Asters – planting og stell

Asters sprer glede med blomstene sine langt ut på høsten, også etter noen frostnetter. Asters finnes i mange ulike og vakre høstfarger, og er også fin som snittblomst.

Asters – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Aster
Familie: Kurvplantefamilien

Stauden asters er en grunnleggende plante i manges bed, ikke minst på sensommeren og helt til frosten kommer. Når den vokser i en tett klynge ligner asters på en eksplosjon av farger, og lokker til seg bier og sommerfugler.

Se vårt utvalg av asters

Tre fordeler med asters i bedene dine

  1. Vakker i sammenplantinger
  2. Sprer farger og duft langt ut på høsten
  3. Finnes i mange varianter og farger

Asters – sensommerens perle i hagen

Innen astersslekten finnes det mange ulike arter, både ettårige og flerårige. De setter frø på høsten og kommer igjen året etter. Selv om asters finnes i flere farger har alle sortene en gul skive i midten.

Så asters fra frø

Du kan så asters innendørs i mars og plante ut etter at risikoen for frost er over. Les på frøposen om planteavstand og dybde.

Stelleråd for asters

  • Plassering og lysbehov
    Asters trives i sol og halvskygge, og holder seg lenger med en svalere plassering. Kan med fordel plantes i potter på balkongen, terrassen eller ved inngangsdøren. Kan også plantes i blomsterbedet og er da flerårig selv om den påfølgende år vil bli betydelig høyere.
  • Jord
    Plant asters i jord som er lett sandholdig og rik på humus.
  • Beskjæring
    Klipp regelmessig bort visne blomster for ekstra lang blomstringstid.
  • Næring
    Næring bør tilføres regelmessig.

Tips: forleng blomstringen gjennom å regelmessig klippe vekk blomstrer som har blomstret ferdig. Det gir plass til nye knopper. Glem heller ikke å tilføre næring med jevne mellomrom.

Asters er fin i samplantinger

Asters er fin til planting utendørs, gjerne mange i gruppe. Bland gjerne inn andre planter i pottene sammen med asters, for eksempel hebe, sølvregn, sølvsvineblom eller alunrot som har vakre blader i ulike farger. Det er også fint å sette sammen flere potter i en gruppe med ett planteslag i hver potte. Gress og sedumplanter kan da passe fint med asters.

Asters som borddekorasjon

Ettersom asters er lavtvoksende når den kjøpes i potte passer den fint som borddekorasjon. De litt lengre blomstene passer også bra som snittblomst i en vase og forgyller bordet til sensommerfesten.

Tørke asters

Når astersbuketten begynner å henge litt kan du tørke den og gi den evig liv. Heng buketten opp-ned, så får du fargen til å bevares i blomsten og at stilken holder seg rett. Vent noen uker, deretter kan du sette den tørkete buketten i en vase og gjøre den til en vakker interiørdetalj.

Ulike sorter og farger

Asters er en klassisk blå blomst, men det finnes også i farger som rødt, rosa, lilla og hvitt. I tillegg til flere fargenyanser, kan du også finne flere varianter som har andre former enn den klassiske astersen.

Noen typer asters

  • Asters ‘Pompon’ – blomstene har rundere form og stikker seg frem i bedet
  • Asters ‘Unicum’ – blomstene er røffere i utseendet, og minner om koraller
  • Alpeaster – en asters som trives på steingrunn og i næringsfattig jord
  • Klisterasters – en staude som lokker til seg sommerfugler og passer perfekt som snittblomst

I tillegg til de ovennevnte finnes det andre varianter, som balsamasters, høstasters og sommerasters. Finn din favoritt til dine blomsterbed og nyt sensommeren.

Flere tips og råd

Les mer om hvordan du pynter bordet med blomster

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen