Bær er lette å dyrke, og en fornøyelse å høste inn fra hage og balkong. Mange er også skikkelige vitaminbomber som man kan få vann i munnen bare av å tenke på.

Bær – slik lykkes du

Men hvilke typer bær skal du velge? Det finnes mange ulike lettdyrkede bær å velge mellom. Hvilke du eller familien din liker best bør selvsagt veie tungt. Her er noen forslag: 

 • Rips og stikkelsbær produserer mye bær. Hvis du vil lage saft, syltetøy, gelé og nyte bærene som de er, er disse buskene et hett tips. Rips er forresten veldig rike på vitamin C. 
    
 • Bringebærbusker er veldig populære, av god grunn. Det finnes mange sorter, så du kan velge og vrake etter egen smak. For å få en del bær ut av det, bør du plante flere busker – gjerne fem til ti stykker.  
    
 • Jordbær roper norsk sommer. Jordbærplantene er ganske enkle å ta vare på. De liker mye sol og godt gjødslet jord. Da modnes bærene som regel raskt.
    
 • Bjørnebær er både søte og sure, og virkelig nyttige. Du kan velge mellom mange varianter med forskjellige smaker og størrelser. Buskene trenger støtte, så bind dem gjerne til den vegg. 

Plant flere bærbusker sammen

Bærbusker trives i hverandres selskap og blir finest om de får stå sammen, gjerne flere ulike typer. Da kan de pollinere hverandre og gi både flere og større bær. Om du kun vil dyrke én type bær, for eksempel blåbær, er det lurt å plante blåbærbusker av ulike sorter, slik at de kan krysspollinere hverandre. Husk å velge sorter som blomstrer samtidig.

Slik planter du bærbusker

Det er forholdsvis enkelt å dyrke bær, og du kan plante bærbusker gjennom hele sesongen. 

 • Bær trives med en plassering i mye sol der de får rom til å utvikle seg og modne. Bringebær og bjørnebær kan trenge støtte for å vokse og bli lettere å høste inn.
    
 • Bruk naturgjødslet plantejord, og bland den med den opprinnelige jorden ved planting. 
     
 • Vann rikelig, både i gropen og på rotklumpen før du fyller på igjen med jord.

Stelleråd for bærbusker

 • Vann
  En nyplantet busk trenger mye vann gjennom hele den første sesongen. 
   
 • Gjødsel
  Forbedre jorden med kugjødsel hvert år, slik at plantene holder seg fine og sterke. og komplettere med hagegjødsel gjennom vår og sommer. 
   
 • Ugress
  Bærbusker er ikke glad i ugress, så fjern alt gress og ugress rundt buskene. Et tips er å legge avklippet gress rundt busken, da kveles ugresset og vannet fordamper ikke like lett. 
   
 • Beskjæring
  Ulike typer bærbusker krever ulik beskjæring, men beskjær gjerne på vårvinteren – i overgangen mellom vinter og vår. Ta bort skadede grener hvert år. Ellers fjernes de eldste grenene til fordel for yngre og sterkere grener. På denne måten forynges busken. Men vent gjerne et par år etter planting før du tar bort gamle grener. Etter to til tre års tilvekst fjernes de eldste grenene på solbærbusker. På ripsbær og stikkelsbær venter du tre til fire år. Bringebær- og bjørnebærplanter bærer frukt på toårsskuddene. Fjern grener som har båret frukt. Ikke beskjær bærbuskene på toppen, for da vil blomstringen ødelegges.

Bær gir deg en bedre hage, bokstavelig talt. Det finnes så mange typer det er lett å lykkes med, så det er bare å sette i gang!

Les mer

Vitaminrike frukter og bær du kan dyrke selv >>
Frukttrær – slik lykkes du >>Hageblåbær 'Bluecrop'
Medlem 40%

Hageblåbær 'Bluecrop'

Ø17 cm, Blå

199,-
Les mer

Buskstøtte i tre

Lengde 75 cm, Svart

299,-
Les mer
Blåbær LUCKY BERRY®
Medlem 199,-

Blåbær LUCKY BERRY®

Ø23 cm, Blå

449,-
Les mer
Bringebær 'Glen Ample'
Medlem 40%

Bringebær 'Glen Ample'

Ø22 cm, Rød

179,-
Les mer
Bringebær 'Schönemann'
Medlem 40%

Bringebær 'Schönemann'

Ø22 cm, Rød

179,-
Les mer
Hageblåbær 'Duke'
Medlem 40%

Hageblåbær 'Duke'

Ø23 cm, Blå

399,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen