10 tips til hvordan du lykkes med vanningen

Vanning av planter, blomster og plen er utrolig viktig, særlig på de varmeste dagene. Men hvis du vil lykkes, er det ikke bare å sette i gang og vanne når du vil og på hvilken som helst måte. Det finnes en del gylne regler du bør følge når du skal vanne.

Vi i Plantasjen vil at du skal lykkes med hagen eller blomstene du har på balkongen. Derfor har vi laget en liste med våre ti absolutt beste tips for hvordan du lykkes med vanningen, uansett hva slags vekster det er snakk om. I tillegg får du tips til gode produkter som kan hjelpe deg når du jobber i hagen. Vi håper det vil gi deg en hage med frodige planter og vakre blomster.


Tips 1 – Hold jevn fuktighet

Jevn fuktighet gir jevn vekst i hagen. Det er med andre ord viktig at du vanner jevnt over hele plenen eller bedet. Dessuten skal fuktigheten være lik hele tiden, ikke la jorden tørke helt ut mellom vanningene. Det skader imidlertid ikke hvis den tørker litt ut før du vanner, fordi det gjør at røttene vokser bedre.

For å kunne hold jevn fuktighet, er det praktisk med et vanningssystem som fordeler vannet jevnt ut over hagen. Det er også viktig at du undersøker hvor lang tid det bør gå mellom vanningene slik at jorden alltid holder seg litt fuktig. Med en vannspreder fra Gardena, for eksempel AquaZoom M, får du jevn vanning av et areal på mellom 9 og 250 kvadratmeter. Vi tilbyr også mange andre vannspredere som gjør det enkelt for deg å gi plenen riktig mengde vann.


Tips 2 – Vann skikkelig, men sjelden

Det er ikke nødvendig å vanne bedene hver dag, en til to ganger i uken er mer enn nok. Det er bedre å vanne rikelig og sjelden enn ofte og med lite vann. Med en vanningscomputer fra Gardena er det enkelt å stille inn ulike vanningsskjemaer. Den kobles direkte til kranen og kan også kombineres med Gardenas fuktighetssensor. Dermed slipper du å ta sjanser, og du får effektiv hjelp med å få hagen til å blomstre.

Hos Plantasjen finner du en mengde hjelpemidler og vanningstilbehør som gir deg mulighet til selvvanning. Da får plantene og plenen nok vann også når du ikke er hjemme. Det kan være godt å slippe å be naboer, familie eller venner om hjelp med vanningen.


Tips 3 – Vann tidlig om morgenen eller sent på kvelden

Du bør ikke vanne blomstene, plenen eller plantekassene midt på dagen. Dette er nemlig ikke like effektivt. Faktum er at det beste er å vanne tidlig om morgenen eller sent på kvelden. Grunnen er at temperaturen er lavere om natten og tidlig om morgenen enn midt på dagen, noe som betyr at vannet ikke fordamper like raskt. Dermed holder jorden seg lenger fuktig, og røttene får bedre mulighet til å suge opp nok vann.

Det er optimalt å vanne tidlig om morgenen, hvis du har mulighet til dette, fordi luftfuktigheten er høyere om natten og de fuktige plantene gir perfekte forhold for soppangrep. Når du vanner om morgenen, er ikke plantene fuktige like lenge, og dermed synker risikoen for sopp. Både sopp og bakterier trives i fuktighet og får da gode muligheter for å formere og spre seg i hagen.

Mange sier at plantebladene kan bli brent hvis man vanner på dagtid, fordi vannet fungerer som forstørrelsesglass. Denne påstanden er imidlertid ikke vitenskapelig dokumentert. Men ved å vanne hagen tidlig om morgenen, får du fordelene med luftfuktigheten på nattestid, samtidig som du unngår risikoen for soppangrep.


Tips 4 – Hold bladene tørre

Når du vanner planter, bør du holde bladene tørre for å unngå muggdannelse. Derfor er ikke en vannspreder det optimale hjelpemiddelet når du skal vanne bladvekster. I stedet bør du vanne dem nedenfra, og du kan også vanne under jorden med de riktige produktene. En effektiv måte å unngå at bladene blir våte på, er å bruke dryppvanning.

Hos Plantasjen har vi automatiske dryppvanningssystemer som tar seg av jobben. Noen fungerer med regnvann, som du med fordel kan samle i en regntønne. Vi tilbyr også Gardenas Micro-Drip-System, der alle komponenter har den patenterte koblingsløsningen "Quick & Easy" for at de skal være enkle å koble sammen. Du kan selvsagt også bruke en tradisjonell vannkanne og unngå å treffe bladene når du vanner.


Tips 5 – Bruk riktig vannmengde

For at vanningen skal være effektiv, må vannet nå ned til planterøttene. Det er røttene som tar opp vannet, og hvis du vanner for lite, når fuktigheten bare det øverste jordlaget. Det kan også være vanskeligere for vannet å nå ned hvis jorden er dekket av store mengder muld og lignende som suger opp vannet. For at vanningen skal bli så effektiv som mulig, må du altså bruke riktig vannmengde for at plantene skal kunne nyttiggjøre seg vannet.

Du trenger vanligvis mer vann enn du tror for at vannet skal nå ned til røttene. Med riktig tilbehør får du hjelp med hvor mye vann som må til for at hagen og plantene skal ha det bra. Med en Smart Sensor fra Gardena måler du enkelt lufttemperatur, jordfuktighetsnivå og lysintensitet. Du setter den bare ved siden av planten, så måler den disse faktorene og sender resultatet til en app som du laster ned på nettbrettet eller smarttelefonen. Hvis du vil at det skal være enkelt å vanne hagen, er smarte produkter et must. Hos oss på Plantasjen får du derfor alle systemene du trenger for en enkel vanning.


Tips 6 – Vann rikelig, men lite av gangen

Du må vanne rikelig for at plantene skal få den fuktigheten de trenger, men du skal ikke helle på mye vann av gangen. Hvis du i stedet vanner litt og litt, rekker jorden å suge opp vannet, og du risikerer ikke at vannet renner bort og går til spille. Det er enkelt å regulere hvor mye vann du heller på når du bruker en vannkanne, men det finnes også automatiske vanningssystemer som kan gjøre jobben for deg.

På Plantasjen har vi flere dryppespredere som porsjonerer ut vann regelmessig for å holde plantene passe fuktige. Du kan for eksempel kjøpe forskjellige munnstykker fra Gardena i flerpakning. Dette er perfekt hvis du har behov for å punktvanne rekker med planter eller hekker der alle har samme vanningsbehov.

Husk også at jorden absorberer vann i ulikt tempo avhengig av hva slags type jord det er og hvor hardt den er sammenpakket. Myk, løs jord suger lettere opp vann enn hard jord. Derfor er det individuelt hvor mye vann plantene trenger.

Firkantspreder AquaZoom M Gardena

Svart

649,-
Les mer

Vannspreder multi sprayer classic Gardena

Oransje

399,-
Les mer

Vanningscomputer master M7 Gardena

Grå

1399,-
Les mer

Dusjpistol Gardena

Oransje

379,-
Les mer

Startsett med strålerør og koblinger Gardena

Grå

269,-
Les mer

Smart Water Control Gardena

Svart

2249,-
Les mer

Ferievanningssett med vannbeholder Gardena

1399,-
Les mer

Aquabloom ferie og balkongvanningssett Gardena

Svart

1549,-
Les mer

Firkantspreder AquaZoom M Gardena

Svart

649,-
Les mer

Vannspreder multi sprayer classic Gardena

Oransje

399,-
Les mer

Vanningscomputer master M7 Gardena

Grå

1399,-
Les mer

Dusjpistol Gardena

Oransje

379,-
Les mer

Startsett med strålerør og koblinger Gardena

Grå

269,-
Les mer

Smart Water Control Gardena

Svart

2249,-
Les mer

Ferievanningssett med vannbeholder Gardena

1399,-
Les mer

Aquabloom ferie og balkongvanningssett Gardena

Svart

1549,-
Les mer

Tips 7 – Sats på målrettet vanning med god fordeling

Når du vanner plantene dine, bør du ikke vanne på samme side hele tiden. Dette fører nemlig til ensidig vekst av røttene, noe som også gir dårligere næringsopptak fra jorden. Derfor er det viktig at du vanner plantene på alle sider og fordeler vannet over hele området. Bruker du vannspreder, fordeles vannet jevnt over hele vanningsområdet og røttene vokser jevnt.

Hvis du gjødsler plantene dine, er det også viktig at vannet kommer til overalt for at alle røttene skal få glede av gjødslingen. Et annet tips når du vanner plantene dine, er å temperere vannet. Det aller beste er om det holder omtrent samme temperatur som luften. Hvis du vanner med regnvann fra en tønne, har vannet ofte en god temperatur. Det finnes mye vanningstilbehør som kan brukes sammen med regnvann, både fra Gardena og fra andre varemerker.

Smart Water Control fra Gardena styrer vanntilførselen i hagen og er derfor perfekt for målrettet vanning. Du får kjøpt praktiske startsett med alt du trenger. Gardena er et selskap som har kommet langt innen automatiske vanningssystemer, og hos Plantasjen finner du mange av produktene deres.


Tips 8 – Spar på vannet

Du bør vanne så mye som trengs og samtidig så lite som mulig. Vann er en ressurs vi ikke bør sløse med, og derfor skal du aldri vanne plantene for mye. Overdreven vanning gjør oftest mer skade enn gagn for plantene, fordi det blant annet hindrer oksygentilførselen til røttene.

Det er vanskelig å avgjøre på egen hånd hvor mye vann plantene dine trenger, men med riktig hagetilbehør er det enkelt å finne nøyaktig riktig vannmengde for hagen. Med en fuktighetsmåler får du nøyaktig informasjon om hvor mye vann som må til for at alt som vokser i hagen skal ha det bra. Med Gardenas automatiske vanningssystem kombinert med de ulike koblingene kan du forsyne alle planter med riktig vannmengde.

 

Tips 9 – Unngå å mette jorden

Hvis du vanner plantene for mye, har det negativ innflytelse på røttenes oksygenopptak. For mye vann metter nemlig jorden, noe som fører til at røttene ikke får nok oksygen. Uten oksygen drukner cellene i røttene, slik at røttene dør. Planten kommer til å henge, akkurat som ved vannmangel.

Hvis det gjelder en plante som er plantet i en krukke, kan det være mulig å redde den hvis det oppdages i tide. Hvis det fremdeles er vann i krukken en time etter at du har vannet, skal resten av vannet helles ut. Hvis du løfter planten ut av krukken og setter den på avispapir, får røttene mulighet til å tørke. Når du har gjort dette, må planten danne nye røtter for å komme i balanse igjen. Du kan se om en plante får for mye vann ved at den kan få gule blader eller mørke flekker på bladene, avhengig av hva slags plante det er snakk om.

Når du bruker et automatisk vanningssystem som måler fuktigheten i jorden og tilpasser vanningen ut fra dette, behøver du ikke å bekymre deg for at plantene skal drukne og røttene råtne. Her på Plantasjen tilbyr vi alt vanningstilbehør du trenger for riktig vanning av alle plantene dine.

 

Tips 10 – Bruk leirerik jord av høy kvalitet

Hva slags jord du bruker til plantene dine, har mye å si for hvor godt plantene trives. Den beste jorden er leirerik jord, fordi jord med mye leiremineraler ekspanderer lettere. Når jorden ekspanderer, betyr det at den lettere holder på vannet. Leirerik jord fordeler dessuten vannet bedre og er mer næringsrik enn for eksempel sandjord.

Et tips når du bruker jord som er rik på leire, er å drenere jorden om vinteren og på våte somre. Ellers risikerer du at plantene dine drukner. Det er også viktig at du ikke tråkker mye i rabatter med leirerik jord, fordi den da pakkes for hard sammen. Hvis jorden er for hardt pakket, blir det vanskeligere for røttene å vokse.

Hvis du leter etter jord av høy kvalitet, finner du det i vårt sortiment på Plantasjen. Vi tilbyr kun det beste og svarer gjerne på spørsmål om hvilke produkter som passer best for deg og hagen din.

 

Alt til vanningen

På Plantasjen finner du alt du trenger for en frodig hage. Hvis du synes det er kjedelig å vanne planter, eller hvis du rett og slett ikke har tid, er et automatisk vanningssystem en god investering. Det er ikke alltid lett å vite hvor mye vann de ulike plantene trenger, og det er dermed fare for å vanne for mye eller for lite.

Det er mye å tenke på for at vanningen skal bli perfekt, og derfor valgte vi å samle de ti beste tipsene våre i denne artikkelen. I tillegg til disse tipsene anbefaler vi at du gjødsler hagen regelmessig for at plantene skal få den næringen de trenger. Plantene trenger nemlig mer enn bare vann og oksygen for å ha det virkelig bra.

Ved å investere i et automatisk vanningssystem, sparer du penger i lengden, fordi du bruker riktig mengde vann. Du sløser heller ikke med vannet, noe som er miljøvennlig. Plantene kommer dessuten til å trives bedre. Følg rådene ovenfor, og du kommer til å få en hage med flotte og friske planter.

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen