Drivhusplanter for nybegynneren

Sommeren i Norge kan være kort og uforutsigbar, og stadig flere investerer i et drivhus for å forlenge plantesesongen. Resultatet er flotte sommerblomster til uterommet og ferske, smakfulle grønnsaker og frukter rett på bordet. Her er tipsene du trenger for å komme i gang!

Drivhusplanter for nybegynneren

Dyrke grønnsaker, bær og frukter i drivhus

Velg deg et praktisk og pent drivhus som får plass i hagen, på balkongen eller på andre steder med begrenset plass. Drivhuset gjør at plantene dine får mer varme og høyere luftfuktighet - du skaper helt enkelt det beste mulige klimaet for det du ønsker å dyrke. Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hva du kan dyrke frem i drivhuset ditt.

Tips og inspirasjon til vekster som er lette å lykkes med for nybegynneren

  • Paprika og chilipepper
    Både paprika og chilipepper passer godt å dyrke i drivhus. Du sår frø om våren når det er 20 °C eller mer. Når spirene kommer, flytter du dem over i små krukker der de får vokse seg til før du planter dem i større beholdere. Du kan høste på sensommeren og tidlig høst.
     
  • Sitrusfrukt
    Disse anses ofte for å være vanskelige å dyrke, men i virkeligheten er de lettstelte og passer utmerket i frostfrie drivhus hvor de hvite blomstene kommer til å gi fra seg en søt duft. For at frukter skal dannes og modnes må det være minimum 10 °C. Ikke plant stiklinger. De kommer ikke til å bære frukt før de er for store til å ha i drivhuset. Kjøp i stedet et ungt tre og sett det enten i spesialkompost for sitrustrær eller i kompost blandet med grov sand. Vann rikelig om sommeren, men mer sparsomt fra høst til vår. Det er også tiden for beskjæring.
     
  • Agurk
    Inntil nylig dyrket vi som oftest agurk i drivhus, men nå finnes hardføre hybrider som også kan dyrkes utendørs. Det er imidlertid enklere å dyrke den tradisjonelle slangeagurken i det beskyttede miljøet som et drivhus gir. Da kan du også begynne å høste allerede ved midtsommer. Frøene skal sås liggende på siden i 20 °C, og de skal vokse i en minimumstemperatur på 15 °C. Senere planter du dem ut i drivhusbed eller spesielle poser. Rankene trenger enten å bindes til høye pinner eller henges opp festet i snorer fra taket.
     
  • Tomat
    Å kunne høste egendyrkede, søte og solvarme tomater er noe av det beste med å dyrke i drivhus! Det finnes mange ulike sorter tomater, så her er det bare å prøve seg frem til du finner dine favoritter. Du kan så tomatfrø i beholdere eller direkte i jorden. Husk at jorden til tomatplantene aldri må bli tørr. Sideskudd må fjernes regelmessig, og hovedstilken må få støtte av snøre eller pinner. Hovedstilken skal klippes av når den har fått fem til seks blomsterstander.
     
  • Urter
    Urter er en deilig smaksforsterker til nær sagt all slags mat, og drivhuset er perfekt for mindre hardføre urter, f.eks. sitrongress som er en populær ingrediens i thaikjøkkenet. Når urteplanten slutter å være produktive kan du grave den opp og sette den i en krukke. Med jevn temperatur og mye lys, varme og vann kan du få den til å vokse igjen.
     
  • Basilikum
    Basilikum vokser ekstra godt i drivhus ettersom den behøver en beskyttet plass, varme og lys. Kjøp gjerne noen ferdigvokste planter som du kan bruke umiddelbart, samtidig som du prøver deg på noen mer uvanlige varianter som kan testes når de er fullvoksne. Basilikum skal gjødsles med fridrenert kompost, og de skal vannes om morgenen. For å få dem frodige skal du høste ved å plukke fra toppen av stilkene.
     
  • Salatblad
    Det er enkelt å dyrke salat, og den kommer i mange ulike varianter. Salat kan sås tidlig, og tåler helt ned mot 5 minusgrader. Begynn med å så 15-25 frø med 3-4 cm mellomrom. Når salaten har blitt 4-5 cm høy skal du plante du dem om i rader med ca. 25 cm mellomrom. Etter hvert som dere spiser salaten planter du nye. Da har du salat til familien gjennom hele sommeren. 
     
  • Jordbær
    Når jordbær dyrkes i drivhus slipper du trusselen fra snegler og andre skadedyrangrep. De råtner heller ikke på grunn av for våt jord. Dette gir også bedre avling og bærene pleier å få bedre smak. Imidlertid må plantene byttes ut hvert år. Plantene i krukker stilles i drivhus sent på vinteren eller tidlig om våren. Når de blomstrer må de pollineres for hånd ved hjelp av en børste eller pensel. Siden skal plantene gjødsles hver uke med flytende spesialgjødsel til fruktene begynner å bli røde. De skal plukkes når de er jevnt røde.

Les mer

Slik lykkes du med jordbær i hagen >>
Finn drivhuset som passer for deg >> 
Finn frø til dine favoritter her >> 

Du er her:


Minitomat

Ø10,5 cm, Rød

8990
2 for 149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen