Aronia (svartsurbær) – planting og stell
Aronia har nesten alt man kan ønske seg av en hekkplante eller busk; friske grønne blader, hurtig vekst, delikate hvite blomster, sunne bær og fantastiske høstfarger.

Vitenskapelig navn: Aronia
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)
Svartsurbær (Aronia melanocarpa) er den mest brukte typen Aronia i Norge. Dernest har vi Rødsurbær (Aronia arbutifolia). Felles for dem begge er skinnende blanke blader, hvite blomsterklaser og syrlige bær som er proppfulle av antioksidanter.
Aronia egner ser godt som både fri hekk, i grupper, som skjermbeplanting, i skråninger eller som en frittstående fargeklatt i hagen. Den kan også brukes som klipt hekk, da den tåler beskjæring godt, men det blir som regel ikke så mange blomster og bær om du formklipper den – blomsterknoppene klippes gjerne bort ved hyppig beskjæring.

Blomster, bær og høstfarger
Aronia har mye å by på, nye faser av planteprakt avløser hverandre fra tidlig på våren til langt utover høsten og vinteren.
På våren får den store, hvite blomsterklaser, som etter hvert utvikler seg til rikelig med bær. Fargen på fruktene forklarer seg selv; svartsurbær får svarte bær og rødsurbær får rødlige bær.
Når høsten kommer får buskene vakre høstfarger, med sterkt røde blader. Noen varianter har mer varierte høstfarger i rødt, oransje og gult. Sammen med bærene er høstfargene et flott syn, og jo mer sol plantene får, jo sterkere blir høstfargene. Bærene henger på buskene lenge etter at løvet har falt til bakken, så disse buskene er dekorative i hagen gjennom hele sesongen.
Dette kan du lage av svartsurbær (Aronia)Uansett hva du skal lage, så tenk på at bærene er ganske sure. La dem henge på busken lenge før du høster, frys dem ned før du bruker dem (de blir faktisk litt søtere av det) og vær raus med sukkeret. Saft Syltetøy Gelé Produksjon av svartsurbær for bærenes skyld er mer vanlig i Øst-Europa enn i Norden, og bærene brukes flittig i ulike helsekostprodukter, primært på grunn av de høye verdiene av antioksidanter. Det er også mulig å lage både vin og likør av bærene. |
Plante svartsurbær
Svartsurbær trives best i sol eller halvskygge, men den tåler også å stå i skyggen. Den får sterkere høstfarger hvis den står i full sol. Dette er en plante som tåler det meste, men den liker ikke å tørke helt ut.
Næringsrik, god og fuktig jord er det beste, og gjerne godt med jorddybde – da tørker den ikke ut så lett. Grav en grop som er minst 40 cm dyp og bred. Aronia tåler kompakt jord greit, og er ikke like avhengig av god drening som mange andre planter. Ved planting kan du for eksempel blande jorden på stedet med Plantasjens plantejord kvalitet og kugjødselkompost. Det gir buskene en god start.
Aronia kan plantes fra tidlig på våren og helt til frosten kommer på høsten. Det er viktig at planten får vann jevnlig i etableringsfasen, og vi anbefaler derfor å plante enten på våren eller høsten. Da får du mer vanningshjelp fra regnet, og er mindre avhengig av å vanne selv.

Stelletips for svartsurbær
Svartsurbær tåler mye og krever lite. Den har flere bruksområder og er en enkel plante å ha i hagen.
Vanning
Det første året etter planting bør du passe på å vanne regelmessig, slik at planten får utviklet sterke røtter. Når planten har etablert seg, holder det å vanne når det er tørt og varmt i været.
Gjødsling
Bruk kugjødselkompost i jorden når du planter svartsurbær, og gjødsle gjerne med kugjødselkompost eller fullgjødsel på våren eller tidlig sommer de neste årene.
Beskjæring
For å få en svartsurbærbusk som er tett og fin fra nederst til øverst, kan det være lurt å klippe den ganske kraftig tilbake de første årene, såkalt oppbyggingsbeskjæring. Hvis veksten er glissen, kan du skjære alle greiene ned til 15 cm over bakken. Dette gjøres på våren, året etter at du har plantet. Rett under der du klipper, vil flere nye skudd komme ut. Påfølgende år kan du skjære tilbake til 35 cm over bakken. Ofte er dette nok, eventuelt kan du skjære tilbake til 55 cm det tredje året. Deretter kan du forynge busken regelmessig, ved å klippe ned enkeltskudd til cirka 15 cm over bakken.

Høste svartsurbær
Svartsurbær høstes når de er helt svarte. De er ganske sure selv som fullmodne og egner seg derfor best til sylting og safting. Bærene blir søtere etter at de har vært fryst, så putt dem gjerne i fryseren før du lager noe godt av dem. Du kan eventuelt vente med å høste dem til etter den første frostnatten, men da er det lurt å dekke de med fuglenett, da det er en viss risiko for at fuglene kommer deg i forkjøpet – de er nemlig også glade i disse bærene.
Ulike typer Aronia
Aronia finnes i flere varianter, med enten svarte eller rødlige bær.
- Svartsurbær ‘Moskva’ er den mest hardføre. Den tåler klimaet og vinteren godt helt opp til herdighetssone 7, og blir et par meter høy som fullvoksen.
- Svartsurbær ‘Hugin’ greier seg fint opp til herdighetssone 5, og blir ikke like høy eller bred som ‘Moskva’. Bladene spretter ut senere på våren på ‘Hugin’, men sitter til gjengjeld lenger på utover høsten.
- Rødsurbær (Aronia arbutifolia) Blir opp til 3 meter høy og 1,5 meter bred. Bærene kan brukes på samme måte som svartsurbær. Trives som regel i herdighetssone 1 til 4, og kan klare seg gjennom vinteren i lavlandet og langs kysten nord til Lofoten.
TIPS FRA GARTNEREN
Kaja Krokan Aasen, gartner og assisterende butikksjef på Plantasjen, med stor interessse for hageplanlegging generelt og stauder spesielt.
Flere tips og råd
Spør våre gartnereLurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen. |