Aubergine – slik dyrker du din egen
Aubergine, eller eggplante som den også kalles, har lenge vært dyrket og brukt flittig i matlaging rundt Middelhavet og den sørlige delen av Asia. De siste årene har den også blitt en populær grønnsak i Norden.

Aubergine forkultiveres innendørs. Den bør sås i perioden januar til februar for å rekke å utvikles i tide. Med en plantelampe oppnås bedre resultater. Det enkleste er å så i forholdsvis store potter, cirka 10x10 cm, med blomsterjord i bunnen og såjord øverst. Plantene blir ganske fort store. Plant om i større potter og klipp planten når den er blitt 20-25 cm høy, så blir den mer buskete. Plantes ut i store potter, drivhus eller plantekasse når risikoen for frost er over. Beskytt med fiberduk i begynnelsen, så plantene venner seg til utendørsklimaet.
Se hvordan gartneren sår aubergine i vårt hageprogram:
Vil du se flere episoder? Logg inn på Mine sider
Stell
Det er også mulig å kjøpe ferdige planter med frukt på, som kan plantes ned på ønsket sted.
- Plassering
Aubergine liker mye varme, og den trives ekstra godt i drivhus eller i et varmt og beskyttet hjørne. Plantes i humusrik og næringsrik grønnsaksjord. Beskytt planten mot frost.
- Vanning
Vann plantene regelmessig og løsne jorden rundt dem.
- Jord
Bruk grønnsaksjord ved planting.
- Gjødsel
Gjødsle ekstra ved fruktsetting og videre fremover.
- Støtt plantene
Bind opp eller støtt plantene etter hvert som de vokser. -
Høsting
Plukk fruktene regelmessig for å stimulere ny fruktsetting. Auberginene er modne når de har en svartfiolett, glinsende farge.
Bruksmåter
Aubergine kan spises som stekt eller grillet tilbehør, i gratenger eller brukes i den libanesiske småretten (meze) baba ganoush. Kraftige krydder som hvitløk, cayennepepper og spisskummen passer bra til aubergine.