Hagekalender for høsten – dette kan du gjøre i hagen nå

Om høsten senker roen seg over hagen, og du kan forberede deg for vinteren og den kommende våren, samtidig som du gleder deg over høstblomstrende planter.

Hagekalender for høsten – dette kan du gjøre i hagen nå

I vår stilguide – En verden av hager – kan du la deg inspirere av seks ulike hagestiler – klassisk, nordisk, jordnær, romantisk, middelhavs- og japandi-hage. Under skriver vi generelt om hagen på høsten, før vi dykker ned i konkrete tips for hver enkelt stil. Mange av oss har ikke bare én stil i hagen, vi mikser og matcher fra flere, så her er det mye å hente for alle med hage.

Hagesysler på høsten

Frisk luft og forfriskende regn, et tent lys på kjøkkenbordet. Høsten er for mange en tid for ro. Hjelp hagen med å forberede seg for vinteren og nyt høstens avlinger av frukt og grønnsaker. Plukk vakre buketter og samle frø. Dra også nytte av høstregnet – hvis du planter frukttrær, busker og stauder nå, får du automatisk hjelp med vanningen.

  • Plant, plant, plant
    Plant trær, busker, stauder og løk som tulipaner, vårkrokus og hyasinter for å få en fargeeksplosjon om våren. Det er mange gode grunner til å plante på høsten.
       
  • Beskjær trær og busker som skal høstbeskjæres
    Er du usikker på hvilke av trærne og buskene dine som skal beskjæres om høsten, kan du lese våre planteguider for hver enkelt sort.
       
  • Forbered hagen for vinteren
    Rengjør potter og krukker, slik at sykdommer ikke spres fra ett år til et annet. Ta inn verktøy og lignende som kan bli skadet under snøen. Se flere tips i vår artikkel om å forberede hagen for vinteren.
       
  • Beskytt sensitive planter
    Pakk inn frostfølsomme planter i granbar eller lignende for å hjelpe dem gjennom vinteren. Rak løv inn i bed og kjøkkenhage som et beskyttende lag. Sett gnagerbeskyttelse på stammer som er attraktive for harer og rådyr.
     
  • La staudene stå
    La staudene stå som de er og bli til vakre frostsilhuetter om vinteren; du kan beskjære dem til våren.
     
  • Ta inn knollene
    Grav opp og lagre dahlia-knollene for vinteren.
       
  • Forbered for tidlig start
    Bygg en varmebenk – en varmebenk gir mulighet for tidlig start på dyrking om våren.
       

Høst i en verden av hager

Ulike hager har ulikt behov for stell, under lister vi opp det viktigste for de seks ulike stilene i vår stilguide – En verden av hager.

Klassisk hage om høsten

I den klassiske hagen er høsten en tid for beskjæring og grundig planlegging for neste vår.

  • Skap et fint inngangsparti 
    Selv om sommeren er over for året, betyr det ikke at du ikke kan ønske deg selv og gjestene dine velkommen med vakre samplantinger i potter. Gjør det høstfing ved inngangen med frilanskrysantemum og asters – og senere på høsten, lyng i alle former og farger.
     
  • Sett opp en dørkrans
    En krans på døren er prikken over i-en, og du kan ganske enkelt lage din egen høstkrans av lyng.
      
  • Rydd opp i blomsterbedene
    Nå er det tid for høstblomstrende vårløk og stauder. La de blomstre i all sin prakt ved å fjerne visne blomster og blader
     
  • Plant høstløk
    Forbered deg til våren ved å plante høstløker, slik at du får frodige blomsterbed neste år. Alt fra tulipaner til påskeliljer settes i jorden nå.

   

Nordisk hage om høsten

Den nordiske hagen går nå inn i en fase der plenen får hvile i en litt lengre grønn kappe, uteplassen rengjøres og grillen og plantene beskyttes for vinteren.

  • La gresset få litt høyde
    Ikke klipp ned plenen altfor lavt, men la gresset være over fem centimeter høyt slik at den tåler vinteren bedre. Her finner du stelletips for gressplenen.
       
  • Dekk planter og møbler
    Beskytt sensitive planter ved å dekke dem til og beskytte blomsterbedene. Dekk også utemøbler, grillen og sett bort potter som ikke tåler frost.
     
  • Fjern løv fra gangveier og uteplass
    Det er lettere å gjøre det nå enn å vente til våren, så få det gjort.

    

Jordnær hage om høsten

På høsten er det fortsatt livlig aktivitet i den jordnære hagen. Nå høstes mye spiselig og legges på glass eller fryses ned, slik at du har masse godt tilgjengelig i skapet og fryseren gjennom vinteren.

  • Kompostering av løv
    Løv og småkvister kan samles opp og legges i komposten slik at du har jordforbedring til kommende vekstsesonger. Du kan jo faktisk lage din egen jord og mold av høstens løv og gressklipp
       
  • Forbered jorden
    Når bed og hage er tomme etter sesongens avlinger er det lett å tenke at hagearbeidet er over, men med noen enkle grep kan du allerede nå i høst forberede jorden for kommende sesong
       
  • Fortsett å nyte kjøkkenhagen
    Mange spiselige planter kan fortsette å vokse. For eksempel klarer gulrøtter seg bra frem til frosten kommer. Noen typer kål (for eksempel grønnkål) blir til og med søtere hvis de får stå igjen gjennom et par frostnetter. Jordskokkene kan du la være og høste igjen til våren.
       
  • Høst og konserver 
    Nå er det tid for høsting. Det er på tide å høste ting som kål, seinere eplesorter, poteter og andre rotgrønnsaker og frukter. Salt, sylt, fermenter og tørk slik at du har skapet fullt for vinteren. Her kan du lese mer om hvordan du kan ta vare på avlingen din. Og er du blant de som føler at de drukner i squash, så har vi 8 gode tips til å bruke og lagre squash.
        
  • Sett hvitløk
    Hvitløk kan dyrkes helt inn i senhøsten, og den tåler vinteren godt.

    

Romantisk hage om høsten

På høsten går den romantiske hagen inn i en roligere periode, men det er fortsatt roser som blomstrer selv om det er høst, og nå spirer vårløkene i all sin prakt.

    

Middelhavshage om høsten

Høsten i en middelhavshage er en rolig periode der mye handler om å ta inn potter med sensitive planter, og sørge for at du ikke har potter og utendørs kjøkken stående ute uten beskyttelse mot regn, frost og annet som kan skade dem.

  • Beskytt middelhavsplanter mot frost
    Sørg for at sensitive middelhavsplanter som oliventrær og sitrustrær er beskyttet mot kalde netter. Ta inn middelhavsplantene for overvintring før frosten kommer.
       
  • Steng utekjøkkenet
    Å samles rundt utekjøkkenet er standard i en middelhavshage. Men om høsten blir det ikke like mange sene grill- eller pizzaovnskvelder, og når regnet begynner å komme, er det bra å dekke til disse produktene. Ta dem med inn, eller dekk dem med et tilpasset trekk.

    

Japandi-hage om høsten

I japandi-hagen er høsten fortsatt ganske fargerik, med mer røde og grønne toner. Nå er det på tide å sjekke dammen slik at du unngår skader på elektronikk og filtre når frosten kommer, og å fjerne løv som faller ned i vannet og på åpne områder av bark eller mose.

  • Steng av dammen
    Når det begynner å bli frostfare, er det på tide å ta inn dampumpen og filteret, som ellers kan bli skadet når vannet fryser til is. På senhøsten bør du også fiske opp løv og annet som flyter rundt på overflaten, slik at det blir mindre arbeid om våren og risikoen for dårlig vannbalanse reduseres.
       
  • Skap atmosfære med belysning
    Solcellelamper langs hagegangene og opplysninger rettet mot kronen på den japanske lønnen din gjør at japandi-hagen din fungerer like godt for refleksjon selv når høstmørket nærmer seg. Se vår guide om utebelysning.
       
  • Rydd i hagen
    For å opprettholde følelsen av zen og harmoni også om høsten, er det viktig å holde løv og annet borte fra blomsterbed, stier og åpne områder. Ofte velger man barkdekke på åpne områder i japandi-hager, og da er det viktig å holde disse frie for ugress.
       


ARTIKKELEN INNEHOLDER TIPS FRA
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Hele hagekalenderen

Du er her:


Krypklokke 'Get Mee'

Ø10,5 cm, Blå

9990
2 for 179,-
Les mer

Kam

Ø12 cm, Lilla

7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen