Begonia – fakta og råd om stell

Denne store og omfattende slekten med over 900 ulike arter kalles begonia, en svært populær og lettstelt plante som finnes i de fleste norske hjem. At den er populær, merkes ikke minst på den omfattende foredlingen av planten, og det finnes i dag over 10 000 foredlede begoniasorter.

Begonia – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Begonia
Familie: Begoniafamilien (Begoniaceae)

Hva er vel egentlig bedre enn en plante som pålitelig lever sitt vakre liv hele året? At det i tillegg er lett å lykkes med den og holde den fin, gjør at begonia er et sikkert og trygt valg når du skal innrede hjemmet på en måte som ikke bare matcher din stil, men også sesongens farger.

Se vårt utvalg av begonia

Slik lykkes du med begonia hjemme

Disse søte plantene, med blomster som minner om roser, har lett for å blomstre også på mørke steder. Dog trives den aller best når den får stå på et lyst sted uten direkte sol eller varme nedenfra, noe som betyr at vinduskarmen over en panelovn ikke er et ideelt sted. Det betyr også at begonien trives godt i litt fuktig luft, så å fukte luften rundt planten er en god måte å bidra til at begoniaen din blir så vakker som mulig.

Vann planten som normalt, og se til at jorden holdes fuktig. For å gjøre forholdene enda bedre, planter du den i blomsterjord og gir den vekstnæring når du vanner mellom mars og september. Fjern visne deler etter hvert for å fremme blomstring.

Stor variasjon med mange sorter begonia

Med sin enorme artsrikdom finnes det en begonia til alle årstider, og det er derfor denne planten er like selvsagt på varme og lyse sommerdager som den er på mørke og snødekte vinterkvelder. Variasjonen er med andre ord veldig stor, både når det gjelder utseende og fargenyanser, og den eneste fargen som ikke er representert i dag, er blått.

At begoniaer ser veldig forskjellige ut avhengig av art, spiller ingen rolle for hvordan du tar hånd om dem på best mulig måte – det er fortsatt enkelt. Blant de tusener av begoniaer som finnes i dag, finner du sorter som har jordstammer eller stammeknoller, sorter som er urteaktige, buskformede eller treaktige, og sorter som vokser opprett, krypende, klatrende eller hengende. Variasjonen er som sagt svært stor, så det er mulig å få planter som ser svært forskjellige ut, men som fortsatt deler samme navn.

Du fører en stolt tradisjon videre når du velger å ta med deg en begonia hjem, og med den kommer det også en rekke fordeler. For det høres ganske bra ut med en lettstelt plante som kan kjøpes når som helst på året og dessuten blomstrer i mange ulike farger over lang tid, eller hva?

Korte fakta

  • Omfatter over 900 arter og 10 000 sorter
  • Stammer fra tropiske og subtropiske områder, med unntak av Australia
  • Velkjente varianter er for eksempel julebegonia (juleglede), knollbegonia og sommerbegonia
  • En av de mest artsrike familiene i underkategorien dekkfrøete blomsterplanter
  • Passer like godt om sommeren som om vinteren
  • Er flerårige, men vanskelige å holde fine over lengre tid

Mer inneplanter

Enkle tips for vanning av potteplanter >>
Finn dine favoritter blant våre vakre inneplanter >>

Du er her:


Kongebegonia 'Alaska Creek'

Høyde 25 cm, Grønn

129,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen