Dyrking av krydder – slik lykkes du

Dyrking av krydder – slik lykkes du

Egne krydder er både enkelt og dyrke, godt til maten og supernyttig. Dessuten blir krydder som du dyrker selv helt økologiske og giftfrie, slik kan du være helt sikker på hva du får i deg. Hvis du ikke føler at fingrene er «grønne nok» til egen dyrking fra frø, kan du alltids kjøpe våre ferdige krydderplanter, som også er økologiske og KRAV-merket.

Så krydder

  1. Fyll opp med såjord.
  2. Frøene plantes rett under jorden.
  3. Fukt jorden med en sprayflaske.
  4. Ha litt tålmodighet; snart spirer det!

Plante krydderplanter

Plant krydderplantene i en god, gjerne KRAV-merket jord. Det finnes jord for urter som er tilpasset krydderplantens behov. Vil du plante ulike krydder i samme krukke kan det være lurt og tenke på deres vannbehov. Timian, rosmarin, oregano, mynte, persille og gressløk er noen sorter som har omtrent samme behov. Basilikum er best og plante for seg selv ettersom den er ekstra følsom.

Vann krydderet ved planting, la deretter jorden tørke mellom hver vanning. For basilikum bør jorden holdes jevnt fuktig. Gi krydderplantene næring med jevne mellomrom hele sesongen, også her bør du velge et økologisk alternativ dersom du har tenkt og spise krydderet. 

Plassering

Krydder kan plantes i nesten hva som helst, men et dreneringshull i bunnen gjør skjøtselen mye enklere. Du kan også plante krydderplantene dine direkte i bakken, eller i plantekasser om du vil ha en større avling. På kalde netter kan det være lurt og dekke til plantene med fiberduk, slik at de ikke blir stygge i bladene. Dette gjelder også når du planter ut nye krydderplanter, da bør de dekkes til for å beskyttes mot solen den første uken, slik at de tilvenner seg. For at du lett skal kunne benytte deg av dine krydder er det lurt og plassere krydderhagen i nærheten av kjøkkenet.

Her er en oversikt over hva vi har i sortimentet, og hva de passer til:

Gressløk

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Suppe, salat, egg
  • Smak: Løksmak
  • Ettåring/flerårig: Flerårig

Fransk estragon

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Saus, egg, fisk, fugl
  • Smak: Anissmak
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Koriander

  • Plantedel: Frø
  • Bruk: Bakverk, gryter, parfyme
  • Smak: Søtlig, skarp smak
  • Ettårig/flerårig: Ettårig

Isop

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Kjøttretter, suppe, parfyme
  • Smak: Bitter myntesmak
  • Ettårig/Flerårig: Flerårig

Mynte

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Te, lam, fisk
  • Smak: Mint                                               
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Basilikum

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Pizza, pasta, kjøtt, salat
  • Smak: Søtaktig og karakteristisk                                    
  • Ettårig/flerårig: Ettårig

Oregano

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Pasta, pizza, kjøtt saus
  • Smak: Aromatisk god smak
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Persille

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Fisk, kjøtt, salat, fjerner hvitløkslukt fra munnen
  • Smak: Karakteristisk smak
  • Ettårig/flerårig: Toårig

Rosmarin

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Kjøtt, lam, grillmat
  • Smak: Søtlig lett bitter smak              
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Kryddersalvie

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Kjøtt, poteter, pasta
  • Smak: Lett bitter, kraftig krydret smak
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Timian

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Kjøtt, fisk, suppe
  • Smak: Kraftig gjennomtrengende smak
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Sitronmelisse

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Drinker, fisk, dessert
  • Smak: Mild smak av sitron
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Dill

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Ypperlig til skalldyr
  • Smak: Kraftig aromatisk
  • Ettårig/flerårig: Ettårig               

Vintersar

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Bønne retter
  • Smak: Sterkere på smak enn sommersar
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Løpstikke

  • Plantedel: Blad
  • Bruk: Gryter, supper, salater
  • Smak: Minner om sellerirot, men sterkere
  • Ettårig/flerårig: Flerårig                                          

Fennikel

  • Plantedel: Frø, blad, stilk
  • Bruk: Brødkrydder, fisk, saus
  • Smak: Kan minne om lakris eller anis
  • Ettårig/flerårig: Flerårig

Små tips

  • Høst inn dine krydder med jevne mellomrom slik at de holder seg grønne og friske. Får du ikke brukt opp alt kan du tørke eller fryse ned det du har til overs, og bruke det senere.
  • Humler, bier og sommerfugler elsker krydderets blomster, la noen gå i blomst for å lokke nyttedyrene til hagen din.
  • Mynte har en kraftig vekst. Om du planter den sammen med andre planter, kan det være lurt og avgrense med en kant du trykker ned i jorden. Ellers kan mynten ta over hele krukken eller bedet.

> Dyrke på Plantasjen.