Alunrot – planting og stell

Alunrot er en staude med en litt uklar artsavgrensning. Denne herdige og vakre planten er en sjeldent dekorativ skapning som danner noen av de mest forførende mønstrene man kan finne i en hage.

Alunrot – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Heuchera
Familie: Sildrefamilien (Saxifragaceae)

Alunrot er en svært nøysom plante som trives på steder der mange andre ikke overlever. Den kan plantes langt nord i landet, og passer perfekt i blandede bed, som kantplante i steinbed eller som et dekorativt tilskudd i en potte på balkongen eller terrrassen. Alunrot er med andre ord en svært anvendelig plante.

Se vårt utvalg av alunrot

Stelletips for alunrot

Alunrot er ikke spesielt kresen av seg når det gjelder jord, men trives aller best når den får stå i halvskygge eller direkte sol. Den foretrekker næringsrik jord som holder godt på fuktigheten, men som samtidig ikke blir for våt. Alunroten visner ned på senhøsten, men dukker opp igjen på våren med nye blader, så det er ikke nødvendig å beskjære planten, det holder at man fjerner visne blader. Gjødsle gjerne sparsomt under vekstperioden på våren.

Alunrot – mange sorter og en populær alt-mulig-plante

En alunrot skuffer egentlig ingen. Dette er en plante som virkelig har et uant potensial, ikke bare fordi den er herdig, men fremfor alt fordi den kan gi et fantastisk fargespekter i hagen. Det finnes varianter i alt fra herlig lysegrønne, bronsefargede og oransje til intenst sjokoladebrune, purpurfargede eller sølvfargede. Alt dette kombineres med et flott nervemønster som løfter frem fargene enda mer og skaper kunstneriske mønstre i hagen. Legg til at mange sorter også kombinerer ulike farger, noe som gir helt fantastiske fargenyanser.

Det er mye man kan si om bladene på en alunrot, og det beste du kan gjøre er å se for deg selv. Det er ingen som helst tvil om at det er bladene som er plantens absolutt mest iøynefallende egenskap, men denne planten har mer å by på. Alunroten får nemlig også små, søte blomster på lange, smale stengler som kan bli opptil 40 cm høye. Blomstringen starter i juni og varer frem til august, og blomstene fås i alt fra hvitt og rosa til herlig rødt. Det er med andre ord mye som taler for at alunrot bør ha en plass i enhver hage!

Alunrot kjennetegnes først og fremst ved sine store, flotte blader i ulike farger og mønstre, men den verdsettes kanskje like mye for de søte blomstene som også de kommer i ulike farger, helt avhengig av hvilken sort du velger. Skap et blikkfang i bed og potter med alunrot i sommer! 

Interessante fakta

  • Det finnes ingen klar artsavgrensning.
  • Danner tepper med sine store, vakre blader.
  • Anbefales som en av de bedre basisplantene i et staudebed.
  • Stammer fra Nord-Amerika, og de fleste nye hybridene kommer også derfra.
  • Kan brukes i alt fra bed og potter til snittblomster.
  • Ble kåret til årets staude i Sverige i 2003.
  • Er herdig i hele landet.

Mer alunrot

Se våre veiledninger for valg av riktig jord og gjødsel til plantene dine >>
Ønsker du å kjøpe en alunrot? Se de ulike sortene >>

Du er her:


Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Rød

149,-
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Rød

149,-
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Oransje

149,-
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Rød

149,-
Les mer
Marmoralunrot 'Palace Purple'
Medlem 40%

Marmoralunrot 'Palace Purple'

6 pk, Rød

249,-
Les mer
Alunrot
Medlem 40%

Alunrot

Ø15 cm, Svart

149,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen