Barnas egen planting

Det å så, vanne og se at noe vokser er morsomt og lærerikt. Barn liker å se raske resultater, så planter som gror raskt er populære å dyrke. Test å så karse eller sette hvitløk i en krukke innendørs. Det tar bare noen dager før det grønne begynner å spire!

La barna dyrke

Dyrking innendørs

Barn kan så sine egne planter i vinduskarmen. Ta en valg fri potte, den kan kanskje males i ønsket farge og mønster, fyll den med jord og strø ut frøene. Vann slik at frøene blir fuktige, følg med krukken hver dag og vann den iblant, jorden må ikke tørke ut. Snart begynner det å spire. Tips på raske frø er f.eks. karse, bladsalat og hvitløk (båt). Det er både godt og sunt å legge på brødskiva.

Ønsker man å tegne et ansikt på krukken, kan man dyrke gress i krukken og klippe til "sveisen". I løpet av vinteren trenger plantene ekstra plantebelysning for å vokse og gro. Spirer i en boks er også morsomt, dessuten kan man dyrke de uten jord. Du får spirer enklest i en liten kasse som er laget for dette formålet, eller i ett glass med netting eller en nylonbit som lokk, med et gummistrikk rundt.

Slik dyrker du på egenhånd

 1. Skyll frøene grundig.
 2. La de ligge i bløt i et glass med forseglet lokk og la den stå i et døgn.
 3. Hell bort vannet og skyll frøene igjen.
 4. Sett glasset opp-ned i vinkel, for eksempel i et oppvaskstativ. Det skal kunne komme luft inn, og vannet skal renne bort.
 5. Skyll spirene hver morgen og kveld.
 6. Etter 3-5 dager har spirene vokst ut og er klare til å spises.

Setter man spirene i vinduet blir de grønne av klorofyll.

Dyrk dine egne sitrusfrukter

Kjerner fra sitrusfrukter gror ganske raskt, og det er morsomt å dyrke frem noe annet som du nettopp har spist opp. Skyll av kjernene og la de tørke noen dager på husholdningspapir. Sett et par stykker i en krukke med jord. Vann og vent på at små sitrusduftende blader titter opp.

Så i en plantekasse

 • Bygg plantekassene i forskjellige former, gjerne små og lave slik at barna når til overalt. Trekanter som på bildet, lager du av kortsidene på vanlige plantekasser.
 • Fyll kassene med god, økologisk jord og jevn ut overflaten. La barna selv planlegge dyrkingen sin med hjelp av å dele inn blomsterkassene i forskjellige deler, tips om at solsikker kan stå i midten, og at sukkerertene kan ha behov for noe å klatre på. Det er enkelt å feste en espalier på den ene siden av plantekassen eller i midten.
 • Enkle og gode sorter å dyrke eller så er solsikker, gresskar, multe, cocktailtomater, gulrøtter og erter av forskjellig slag.

Poteter og gulrøtter i bøtte

Dyrk din egen mat, sett poteter eller så gulrøtter i en bøtte. Du helt utmerket gjøre dette, selv på balkongen. Potetene vokser så lenge bladene er grønne, du bestemmer selv hvor store du vil at potetene skal bli.

 1. Lag noen hull i bøtta med hjelp av hammer og spiker.
 2. Legg grus eller småstein i bunnen og fyll på med jord, når det er 20 cm opp til kanten kan du legge i tre stykker settepoteter og fylle med mer jord. La det være minst 5 cm igjen opp til kanten.
 3. Vann med masse vann slik at jorden blir skikkelig bløt.
 4. Etter noen uker begynner den grønne stilken å stikke opp, sett bøtta på et sted med mye sol.
 5. Når stilken har blitt ca. 10 høy, fyller du på med mer jord rundt stilken.
 6. Etter omtrent to måneder er potetene ferdig til å høstes inn. Føl deg forsiktig frem med hånden i jorden og se om du finner noen poteter.

Vanne og mate

Alle planter trenger vann og næring, plantenes mat. En liten vannkanne med sil eller en vannpistol til slangen gjør det enklere for barna å vanne selv, silen fordeler vannet slik at de små frøene ikke blir oversvømt. Gjødsle med økologisk næring et par ganger per sesong, så kommer det til å vokse så det knaker.

Morsom hobby

Skriv og mal plantenes navn på glatte steiner, så husker dere det som er sådd. Bruk tusjpenn og hobbyfarge, avslutt med å lakke steinene slik at fargen ikke vannes bort.

Les mer

Jordskole >>
Gjødningsskole – slik velger du riktig gjødsel og næring til plantene >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc