Hagekalender for sommeren – dette kan du gjøre i hagen nå

Endelig sommer! Forkultiverte og overvintrede planter kan flytte ut, hagen blomster og det er prime time for å nyte hagelivet.

Hagekalender for sommeren – dette kan du gjøre i hagen nå

I vår stilguide – En verden av hager – kan du la deg inspirere av seks ulike hagestiler – klassisk, nordisk, jordnær, romantisk, middelhavs- og japandi-hage. Under skriver vi generelt om hagen på sommeren, før vi dykker ned i konkrete tips for hver enkelt stil. Mange av oss har ikke bare én stil i hagen, vi mikser og matcher fra flere, så her er det mye å hente for alle med hage.

Hagesysler på sommeren

Dette er sesongen hagen virkelig kommer til sin rett. Bruk den så mye du kan!

  • Vann uteplantene
    Plantene trenger mer vann nå på sommeren. På svært varme dager klarer ikke plantene å nyttiggjøre seg vannet før det fordamper. Da bør du helst vanne sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Sjekk ut ti gyldne regler for vanning.
        
  • Finn alternativer ved vanningsforbud
    Har du ikke samlet opp regnvann til tørkeperioder med eventuelle vanningsforbud? Ikke gi opp, det finnes håp! Sjekk våre tips for å få plantene til å overleve ved vanningsforbud.
       
  • Klipp plenen
    Klipp plenen ofte, den vokser fort nå, og la gjerne det avklipte gresset bli liggende, slik at næringen går tilbake til plenen. Får du mye gressklipp, kan det med fordel brukes rundt busker, bærbusker og frukttrær.
       
  • Finn hagemøblene som funker
    Legg merke til behovet du har for utemøbler  i hagen nå på sommeren, kanskje mangler det en sitteplass eller to? Kanskje ville du vært mer ute om du hadde en hengestol å lese i på kvelden? Glem heller ikke å sette prikken over i-en med puter, tepper, lykter og lys.
        
  • Beskytt plantene mot sotsteken
    Plasser potter i skyggen hvis det blir for varmt, og sett opp noe som skaper skygge for utsatte planter i hagen og i drivhuset.
     
  • Gi plantene støtte
    Klatrerne i hagen vokser som bare det nå, så pass på å binde opp klatreplanter og støtte opp planter som bønner og erter
       
  • Plant nytt
    Kan jeg plante om sommeren, om jeg ikke rakk det på våren, eller bør jeg vente til høsten? Så lenge du følger opp med nok vanning, er det ingenting i veien for å plante om sommeren, både i hagen og i potter. Det er gjerne nå du ser hullene i bedet, der du gjerne skulle hatt en plante til. 
        
  • Kjøp ferdige spiselige planter
    Glemte du å så om våren? Ikke noe problem. Kjøp ferdige grønnsaksplanter, og høst fra egen uteplass uten stress – garantert dyrkingsglede!
       
  • Ta kontroll på ugress og skadedyr 
    Har man hage, kommer man ikke utenom ugress, men som regel er det ikke så mye som skal til for å få bort det vanligste ugresset fra hagen. Du kan også (til en viss grad) forebygge og bli kvitt skadedyr som kan titte fram. 
       
  • Beskjær busker og trær 
    Juli, august og september (JAS-perioden) er gode beskjæringsmåneder for det meste i hagen. For «blødere» som agnbøk, lønn, magnolia, japankirsebær og bøk er dette den eneste tiden på året som er egnet. Se også over eplene og pærene nå.
       
  • Gjør hagen klar før ferien
    Mange av oss drar bort på ferie akkurat når sola steker som mest i hagen, og plantene er på sitt tørsteste. Forbered hagen til ferien med disse smarte triksene.
       
  • Høst og nyt bær, urter og grønnsaker
    Utover sommeren kan du plukke og spise fra det du har av spiselige planter i hagen, enten det er frukt og bær, urter eller grønnsaker.
        

Sommer i en verden av hager

Ulike hager har ulikt behov for stell, under lister vi opp det viktigste for de seks ulike stilene i vår stilguide – En verden av hager.

Klassisk hage om sommeren

Den klassiske hagen er på sitt aller vakreste om sommeren. Nyt den med familie og venner!

  • Fråts i sommerblomster
    La det blomstre i hver krok av hagen og uteplassen, uansett om det er i sol, skygge eller halvskygge. Hagesenteret bugner av sommerblomster nå, så fyll pottene med blomster! 
     
  • Få blomstene til å blomstre på nytt
    Ved å knipe av visne blomster jevnlig, kan plantene produsere nye. Dette kalles deadheading, og det fungerer spesielt godt på blant annet stemorsblomstermargeritterpelargonia, petunia og sinnia, men også på en del stauder. 
       
  • Husk blomster til festene
    Sommeren byr på mange anledninger til feiring og kvalitetstid med de du er glad i. Pynt med blomster på sommerens fester, så blir det ekstra hyggelig for både deg og gjestene.
       
  • La pelargoniaene bo ute
    Endelig kan pelargoniaene flytte utendørs. Sjekk ut alle de fantastiske sortene som finnes, kanskje finner du en ny favoritt i år.
       
  • Husk å vanne hortensiaen
    Hagehortensiaene er på sitt mest fantastiske nå, men glem ikke å vanne dem. Jorden skal være konstant fuktig. Ved det minste tegn på at det er for tørt, må du vanne – uten å drukne plantene, så klart.

 

Nordisk hage om sommeren

den nordiske hagen er alt på stell, slik at hele familien kan kose seg ute gjennom sommeren.

  • Hold gressplenen strøken
    Gresset vokser fort nå, og må klippes ofte. Om du kjenner at det blir stress, er dette muligens året du vil investere i en ny gressklipper – kanskje en robotgressklipper, som gjør jobben for deg?
       
  • Vann smart
    Også på vanningsfronten er det mye tid å hente på å tenke smart. Automatiske vanningssystemer kan hjelpe deg med å frigjøre tid til alt annet enn hagearbeid.
       
  • Flytt stuetiden ut
    Et loungeområde i hagen er perfekt når du vil slappe av med venner, mens ungene leker på trampolinen. På Plantasjen finner du hagemøbler som passer inn i den nordiske stilen. 

    

Jordnær hage om sommeren

Det er hektisk i den jordnære hagen på sommeren. Heldigvis er hagearbeid god trening. 

  • Fortsett å så
    Selv om våren er over, er det ingen grunn til å slutte å så. Mange hurtigvoksende grønnsaker og blomster kan gå i jorden nå. Det kan også være lurt å fortsette med forkultiveringen inne, så har du planter å flytte ut når du høster inn og det blir ledig plass i plantekassene. Sjekk ut vår såkalender, der du får såtips måned for måned. 
       
  • Plant ut
    De fleste planter du har forkultivert inne, kan plantes ut nå. Men se på gradestokken og værvarselet selv om kalenderen viser sommer – og husk å herde plantene for utelivet.
       
  • Stell grønnsakene
    Fjerne døde blader, og sjekk plantene for skadedyr. Fjern sideskudd på tomatene og topp høye sorter mot slutten av sesongen. Se våre planteguider for tips og råd om akkurat de plantene du har i hagen. 
     
  • Bli venn med ugresset
    Mange typer ugress er rene delikatesser, og nesten alle kan bli fantastisk plantenæring. Les mer om hvordan du kan la ugresset komme til nytte.
     
  • Bygg et insekthotell
    Skap et hjem for bier, humler, marihøner og andre insekter ved å bruke materialer fra naturen og det du har hjemme. Å bygge et insekthotell er et supert prosjekt som du kan gjøre alene eller sammen med barn.
     
  • Lag ditt eget gjødeselvann
    Gjødselvann kan være rene mirakelkuren for slitne grønnsaker og blomster, siden det gir et raskt påfyll av viktige næringsstoffer – og du kan enkelt lage gjødselvann selv.
     
  • Fullfør hageprosjektene
    Hageprosjekter er enkle å gjennomføre på sommeren. Kanskje du vil bygge en varmebenk i år, slik at du får en rekordtidlig start på dyrkingen til våren igjen? Eller kanskje det er nå drømmen om drivhus skal bli virkelighet?

    

Romantisk hage om sommeren

Den romantiske hagen viser seg fra sin aller vakreste og mest fargerike side nå. Sett deg ned og lukt på rosene.

  • Stell rosene
    Hagerosene i rosehagen har det aller best i jevnt fuktig jord. Vær oppmerksom på dette hvis du planter inntil en husvegg der det blir varmt og tørt, ettersom naturlig nedbør ikke kommer til. Vann regelmessig for å kompensere. Husk også å beskjære remonterende roser, slik at du makser rosesesongen.
       
  • Flytt Dahlia ut
    Dahlia (georginer) er følsomme mot kulde, og tåler ikke frost. Som regel er det trygt om sommeren, men skulle finværet snu og værmeldingen varsle om temperaturer som kryper ned mot 0, kan du til en viss grad beskytte de utplantede georginene med en fiberduk gjennom natten.
     
  • Knip av visne blomster
    Når en blomst har gjort sitt og begynner å visne, fokuserer den på å sette frø. Blomstringen minsker før den til slutt avtar helt. Heldigvis er det mulig å «lure» mange blomster til å blomstre på nytt, også sent på sesongen. Prøv deadheading
       
  • Bind en blomsterkrans
    Lag blomsterkranser til barna, til sommerfesten, som bordpynt eller for å henge på døren når gjestene ankommer. 
       
  • Plukk blomster fra hagen og nyt dem inne
    Dra med deg den romantiske hagen inn gjennom å plukke blomster og sette dem i en vase inne.

    

Middelhavshage om sommeren

Nå kommer middelhavshagen virkelig til sin rett. Nyt sola og sydenstemningen! 

    

Japandi-hage om sommeren

La vannet sildre i japandi-hagen, sett deg ut og kjenn på roen.

  • Lag en hagedam og nyt den
    Nå er tiden for å sette drømmen ut i live. Lag en hagedam eller et lite vannspeil med noen vannplanter. Dette kan gjøres enkelt eller komplisert, lite eller stort, alt ettersom hva du har plass, tid og motivasjon for.
       
  • Formklipp plantene
    Har du buksbom eller andre planter som er enkle å formklippe, er det bare å sette i gang. Jappende-hagen blir ekstra flott med formklippede planter. 
     
  • Nyt lyden av japandi-hagen
    Sommeren er tiden du kan føle på roen i hagen, lytte til det rennende vannet og de raslende bambus-bladene. Så bruk tiden til å koble av!
       

Sommer er høytid for hagelivet

Det er nå hagen kan nytes til det fulle, uansett om du trives best med fingrene i jorda, sag og hammer i hendene eller med baken godt plantet i loungegruppen på terrassen. Feriedager og lange, lyse kvelder kan brukes til å fullføre hageprosjektene, til å være sammen med familie og venner eller rett og slett til å ligge langflat på solsengen med en bok i hånden. Bruk hagen i sommer, på akkurat den måten du vil!


ARTIKKELEN INNEHOLDER TIPS FRA
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Hele hagekalenderen

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen