Balkongtrær

Det er ingenting som hindrer deg i å skape en grønn oase på balkongen. Det finnes en rekke trær og busker som kan vokse og trives i potte.

Hvilket balkongtre bør du velge?

Det er mange varianter å velge i, både vintergrønne sorter og sorter som kan gi blomster og frukt. Noen eksempler på trær som egner seg på balkongen, er dvergsyrin, kulekirsebær og liten hvitrogn.

Velg et tre som ikke vokser seg for stort, men som heller ikke er for lite. Det er nemlig viktig at selve kronen når over balkongens rekkverk, slik at solstrålene kan gi treet den næringen det trenger. Du bør dessuten velge et tre som trives med solforholdene dine. Har du for det meste sol på balkongen, eller er den snarere skyggefull? Det er avgjørende for om treet kommer til å trives eller ikke, og det finnes et tre for alle typer lysforhold. Når treet er ungt og lite, anbefales det å støtte opp stammen, for eksempel med bambuspinner.

Potter og jord til balkongtrær

Det viktigste å tenke på når det gjelder balkongtrær, er størrelsen på potten. Jo større, jo bedre. En stor potte gir rotsystemet best mulig forutsetninger for å utvikle seg, samtidig som det blir enklere å gi treet jevn tilgang på vann. Dermed klarer også treet seg lenger uten tilsyn.

Potten bør helst romme minst 50 liter jord og være videst øverst. Husk også å velge materialer som tåler frost. Betong-, sink- og gummipotter er noen eksempler på det. Vanlige leirpotter suger ofte opp vann. Det gjør dem dårlig egnet for balkongtrær siden det betyr at de tåler frost dårlig. For å unngå overvanning bør du også sørge for god drenering, for eksempel i form av hull i bunnen på potten.

Jorden er viktig for at resultatet skal bli bra, og her anbefales det å velge balkongjord, som holder bedre på fuktigheten. Vanlig plantejord går også fint, men da er det viktig å passe på at jorden ikke blir for tørr, den bør være mer eller mindre fuktig hele tiden. Jorden trenger ikke skiftes helt ut, men beskjæring av røtter, fjerning av det øverste jordlaget og tilførsel av ny jord er enkle og gode grep for å ta vare på treet.

Beskjæring og vinterdvale

Beskjæring av treet eller busken gjøres på samme måte som med trær som står på friland i hagen. Når vinteren kommer, trenger du ikke bekymre deg for stammen og grenene, men rotsystemet bør beskyttes. Det beste du kan gjøre for treet om vinteren, er å grave ned krukken i en hage eller komposthaug, men hvis du ikke har mulighet til det, isolerer du ganske enkelt krukken. Dette bør imidlertid ikke gjøres for tidlig, treet må ha startet på vinterdvalen for at det skal fungere.

Med store potter har du alle muligheter til å finne spennende trær og busker, med eller uten frukt, som fyller i bredden og høyden og skaper en flott, naturlig ramme rundt balkongen. Balkongtrær er en smart løsning for byboere som gjerne vil ha en liten hagekrok selv om de bor 15 meter over asfalten midt i byen.

Les mer

Se vårt utvalg av trær >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc