6 gode grunner til å dyrke selv

Jo visst er det moro å dyrke både blomster og grønnsaker, men det finnes også flere andre grunner til å dyrke selv – her er seks av dem.

6 gode grunner til å dyrke selv

1. Du blir roligere og lykkeligere

At vi blir rolige og glade av å pusle i hagen er kanskje ikke spesielt overraskende, og det finnes faktisk vitenskapelige studier som beviser at lykkehormonene øker. Men hva er det egentlig, foruten selve naturen, som får oss til å føle oss vel? 

Duften av planter er noe av det som har vist seg å ha en beroligende effekt på stressede sjeler. Det er også en spesiell bakterie i jorden som påvirker oss; mycobacterium vaccae. Når vi kjenner lukten av denne bakterien økter nivået av cytokiner, som igjen er viktig for å øke nivået av serotonin – det vil si signalstoffet som blant annet påvirker følelsen av velvære. Såkalt hageterapi og sansehager er tilgjengelig på flere og flere steder, og kan blant annet være til hjelp for mennesker med utmattelsessyndrom, depresjon eller demens.

2. Økologisk og kortreist mat 

Gjennom å dyrke grønnsaker selv får vi sunn, kortreist og økologisk mat. Siden vi kjøper mindre grønnsaker i butikken, bidrar vi også mindre til CO2-utslippene fra grønnsaker som fraktes jorden rundt. Dessuten unngår vi mat som et sprøytet med sprøytemidler, som jo også skader insekter og dyr.

3. En hage full av liv

Mange steder i verden dyrkes det kun én avling i monokultur, som i tillegg gjerne sprøytes. Dette har negative konsekvenser for både dyr og miljø. I din egen hage har du alle muligheter til å lage en økologisk og giftfri mangfoldshage med en mengde ulike planter – til hjelp for både insekter og større dyr. Dessuten får du sjansen til å nyte både fuglekvitter, vakre ekorn og humler som summer i din egen hage.

Når dyr, store som små, blir flere får du også en bedre balanse i hagen. For eksempel kan rovinsekter holde bladlus og andre skadedyr under kontroll. Det blir som en latmannshage i samklang med naturen.

4. Spar penger

Å dyrke selv kan være en fordel for husholdningsbudsjettet. Dyrker du i tillegg ting det er dyrt å kjøpe i butikken, som chili, asparges, jordbær, tomater, agurk og paprika, er det spesielt gunstig. En godt oppdyrket hage på cirka 800 kvm kan faktisk gi en familie på fire grønnsaker hele året. Men selv om du dyrker på et mye mindre areal, kan du spare deg for mange besøk i grønnsaksdisken.

5. Del moroa med venner og familie

Å dyrke alene er gøy nok i seg selv, men det blir ekstra gøy om du dyrker med andre, for eksempel barna, din bedre halvdel, venner eller naboer. Har du ikke noen å dele interessen med blant dine nærmeste, finnes det en rekke hagelag og -foreninger som på ulike måter dyrker sammen. Å skaffe seg en liten parsell eller kolonihage – om du er så heldig – er en annen måte å treffe andre med interesse for dyrking på.

6. Oppdag all verdens smaker 

Det er ikke mulig å kjøpe alle typer grønnsaker, krydderplanter og blomster i vanlige butikker, men ofte er det mulig å få tak i spesielle typer i form av frø. Gjennom å dyrke selv kan du få helt nye smaksopplevelser, som for eksempel vintersar eller bjørnerot. Les om de gamle klosterhagenes spennende urter eller utforsk eksotiske krydder fra Midtøsten. Mulighetene er mange. Gjennom å dyrke selv, kan du ta smaker fra hele verden inn i ditt eget kjøkken. Og alle urter og krydder er jo selvsagt så ferske som du får dem når du dyrker selv.

Så ta tak i dyrkingsreisen og oppdag noe helt nytt!


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Hagegjødsel

10 L

279,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen