Agurk – slik dyrker du din egen

Agurker du har dyrket frem selv er noe helt spesielt, og tar du godt var på dem vokser de i en rasende fart. Her forteller vi deg mer om denne fantastiske grønnsaken, og hvordan du enkelt kan få en stor innhøsting.

Agurk – slik dyrker du din egen

Vitenskapelig navn (Latin): Cucumis sativus
Familie: Agurkplanter (Cucurbitaceae)

Siden 1600-tallet har agurken hatt en naturlig plass på våre tallerkener, men hvor agurken egentlig kommer fra er et lite mysterium. Den fransk-sveitsiske botanikeren Alphonse Pyrame de Candolle var på 1800-tallet sikker på at agurken kom fra India, men andre har hevdet at den egentlig kommer fra Kuwait, Egypt eller Irak. Sannheten som agurkens opprinnelse er uviss, men én ting er sikkert – agurker elsker varme!

Agurk finnes i dag i mange former og farger, for eksempel runde, hvite og gule. De siste årene har til og med mer uvanlige varianter, som jungelagurk, blitt stadig mer populære. Og det er lett å forstå hvorfor, det er nemlig lekende lett å dyrke agurker – og det finnes mange nye smaker å oppdage. 

Se alle våre agurkfrø

Slik sår og forkultiverer du agurk

Agurkfrø sås i vanlig såjord eller blomsterjord fra slutten av mars og fram til midten av sommeren. De vokser fort, så det er ingen fare om du starter litt senere, tre uker før du vil plante ut er som regel passe.

Plantene bør vannes regelmessig, gjerne fra bunnen, slik at frøene og de spede plantene ikke tørker ut. De trenger også skikkelig med lys, så la dem stå i et solfylt vindu eller under en plantelampe. Da blir de lubne og fine. Ganske snart kommer rankene til å trenge støtte som de kan klatre på, for eksempel en blomsterpinne eller en tråd som festes i gardinstangen. Plantene må også ha støtte etter at de er plantet ut.

Utplanting av agurkplanter

Når frostnettene har takket for seg og jordtemperaturen ligger på rundt 15 grader, er det på tide å plante agurkplantene ut på friland (om sorten du har valgt tåler dette) eller i store potter eller kar i drivhus eller dyrkningstunneler. Karene bør ha dreneringshull i bunnen, slik at overflødig vann kan renne bort. Legg gjerne litt dreningsmateriale, som lecakuler eller grus, i bunnen før du fyller opp med jord.

Vann

Agurker elsker vann og bør vannes regelmessig, helst daglig om de ikke skal bli bitre. Men det finnes en akilleshæl, og det er stilken. Den råtner lett om den blir liggende i vann. Derfor er det viktig å passe på at plantene ikke havner lavere i jorda enn de var fra før, når du planter ut. Plantene bør, tvert imot, stå på en liten høyde, slik at overflødig vann kan renne bort fra stilken.

Næring

Agurker i potter og kar krever vanligvis mer næring enn agurker som er plantet ute på friland. Gjødsle allerede etter et par uker, med for eksempel hønsegjødsel, husdyrgjødsel eller grønnsaksgjødsel, og vann med gjødselvann regelmessig gjennom sommeren. Bladene skal være friskt grønne og ikke gulne.

Les også:
Dyrk klimasmart – lag ditt eget gjødselvann

Herd planene før utplanting

Før du planter ut, er det best å sakte venne plantene til å bo ute. Dette gjør du ved å la dem stå ute på dagtid i noen dager. Ta dem inn om natten. Frilandsagurker kan i tillegg dekkes med fiberduk den første tiden ute, for å få ekstra beskyttelse mot kalde netter.

Pollinering av agurker

Agurker vokser fort, men det finnes en felle man kan gå i når det gjelder agurkdyrking og det handler om pollineringen.

Noen agurker har kun hunnblomster. Disser selvbestøvende, såkalt partenokarpiske, og trenger ikke bier eller insekter for å bli pollinert. Disse sortene bør ikke plasseres i nærheten av de andre agurksortene, siden krysspollinering mellom dem kan gi bitre frukter.

Hvis agurkene du har valgt ikke er selvpollinerende og det er mangel på pollinatorer, for eksempel om du dyrker i et vindu eller i ett lukket drivhus, kan du selv måtte hjelpe til med pollineringen gjennom å duppe en liten pensel mellom hann- og hunnblomstene. Hunnblomstene har en liten hevelse, begynnelsen på en fruktknopp, som sitter rett under blomsten, og er med det lett gjenkjennelig.

Agurker av alle slag

Nå for tiden finnes det mange morsomme sorter agurker å få kjøpt, både de som passer for drivhus og sånne som kan dyrkes på friland. Dessuten finnes agurker i alle former og fra alle verdens hjørner. Hva med små jungelagurker fra Mexico eller runde agurker av sorten ‘Lemon’? For den som bare vil ha en pålitelig og god agurk til salaten kan sorten ‘Marketmore’ være et godt valg.

Agurksortene deles vanligvis inn i drueagurker, drivhusagurker, slangeagurker og frilandsagurker. Sistnevnte egner seg ofte godt som sylteagurk.

Når skal agurken høstes?

Det er en enkel regel når det kommer til de vanlige, lange agurkene: Høst heller for tidlig enn for sent, det bruker å være dags når agurken begynner å bli rund i enden, men før den har svulmet opp for mye. Har enden blitt så tykk at agurken ser ut som et flaskegresskar eller pære i enden har du ventet litt for lenge, da har frøene begynt å danne seg og smaken blir litt mindre sprø og knasende.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Agurk 'Lemon'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Slangeagurk 'Marketmore'

2490
5 for 4
Les mer

Veksthusagurk 'Louisa'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Melothria scabra 'Mouse Melon'

5990
5 for 4
Les mer

Potteagurk 'Baby'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Snack-agurk 'Iznik F1'

5990
5 for 4
Les mer

Epleagurk 'Lemon'

Gul

6490
5 for 4
Les mer

Frilandsagurk 'Tanja'

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer

Slangeagurk 'Passandra' F1

Flerfarget

6990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen