Aronia (svartsurbær) – planting og stell

Aronia har nesten alt man kan ønske seg av en hekkplante eller busk; friske grønne blader, hurtig vekst, delikate hvite blomster, sunne bær og fantastiske høstfarger.

Aronia (svartsurbær) – planting og stell

Vitenskapelig navn: Aronia
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Svartsurbær (Aronia melanocarpa) er den mest brukte typen Aronia i Norge. Dernest har vi Rødsurbær (Aronia arbutifolia). Felles for dem begge er skinnende blanke blader, hvite blomsterklaser og syrlige bær som er proppfulle av antioksidanter.

Aronia egner ser godt som både fri hekk, i grupper, som skjermbeplanting, i skråninger eller som en frittstående fargeklatt i hagen. Den kan også brukes som klipt hekk, da den tåler beskjæring godt, men det blir som regel ikke så mange blomster og bær om du formklipper den – blomsterknoppene klippes gjerne bort ved hyppig beskjæring.

Svartsurbærbusken prydes av vakre, hvite blomster i juni som senere modner til svarte bær i tette klaser.

Blomster, bær og høstfarger

Aronia har mye å by på, nye faser av planteprakt avløser hverandre fra tidlig på våren til langt utover høsten og vinteren.

På våren får den store, hvite blomsterklaser, som etter hvert utvikler seg til rikelig med bær. Fargen på fruktene forklarer seg selv; svartsurbær får svarte bær og rødsurbær får rødlige bær.

Når høsten kommer får buskene vakre høstfarger, med sterkt røde blader. Noen varianter har mer varierte høstfarger i rødt, oransje og gult. Sammen med bærene er høstfargene et flott syn, og jo mer sol plantene får, jo sterkere blir høstfargene. Bærene henger på buskene lenge etter at løvet har falt til bakken, så disse buskene er dekorative i hagen gjennom hele sesongen.

Dette kan du lage av svartsurbær (Aronia)

Uansett hva du skal lage, så tenk på at bærene er ganske sure. La dem henge på busken lenge før du høster, frys dem ned før du bruker dem (de blir faktisk litt søtere av det) og vær raus med sukkeret.

Saft
Svartsurbær gjør seg kanskje aller best i saft, gjerne sammen med noen andre litt søtere bær eller litt solbærsirup. Saften av svartsurbær kan også gjerne blandes med saften fra pressede epler. Regn med å bruke litt mer sukker enn med andre bær. Saften kan nytes kald eller varm, som sommerforfriskning, gløgg eller toddy.

Syltetøy
Deilig syltetøy av svartsurbær er en annen vinner. Fremgangsmåten er den samme som for andre bær, bare tilsett litt ekstra sukker. Flere anbefaler å blande eple sammen med svartsurbær i syltetøyet, så det kan være verdt et forsøk.

Gelé
På samme måte som rips, kan du også lage gelé av svartsurbær. Denne kan du bruke som pålegg, eller som tilbehør til middagsretten – det smaker ekstra godt til viltretter.

Produksjon av svartsurbær for bærenes skyld er mer vanlig i Øst-Europa enn i Norden, og bærene brukes flittig i ulike helsekostprodukter, primært på grunn av de høye verdiene av antioksidanter. Det er også mulig å lage både vin og likør av bærene.


Plante svartsurbær

Svartsurbær trives best i sol eller halvskygge, men den tåler også å stå i skyggen. Den får sterkere høstfarger hvis den står i full sol. Dette er en plante som tåler det meste, men den liker ikke å tørke helt ut.

Næringsrik, god og fuktig jord er det beste, og gjerne godt med jorddybde – da tørker den ikke ut så lett. Grav en grop som er minst 40 cm dyp og bred. Aronia tåler kompakt jord greit, og er ikke like avhengig av god drening som mange andre planter. Ved planting kan du for eksempel blande jorden på stedet med Plantasjens plantejord kvalitet og kugjødselkompost. Det gir buskene en god start.

Aronia kan plantes fra tidlig på våren og helt til frosten kommer på høsten. Det er viktig at planten får vann jevnlig i etableringsfasen, og vi anbefaler derfor å plante enten på våren eller høsten. Da får du mer vanningshjelp fra regnet, og er mindre avhengig av å vanne selv.

Rødsurbær er en spennende variant av Aronia – ikke like vanlig som svartsurbær, men med mange av de samme egenskapene.

Stelletips for svartsurbær

Svartsurbær tåler mye og krever lite. Den har flere bruksområder og er en enkel plante å ha i hagen.

Vanning

Det første året etter planting bør du passe på å vanne regelmessig, slik at planten får utviklet sterke røtter. Når planten har etablert seg, holder det å vanne når det er tørt og varmt i været.

Gjødsling

Bruk kugjødselkompost i jorden når du planter svartsurbær, og gjødsle gjerne med kugjødselkompost eller fullgjødsel på våren eller tidlig sommer de neste årene.

Beskjæring

For å få en svartsurbærbusk som er tett og fin fra nederst til øverst, kan det være lurt å klippe den ganske kraftig tilbake de første årene, såkalt oppbyggingsbeskjæring. Hvis veksten er glissen, kan du skjære alle greiene ned til 15 cm over bakken. Dette gjøres på våren, året etter at du har plantet. Rett under der du klipper, vil flere nye skudd komme ut. Påfølgende år kan du skjære tilbake til 35 cm over bakken. Ofte er dette nok, eventuelt kan du skjære tilbake til 55 cm det tredje året. Deretter kan du forynge busken regelmessig, ved å klippe ned enkeltskudd til cirka 15 cm over bakken.

Både svartsurbær og rødsurbær får fantastiske høstfarger, med enten knall røde blader eller mer varierte i rødt, oranasje og gult.

Høste svartsurbær

Svartsurbær høstes når de er helt svarte. De er ganske sure selv som fullmodne og egner seg derfor best til sylting og safting. Bærene blir søtere etter at de har vært fryst, så putt dem gjerne i fryseren før du lager noe godt av dem. Du kan eventuelt vente med å høste dem til etter den første frostnatten, men da er det lurt å dekke de med fuglenett, da det er en viss risiko for at fuglene kommer deg i forkjøpet – de er nemlig også glade i disse bærene.

Ulike typer Aronia

Aronia finnes i flere varianter, med enten svarte eller rødlige bær.

  • Svartsurbær ‘Moskva’ er den mest hardføre. Den tåler klimaet og vinteren godt helt opp til herdighetssone 7, og blir et par meter høy som fullvoksen.
  • Svartsurbær ‘Hugin’ greier seg fint opp til herdighetssone 5, og blir ikke like høy eller bred som ‘Moskva’. Bladene spretter ut senere på våren på ‘Hugin’, men sitter til gjengjeld lenger på utover høsten.
  • Rødsurbær (Aronia arbutifolia) Blir opp til 3 meter høy og 1,5 meter bred. Bærene kan brukes på samme måte som svartsurbær. Trives som regel i herdighetssone 1 til 4, og kan klare seg gjennom vinteren i lavlandet og langs kysten nord til Lofoten.

Se alle våre svartsurbær


TIPS FRA GARTNEREN
Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen, med stor interessse for hageplanlegging generelt og stauder spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Rydningssaks L74 buet Fiskars

Lengde 61 cm

699,-
Les mer

Xact Platespade rett large

Lengde 120 cm

729,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen