Bær – slik lykkes du

Bær – slik lykkes du

Bær er lette å dyrke, og en fornøyelse å høste inn fra hage og balkong.

Vokseplass

Bær trives med en plassering i mye sol der de får rom til å utvikle seg og modne. Bringebær kan trenge støtte for å vokse og bli lettere å høste inn, og det samme gjelder for bjørnebær.

Jordforhold

Bruk naturgjødslet plantejord, og bland den med den opprinnelige jorden ved planting. Vannes rikelig både i gropen og på rotklumpen før jord fylles på igjen. For å få rikelig og riktig gode bær, bør ulike typer plantes i nærhet av hverandre for å pollinere. Dette gjelder først og fremst alle blåbær, åkerbær og hagtorn som har hunn- og hannplanter.

Bærbusker kan plantes gjennom hele sesongen.

Stell

En nyplantet busk trenger mye vann gjennom hele den første sesongen. Fjern alt gress og ugress rundt buskene. Ved å dekke jorden rundt busken med f.eks. avklippet gress, så kveles ugresset og vannet hindres i å fordampe. Forbedre jorden med kugjødsel hvert år, og komplettere med hagegjødsel gjennom vår og sommer.

Beskjæring

Beskjæring er best på vår/vinteren. Etter 2-3 års tilvekst fjernes de eldste grenene på solbærbusker. På ripsbær og stikkelsbær venter du 3-4 år. De eldste grenene fjernes til fordel for yngre og sterkere grener. På denne måten forynges busken. Skadede grener fjernes årlig. Bærbuskene beskjæres ikke på toppen, for da vil blomstringen ødelegges. Bringebær- og bjørnebærplanter bærer frukt på toårsskuddene. Fjern grener som har båret frukt.