Alpefiol – planting og stell

En for mange kjær plante, som ikke er spesielt glad i varme, men som liker seg i kjølig høstvind. Alpefiolen dukker opp i butikkene i august og er en vakker og særegen plante å gå høsten og vinteren i møte sammen med.

Alpefiol – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Cyclamen persicum
Familie: fredløsfamilien (Myrsinaceae)

Hvordan tar man best vare på en alpefiol? Det kan være utfordrende å ta seg av alpefioler på riktig måte, men når du først har lært deg det, kan du glede deg over en fantastisk flott plante!

Se vårt utvalg av alpefiol

Tips og råd for stell av alpefiol

 • Plassering
  Svalt og passe lyst Alpefioler vil ha det svalt, gjerne rundt 16 grader, noe som betyr at stuetemperatur kan bli i varmeste laget for dem. Samtidig vil de stå lyst, men ikke i direkte sol. Med tanke på disse kravene, er kanskje det beste stedet for denne planten en potte utendørs i en vinterhage eller på terrassen om høsten.
   
 • Temperatur
  Alpefiolen tåler temperaturer ned til null grader og noen frostnetter, men etter det må den overvintre innendørs. Alpefiolen må ikke ha det for varmt. Hvis det blir for varmt for den, vil du se at den begynner å henge med bladene og blomstene. Da kan du for eksempel legge et par isbiter på jorden, så henter den seg inn igjen.
   
 • Jord
  For det første må den ha næringsrik blomsterjord hvis den skal trives.
   
 • Vanning
  Den vil dessuten at jorden skal være konstant fuktig, men aldri bli tørr eller for våt. Selve vanningen er også svært viktig, for den trives best hvis den får bløtt vann eller regnvann. Du må ikke vanne alpefiolen mellom bladene eller på roten. Vann den helst på skål eller med en tynn, tynn vannstråle ytterst mot kanten av potten.
   
 • Gjødsel
  Fra november til juni bør den dessuten få en dose blomstergjødsel i vannet, og du bør vanne den litt hver dag for at den skal holde seg passe fuktig.

Cyklamen i kruka

Alpefiol – en skjønnhet som er verdt strevet

Alpefiolen er en relativt uvanlig plante, noe som først og fremst skyldes plantens egenskaper og relativt store omsorgsbehov. Knoppene er bøyd nedover, men blomstene retter seg ut og peker oppover når de springer ut, noe som skaper et fantastisk estetisk uttrykk.

De forskjellige variantene har ulik form, farge og størrelse på blomstene, og de mindre variantene er gjerne mindre følsomme og litt lettere å lykkes med.

Om de vakre blomstene i seg selv er grunn nok til å skaffe seg en alpefiol, er de flotte bladene enda et argument for å la denne nydelige planten pynte opp og skape stemning på kalde og mørke høst- og vinterkvelder. De uttrykksfulle bladene har mørkegrønn bunn med et elegant, blondelignende mønster i sølvgrått. Så selv om alpefiolen krever mye stell, er det verdt å legge ned litt tid og omsorg i den!

cyklamen

Alpefiolen lever ikke så lenge, sesongen strekker seg fra august til desember. Alpefiolen fås i massevis av varianter og farger, så det er lett å variere. Den har rykte på seg for å være vanskelig å få til, og å lykkes med alpefioler kan være en aldri så liten utfordring.

Fakta om alpefiolen

 • Vokser vilt i den østre delen av middelhavsområdet.
 • Har vært gjennom et omfattende foredlingsarbeid.
 • Den ville varianten har som oftest hvite blomster, mens de dyrkede for det meste kommer i rosa og røde nyanser.
 • Har en rotknoll.
 • Trives best på et svalt sted, gjerne kjøligere enn romtemperatur.
 • Fås i forskjellige varianter og størrelser.

Les mer

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen