10 tips til planter som gave

10 tips til planter som gave

Det er alltid gøy å gi bort gaver, enten det er som julegave, bursdagsgave, farsdagsgave, morsdagsgave, eller når du ganske enkelt bare vil skjemme bort noen. Vi har alltid planter på lager som egner seg godt å gi bort i gave – her er ti av våre beste gavetips.

1. Bonsaitre

Bonsaitre som gave

Bonsaitre, såvel som bonsaifikus (som finnes i tre ulike størrelser) er perfekte å gi bort til den som vil ha en lettstelt, men stilig plante. Med en lav høyde, men også en tykk stamme, ser den virkelig ut som et lite tre.

Se utvalg: Bonsaitre
Kombiner med: En fin potte og dekorasjonsstein.

2. En uvanlig orkidé

Orkidé som gave

Orkidéer er blant nordmenns favorittblomster, noe som er lett å forstå. Men visste du at det finnes mange uvanlige orkidésorter som virkelig skiller seg ut, og egner seg perfekt som presang til den som våger å være litt annerledes. Et par eksempler er den klarblå «Royal Blue»-orkidéen, den unike hybriden «Wild White», og den spektakulære dendrobiumorkidéen «Firebird».

Se utvalg: Orkidéer
Kombiner med: En orkidépotte i for eksempel glass, samt orkidéjord.


3. Venus fluefelle

Kjøttetende plante som presang

En egen kjøttetende planter i vinduskarmen er det perfekte gavetipset til personen som kanskje ikke er planteinteressert. Venus fluefanger, med sine kjever med huggtenner, er virkelig en grønnplante utenom det vanlig, og den fanger faktisk fluer på ordentlig! Alle som noen gang har spilt TV-spillet Super Mario Bros kjenner definitivt igjen Venus fluefanger som de farlige blomstene i de grønne rørene.

Les mer: Kjøttetende planter
Kombiner med: Andre planter som kan være «skrekkinngytende»; kanskje en ordentlig taggete kaktus?

4. Kaktusen «Euphorbia»

Kaktus som gave

Euphorbia er egentlig ikke en kaktus, rent vitenskapelig, men med sitt klargrønne, taggete utseende er den for de fleste av oss nettopp det vi tenker på når vi tenker kaktus. Kaktuser blir bare mer og mer populære, og egner seg utmerket som presang til den som vil ha trendy og grønne innslag i hjemmeinnredningen.
Andre tøffe kaktuser å gi bort som gave er korallkaktus og ballkaktus.

Se utvalg: Kaktus
Kombiner med: En stilig innepotte

5. Elefantøre

Elefantøre som gave

Trendplante nummer én de siste årene. En klassiker som har fått et oppsving igjen, men som på tross av det kan være vanskelig å få tak i. På Plantasjen kan du finne elefantøre (men noen ganger er vi utsolgt – den er veldig populær), og den blir garantert satt pris på som gave til noen som liker planter.

Mer informasjon: Planteguide: Elefantøre
Kombiner med: Flere grønne plantekompiser


6. Aloe vera

Aloe vera som gave

Aloe vera-planten er ekstremt lettstelt og har iøynefallende, tykke blader. Aloe vera er en av de medisinplantene som har blitt anvendt lengst i menneskets historie, samtidig som det er en flott potteplante. I det gamle Egypt hadde den kallenavnet «Udødelighetens plante» – en super gave til noen du ønsker et langt og sunt liv!

Les mer: Fakta om aloe vera
Kombiner med: Vår beste jord – premium blomsterjord.


7. Komplett dyrkingssett for tomat, chilli eller andre grønnsaker

Dyrkingssett som gave

Alt du trenger for å komme i gang med dyrkingen innendørs allerede på vinteren. Med et dyrkingssett får du frø, jord og såbeholder med lokk, der du kan plante allerede i vintermånedene – ditt eget lille drivhus på kjøkkenbenken. Utpå vårparten kan du deretter plante ut i en potte eller i plantekasse. En ypperlig gave for den som gjerne vil dyrke hjemme på en liten flate, og kjenne den gode følelsen det gir å dyrke frem sin egen avling.

Se utvalg: Alt for å dyrke selv
Kombiner med: Plantebelysning for å kunne dyrke i årets mørkere måneder.

8. En bitteliten palme

Minipalme som gave

Palmer trenger ikke være kjempestore - den knapt desimeterhøye elegantbergpalmen er en fin plante å ha som en artig detalj i innredningen, og gjør seg godt på en ledig plass i bokhyllen. Perfekt gave for den trangbodde!

Se utvalg: Alle våre minste grønnplanter
Kombiner med: En minipotte under 10 cm: Innepotte under 10 cm

9. Flekkrukke «Primera»

Flekkrukke som gave

En blomstrende potteplante som virkelig er noe utenom det vanlige. Lekkert melerte blader og en staselig, rosa blomstring. Den er også lettstelt! Et gavetips for noen som liker å skille seg ut i mengden.

Se utvalg: Alle blomstrende inneplanter
Kombiner med: Potte – hundretalls potter i ulike farger og materialer.

10. Ett eget oliventre

Oliventre

La drømmen om Middelhavet leve hele året, med et eget oliventre. Krever en del stell og mye sollys og varme, og kan da med tiden gi spiselige oliven, selv i nordisk klima. Vær obs på at oliventrær og andre middelhavsplanter ikke alltid er tilgjengelige i butikk – kontakt gjerne din butikk for å se hva som finnes inne akkurat nå.

Les mer: Middelhavsplanter - stelleråd og tips
Kombiner med: Middelhavsjord

Nedenfor ser du produktene vi tipser om i denne gaveguiden (men vær obs på at sortiment kan variere avhengig av butikk og sesong) – ta sjansen på å gi noe grønt til noen du bryr deg om!