Aloe vera – fakta og råd om stell

Aloe vera har et interessant, kaktuslignende utseende, og nettopp av denne grunn brukes den ofte som prydplante hjemme. I dag er det imidlertid like vanlig å høre om planten som en ingrediens i sammenheng med medisin, velvære og helse.

Aloe vera – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Aloe Vera
Familie: Aloefamilien (Asphodelaceae)

Tips og råd til deg som vil dyrke aloe vera hjemme

Hvis du vil prøve å plante og dyrke din egen aloe vera hjemme, så er det en forholdsvis enkel prosess. Du trenger en stor potte, blomsterjord, torvmose, grus, eventuelt lecakuler og selvfølgelig et aloe vera-skudd.

Aloe vera gel

Slik gjør du

 • Ta fram potten og begynn med å legge et lag grus eller lecakuler i bunnen av den. Dette gjøres for at dreneringen skal fungere så plantenes røtter ikke råtner.
 • Deretter fyller du opp halvveis med blomsterjord, og den andre halvdelen med beriket torvmose.
 • Plasser aloe vera-skuddet midt i potten, og dekk til med jord opp til stedet hvor bladene begynner.
 • Når planten er satt, bør du la det gå to uker før du vanner. Den har normalt sett store røtter som vil holde den på plass, og i løpet av disse to ukene vil røttene fortsette å vokse. Deretter kan du begynne å gi den litt vann.
 • Plasser din aloe vera et sted med godt sollys, i et godt opplyst hjørne eller på terrassen.
 • Du bør vanne den med omtrent to ukers mellomrom, men bruk sparsomt med vann.
 • Planten vokser vanligvis raskt, og det vil sannsynligvis skyte opp små planter rundt den. Disse kan du ta opp og plante i nye potter når de har vokst seg til litt. En god regel er at de skal være ca. fire cm høye før du tar dem opp og begynner å plante dem om.
 • Aloe vera formerer seg lett, så i løpet av kort tid vil du ha flere nye småplanter som vokser opp. Det er viktig at du fjerner disse småplantene fra hovedplanten, slik at den kan fortsette å vokse i fred og ro.

Se hvordan gartneren tar stiklinger i vårt hageprogram:

Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider

Tips til stell av aloe vera

Aloe vera er en plante som ikke stiller for høye krav til sine eiere, og den er derfor ideell for de som ikke har naturlige «grønne fingre». Det er en lettstelt plante som tåler tørke godt og som sjelden blir utsatt for skadedyr eller sykdommer.

Planten utskiller syre og absorberer karbondioksid, noe som gjør den spesielt nyttig på soverommet. Husk at den gjerne vil stå i vanlig romtemperatur, og at den trives best i godt lys og sol året rundt. Den tåler ned til 5 °C, men ved denne temperaturen er det viktig at man er svært moderat med vanningen.

Aloe vera gel

Vann sjeldent

Planten skal ikke vannes oftere enn et par ganger i måneden om våren, sommeren og høsten. Du kan med fordel gi din aloe vera  potteplantenæring annenhver uke fra våren og frem til høsten. Du bør også omplante den hvert annet år, den beste tiden for dette er våren.

Aloe Vera er en såkalt sukkulent, eller tykkbladet, plante som trives godt i veldrenert jord. Hvis du skal plante den om, kan du sette den i en leirpotte med hull i bunnen, som du først fyller opp med et lag lecakuler, og deretter med vanlig potteplantejord blandet med litt grus. Det finnes også en spesiell type jord for sukkulente planter du kan kjøpe.

Om sommeren kan du la aloe veraen stå utendørs på et solrikt og beskyttet sted, men du må være oppmerksom på nedbørsmengden. Planten kan råtne hvis den blir for våt.

Aloe vera gel

Bruksområder

Aloe vera er en plante som lenge har blitt brukt til medisinske formål, det er noe som vår historie er et bevis på. Det er fremfor alt den klebrige, gelelignende saften som finnes i bladene vi bruker, siden den inneholder flere nyttige stoffer, for eksempel slimstoffer, betennelsesdempende enzymer, astringerende garvestoffer og en stor mengde vitaminer, mineraler, enzymer og aminosyrer. Den næringsrike saften inneholder vitamin A, B, C og E.

I de ytre lagene finnes også stoffet aloin som har en lakserende effekt og er tarmrensende. I tillegg til de helsefremmende effektene brukes saften fra aloe vera også som smakstilsettere i flere juicer og drikker.

Aloe vera er også en vanlig forekommende ingrediens i mange produkter, og spesielt innen kosmetikkindustrien hvor den kan finnes i blant annet gel, salver, leppepomade, såpe og solbeskyttende kremer.

Aloe vera – en plante med en bred historisk opprinnelse

Det er funnet tegn på at aloe vera ble brukt som legemiddel allerede på egypternes tid. Men artens faktiske opprinnelse er fremdeles omstridt. Mest trolig kommer planten fra øygruppen Kapp Verde eller Den arabiske halvøy, samtidig som planten i lang tid også har forekommet i dyrking i både Vestindia, India og Øst-Afrika.

Til medisinsk bruk finnes det dokumentasjon som påviser at planten ble brukt allerede 1500 f.Kr., og på 300-tallet f.Kr. forsynte Alexander den store sine arméer med legemidler som ble tilvirket av nettopp aloe vera. Siden 1650 har aloe vera blitt dyrket som en medisinsk plante på Barbados.

Aloe vera gel

Aloe vera som medisin

Plantens gelelignende kjøtt anses for å ha en legende virkning, og dette er grunnen til at den anvendes til både innvortes og utvortes bruk. Aloe vera brukes og kan være bra for blant annet brannskader. Som ingrediens forekommer den også i hudkremer og en rekke naturlige legemidler.

Planten blir også kalt for «mirakelplanten», men det virkelige navnet er egentlig en kombinasjon av det arabiske ordet Aloë, som brukes til å beskrive arter som anvendes til medisinske formål, og ordet Vera som kommer fra latin og betyr ekte.

Korte fakta

 • Det finnes rundt 250 ulike arter av Aloe.
 • Planten blir omtrent 60 cm høy og 60 cm bred.
 • Bladene er samlet i form av en rosett, med taggete kanter.
 • Inneholder 75 kjente næringsstoffer.
 • Sies å være betennelsesdempende.

Vil du vite mer?

Vanne inneplantene dine – slik lykkes du >>
Innred med grønne planter >>
Flotte lettstelte planter som ikke er kravstore >>

Du er her:


Aloe vera

Høyde 25 cm, Grønn

129,-
Les mer

Aloe vera

Høyde 20 cm, Grønn

199,-
Les mer
Potte Corinne
50%

Potte Corinne

Ø13 cm, Grå

9450 189,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen