Amaryllis - tips til stell og inspirasjon

Amaryllis - tips til stell og inspirasjon

Amaryllis er den blomsterløken fra Sør Amerika som har blitt en av våre vanligste og meget populære juleblomster, både i potte og som avskåren. Se våre vaserMye fordi den er lettstelt og holdbar. 

Amaryllis - inspirasjon

Amaryllis er fantastisk alene i en krukke med litt mose, eller sammen med for eksempel hyasinter og juleroser i en stor glasskål med mose. Pynt med kongler, små epler og glassperler. Også som snitt gir den en herlig stemning, gjerne med noen vakre kvister fra hagen. Amaryllis snitt holder like lenge som amaryllis på løk.

Et annet tips er å legge en amaryllis direkte på et fat. Dander litt mose rundt løken og fest med dekorasjonstråd. Hold den fuktig ved å sprute på vann. Amaryllisen kommer til å trekke seg mot lyset, og danne et fantastisk kunstverk på bordet.

Variasjonsmulighetene er mange og bare fantasien setter grenser. Skap kontraster med det rustikke og grasiøse, ta inn detaljer fra skog og hage og prøv deg frem.

Stell og driving

Plasser amaryllisen lyst og la jorden tørke opp mellom hver vanning. Storblomstrede sorter kan behøve støtte når klokkene slår ut. Smart amaryllisstøtte finnes i våre butikker. Av samme grunn er det lurt og plante amaryllisen i en stabil planteskål slik at den ikke velter. Blomsterstenglene vrir seg mot lyset, snu derfor på skålen med jevne mellomrom slik at den vokser rett.

For deg som er entusiast kan det være morsomt og spare amaryllisløk fra år til år. Skjer da bort blomsterrestene når den har blomstret av, da bruker ikke planten krefter på å lage nye frø. Stengelen fjernes når den har visnet helt. Gjennom sommeren plasseres den ute på en lun plass med halvskygge, der den vannes og gjødsles. I september slutter man helt og vanne. Løken skal da holdes tørr i en temperatur mellom 12- 20 °C. I november er det på tide og ta løken frem igjen, plante den om og se frem til en ny blomstring.

Fakta: Amaryllis

* Amaryllis ( er en løkplante med 1 - 3 blomsterstilker per løk, alt etter hvor mye næring den har lagret.

* Blomsterstilken kan bli fra 30 - 60 cm høy og består av 3 - 6 store klokker.

* Det finnes både miniatyramaryllis, småblomstrede og storblomstrede amaryllis.

* Utvalget av farger er stort og man kan velge mellom hvit amaryllis, røde amaryllis, og rosa, orange og røde nyanser.

* Det finnes også sorter med tofargede blomster. Noen sorter har enkle klokker og andre har fylte.

* Bladene er avlange og kan bli opptil 50 cm lange, oftest kommer disse etter blomstring. Lykke til!

Se amaryllis blant våre juleblomster >>