Barlind - vintergrønn og motstandsdyktig men giftig

Barlind - vintergrønn og motstandsdyktig men giftig

Taxus, eller barlind, er eviggrønne busker/trær med varianter fra lave markdekkere til høye, smale søyler. Barlind har grønne, myke, blanke nåler i to rader og er relativt saktevoksende.

Ellers finnes det flere spennende hybrider som kan brukes i grupper og bed eller som solitærplanter. Noen er også ganske hardføre, og siden Barlind tåler beskjæring godt passer de også fint til formklipt hekk og i krukker hvor man må holde de litt tilbake.

Vokseplass

Barlind trives fint både i sol og skygge og er svært tolerant for luftforurensninger. De fleste sorter tåler også noe veisalting. Noen sorter utvikler seg best i sol, som for eksempel Europabarlind ’Summergold’ og Hybridbarlind ’Farmen’.

Jordforhold

Barlind trives best i moldrik og næringsrik, veldrenert jord. De fleste sortene trives i kalkrik jord.

Vannbehov

Barlind trives best i jevnt fuktig jord. Pass spesielt godt på nyplantinger.

Næringsbehov

Gjødsles gjerne vår, midtsommer og senest i slutten av juli. Bruk fullgjødsel.

Beskjæring av barlind

Barlind tåler hard beskjæring, men det beste er likevel å beskjære regelmessig for å få en tett fin vekst fra starten. Den beste tiden for å beskjære Barlind er på våren før vekstart eller i JAS månedene, juli, august og september.

Planteavstan i hekk: 20-40 cm.

Giftig

Barlind har på en måte alt vi ønsker, bortsett fra at hele planten er giftig. Hvis du har hester eller hunder eller andre dyr som kan finne på å spise på buskene, bør du unngå Barlind i hagen. For oss mennesker er konglene det største problemet. De er nemlig innkapslet i et rødt og fristende fruktkjøtt som smaker søtt og godt.

Fruktkjøttet er det eneste på planten som ikke er giftig, men det ene frøet, eller konglen som ligger innkapslet er giftig. Frøet er ikke stort nok til at barn spytter det ut, og sammen med den søte, gode smaken kan resultatet være at de spiser mange og forgiftningsfaren blir enda større.

Barlindens bær

Heldigvis finnes det barlindhybrider som ikke får bær, og disse bør vi satse på hvis vi er redd for hva barna putter i munnen. Bærene er ellers delikatesser for fugler. Mange trur at siden fuglene spiser bærene er de ufarlige, men frøet går ufordøyd gjennom fuglen og gjør derfor ingen skade. Frøet/konglen er derimot avhengig av en tur gjennom fuglemagen for å kunne spire.

Stoffet "Taxol" som finnes i Barlind brukes i kampen mot kreft da den hemmer celledeling.

Du kan finne barlind i kategoriene:

Hekk >>

Vintergrønne busker >>