Barrotsplanter – slik lykkes du

Barrotsplanter er planter som leveres uten jord og potte. Det finnes flere fordeler med dette, men for å lykkes er det viktig å kjenne til hvordan de skal plantes.

Barrotsplanter – slik lykkes du

Før du investerer i barrotsplanter til en hel hekk, kan det være lurt å kjenne til både fordeler og potensielle utfordringer med denne typen planter.  

Fordeler med barrotsplanter 

Den mest åpenbare fordelen med barrotsplanter er prisen. Barrotsplanter er som regel billigere enn tilsvarende planter som selges i potter med jord. Dette gjelder også frakten, siden man får plass til flere planter på mindre plass – bra for både lommeboken og miljøet.

Barrotsplanter kan faktisk ha lettere for å etablere seg i hagen sammenliknet med planter som har stått i potter med jord – i alle fall om plantene har stått så lenge at røttene har vokst ut i kantene på potten og snurret seg rundt og rundt.

Utfordringer med barrotsplanter

Siden plantene ikke står i jord, kan røttene lett tørke ut. Derfor bør plantene helst plantes før bladsprett på våren eller etter bladfall på høsten – og du bør være nøye med å plante dem etter instruksene.

Plantene kan heller ikke lagres særlig lenge etter at du har mottatt dem. Har du ikke mulighet til å plante ut med en gang, kan de oppbevares i et par dager på et mørkt og kjølig sted med temperatur på 1 til 4 grader. Noen er kanskje så heldige at de har en kjeller som møter disse kravene, men de færreste har plass til en hel hekk i kjøleskapet. Alternativet er å jordslå plantene, altså å sette dem i jord midlertidig inntil du får plantet dem ut på sin tildelte plass.

Oppsummert: Så lenge du kan plante på vår eller høst samt planlegge for at plantene kommer seg i bakken raskt etter levering, er det ingenting i veien for å velge barrotsplanter. Alt de krever er en god start.

Slik planter du barrotsplanter 

Å plante ut barrotsplantene raskt etter at du mottar dem er alfa og omega for å lykkes. Du kan plante så lenge det er plussgrader i bakken.

  1. Planlegg for å plante ut når leveringen kommer. Skal du plante mange planter, for eksempel en hekk, kan det være lurt å måle opp og grave ut en grøft på forhånd. Plantegropen må være så bred at røttene ikke blir klemt og så dyp at rothalsen dekkes med jord. Sørg for at jorden rundt er løs.
  2. Bruk god og næringsrik jord. Om du planter på våren, kan du gjerne blande inn kugjødselkompost i jorden. Også dette er det supert å ha på plass før plantene kommer.
  3. Pakk opp og plant ut én og én plante, eventuelt en håndfull i slengen. Det er viktig å passe på at de bare røttene ikke tørker ut, så la plantene ligge innpakket helt til de skal ned i jorda. Ser røttene tørre ut når du pakker dem ut, kan du bløtlegge dem i en halvtimes tid.
  4. Trykk jorden rundt planten godt til og vann plantene rett etter planting. Fortsett med å vanne ofte inntil plantene har etablert seg. Dette er spesielt viktig for barrotsplanter, siden de mangler en del finrøtter og har mindre rotvolum å suge opp vann med. Det beste er å vanne på kveldstid, da trekker vannet ned i jorden i stedet for at det fordamper. Å dekke den bare jorden rundt plantene med dekkbark kan være fint for å hindre både uttørking og ugress.

Etter 2–4 uker, avhengig av temperatur og stell, bør plantene ha begynt å finne seg til rette. Stell dem deretter som normalt for plantene du har valgt.

Sjekk ut våre planteguider for råd om ulike planter 

De første par årene er det til god hjelp for plantene om du holder gress, ugress og andre planter unna. Da slipper de å konkurrere om plass og næring.

Se alle våre barrotsplanter

Fler tips och rådSyrin 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Syrin 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Grønn

899,-
Les mer
Brudespirea 'Grefsheim' 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Brudespirea 'Grefsheim' 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Hvit

899,-
Les mer
Liguster 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Liguster 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Grønn

899,-
Les mer
Alperips 'Schmidt' 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Alperips 'Schmidt' 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Grønn

899,-
Les mer
Gentspirea 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Gentspirea 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Hvit

899,-
Les mer
Buskmure 'Goldfinger' 20-pk.
Kun på nett
Nyhet

Buskmure 'Goldfinger' 20-pk.

Høyde 50-80cm, til 6 m hekk, Grønn

899,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen