10 gylne regler for vanning

10 gylne regler for vanning

For å unngå at plantene dine henger med hodet om sommeren, trenger de rikelig med vann. Men hvor mye og hvor ofte – og skal du vanne ovenfra eller nedenfra? Her finner du noen smarte og nyttige fakta om vanning av planter.

Regel nr. 1: Hold dem jevnt fuktig

De fleste planter trenger jevn fuktighet. Lett uttørking mellom vanningene fremmer imidlertid plantenes rotvekst.

Regel nr. 2: Vann sjeldnere, men grundigere

Det holder å vanne blomsterbedene én eller to ganger i uka. Det er bedre å vanne sjelden med masse vann enn å vanne ofte med lite vann.

Regel nr. 3: Vann sent om kvelden eller tidlig om morgenen

Når du vanner avkjølt jord om kvelden eller om natten, fordamper det mindre vann enn hvis du vanner varm jord om dagen. Dessuten kan plantene trekke til seg nok vann før varmen kommer neste dag.

Regel nr. 4: Hold bladene tørre

Våte blader blir syke blader. Hvis bladene er våte over natten, kan det føre til muggsykdommer. Blader som blir våte i solen, utvikler brennmerker (fordi vanndråpene fungerer som et brennglass).

Regel nr. 5: Gi plantene riktig vannmengde

Vanning etter behov betyr at tilstrekkelig med vann når røttene. For lite vann dekker ofte bare de øverste centimeterne med jord. Vanning etter behov betyr også at nytteplanter er spesielt avhengige av jevnt fuktig jord frem til avlingen er moden og skal høstes.

Regel nr. 6: Gi store vannmengder i flere omganger

Vann trenger litt tid på å trekke ned i jorden. I stedet for at det dyrebare vannet renner ut av bedet ubrukt, er det bedre å vanne gjentatte ganger i flere omganger.

Regel nr. 7: Vann med et mål, men fordel det

Hvis man alltid vanner på det samme stedet ved roten, fører det til ensidig vekst, og dermed til dårligere næringsopptak i jorden. Vann derfor alltid rundt planten, og fordel vannet i hele vanningsområdet.

Regel nr. 8: Vann på en måte som sparer vann

Vann så mye som nødvendig, og så lite som mulig. Dette gjøres enklere med et automatisk vanningssystem med fuktsensor – i bedet, på balkongen eller på plenen.

Regel nr. 9: Unngå å drukne plantene

Hvis plantene blir stående i vann, hindrer det røttene i å puste inn luft fra jorden – rotcellene dør uten oksygen.

Regel nr. 10: Bruk leirholdig jord av høy kvalitet

Plantejord som er rik på leirmineraler, har bedre ekspansjonsegenskaper og holder derfor bedre på vannet. Sørg for vanndrenering for å unngå at plantene drukner i vått vær.