Beskjæring – slik lykkes du

Beskjæring av planter gjør vi som oftest for å skape former eller størrelser, eller for å få større avlinger og flere blomster. Frukttrær som eple og pære kan beskjæres regelmessig slik at de gir best mulig avling. Andre busker og trær kan beskjæres sjeldnere for å forynges og jevnes til.

Beskjæring – slik lykkes du

Når skal du beskjære?

Hovedregelen er at de fleste friske trær og busker kan beskjæres nesten når som helst, med unntak av våren når de vokser mest. Beskjæring helt på tampen av vinteren er betydelig lettere ettersom trekronens form da synes tydelig uten bladverket.

For ikke å gå glipp av blomstringen på vårblomstrende busker beskjæres disse helst etter avblomstring. Busker som blomstrer senere på sommeren og høsten kan beskjæres på våren. Når du har beskåret planten dine på våren er det fint samtidig å gi dem litt ny jord og gjødsel slik at de får en god start på den nye sesongen.

JAS-perioden (juli, august, september) er en annen utmerket tid for beskjæring. Da kan du passe på å beskjære de plantene som er litt følsomme, for eksempel bjørk, lønn, valnøtt, morbær, agnbøk, vinranke og frukttrær som kirsebær og plomme. Velg helst en tørr og solrik dag til å beskjære, regn og fukt øker risikoen for soppangrep.

Riktig verktøy

  • Det er viktig å ha riktig verktøy når du beskjærer! Både for treets og din egen skyld. Beskjæringssakser finnes for eksempel i en rekke mulige og umulige former og farger. Velg en som virkelig passer din hånd! Det kan være unødvendig slitsomt å beskjære med en beskjæringssaks i feil størrelse. Kanskje trenger dere flere sakser som passer til ulike familiemedlemmers hender? Et godt supplement til beskjæringssaksen er en grensaks, den klipper lett av grovere grener med et fint snitt.
     
  • Tenk også på verktøyets vekt. I lengden blir det slitsomt å jobbe med en alt for tung hekk- eller grensaks. En elektrisk hekktrimmer kan kanskje gjøre jobben raskere og mer behagelig dersom du har en lang hekk å beskjære. Unngå bruk av håndsag/snekkersag ved beskjæring! Den kiler seg mye lettere fast enn en grensag.
     
  • Husk at dersom du beskjærer trær med sløve verktøy, blir treets sår ikke like rent. Dette gjør at barken knuses rundt snittflaten, som igjen fører til at treet leger langsommere etter beskjæringen. Bruker du i stedet en skarp beskjæringssaks med bevegelig mothold kuttes grenen av med et rent snitt og treet leger mye raskere.

Lag en beskjæringsplan

Beskjæring av trær kan fort gå galt dersom man er for forsiktig og ikke tør beskjære nok, eller hvis man beskjærer for mye. Er du usikker på hvordan du skal beskjære kan du ta bilder av treet fra forskjellige vinkler. Deretter «beskjærer» du treet på pc-en eller mobilen, eller skriver ut bildet på papir og «beskjærer» det med en penn (eller saks). Slik kan du prøve deg litt frem før du starter beskjæringen av treet med beskjæringssaks eller sag.

Huskeliste:

  1. Spar kun et toppskudd for en vakker trekrone.
  2. En gren skal ikke konkurrere med andre grener. Ta derfor bort nærliggende grener som vil vokse i samme retning som den grenen du vil ha som hovedgren.
  3. Grener skal ikke gnisse mot hverandre. Spar de grenene du vil satse på og ta bort de som sitter for nær hverandre.
  4. Grener som vokser rett ut fra stammen er ofte sterkest. Det vanligste er å ta bort grener som har en vinkel mot stammen som er mindre enn 45 grader. Dette for å unngå bruddskader ved store avlinger eller om snøen blir for tung.
  5. Grenene skal vokse utover og danne en luftig trekrone. Ta bort alle grener som vokser innover.
  6. Følg med på skadde og syke grener. Tørre og døde grener fjernes med en gang.

Hvor skal du beskjære?

Alle grener skal kuttes nær stammen eller hovedgrenen slik at det kun står igjen en kort tapp. Dette minsker risikoen for rotsoppangrep. Eldre, frittvoksende hekker forynger du best ved å fjerne eldre grener. Beskjær dem alltid nær bakken. Da vil det komme nye skudd nedenfra. Klipper du for høyt opp vil de nye skuddene utvikle seg til såkalte kvister, som gjør at hekken blir glissen nede og tett på toppen.

Beskjæring av store grener

Når du kutter større grener kan det hende at grenen knekker av og flaker opp barken langs stammen før du rekker å sage gjennom hele grenen. Derfor skal større grener kappes i tre steg.

  1. Sag av grenen et godt stykke fra stammen med et snitt fra undersiden, ca. en tredel gjennom stammen.
  2. Sag et snitt fra oversiden i grenen, litt lenger ut enn snittet fra undersiden.
  3. Gjør den siste delen av beskjæringen et lite stykke fra stammen, ved den såkalte grenkragen. Du ser grenkragen som en mer eller mindre tydelig fortykning nærmest stammen. Kragen hjelper stammen med å lege såret raskere etter beskjæring.

Les mer

JAS – en utmerket tid for beskjæring >>

Du er her:


Rydningssaks L74 buet Fiskars

Lengde 61 cm

699,-
Les mer

Multikutter UPX82 Fiskars

Lengde 165 cm

1099,-
Les mer

Grensaks teleskop

349,-
Les mer

Multikutter PowerGearX Teleskop UPX86 Fiskars

Lengde 230 cm

1549,-
Les mer

Grensag forlengbar 18V OPP1820 Ryobi

1899,-
Les mer

Beskjæringssaks Solid SP14 Fiskars

Lengde 24 cm

199,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen