Beskjæring – slik lykkes du

Beskjæring – slik lykkes du

Hensikten med beskjæring er oftest at vi ønsker og gi veksten en viss form eller størrelse, eller at vi vil at den skal gi oss større avling eller flere blomster. Frukttrær som eple og pære bør beskjæres regelmessig for at de skal gi best mulig avling. Andre busker og trær kan beskjæres sjeldnere for å jevnes til og forynges.

Når skal du beskjære?

Grunnregelen er at de fleste friske trær og busker kan beskjæres nesten når som helst gjennom året, med unntak av våren, når de vokser mest. Beskjæring på vår/vinter gjør det betydelig lettere når trekronens form synes tydelig uten bladverket. JAS perioden (juli, august, september) er en annen utmerket tid for beskjæring. Da kan du passe på og beskjære de vekster som er litt følsomme, for eksempel bjørk, lønn, valnøtt, agnbøk, vinranke og frukttrær som kirsebær og plomme.

Rett verktøy

Det er viktig å ha rett verktøy når du beskjærer! Både for treet og din egen skyld. Sekatører finnes i alle former og farger. Velg en som passer din hånd! Det kan være unødvendig tyngende og beskjære med en sekatør i feil størrelse. Kanskje du trenger flere forskjellige som passer til ulike familiemedlemmers hender? Et godt supplement til sekatøren er en grensaks, den klipper lett av grovere grener med et fint snitt.

Tenk også på verktøyets vekt. I lengden blir det slitsomt og jobbe med en alt for tung gren- eller hekksaks.  En elektrisk hekktrimmer kan kanskje gjøre jobben raskere og mer behagelig om du har en lang hekk og beskjære.  Unngå bruk av håndsag (snekker sag) ved beskjæring! Den kiler seg mye lettere fast enn en grensag.

Husk på at om du beskjærer trær med sløve verktøy, blir ikke treets sår like skarpt. Dette gjør at barken knuses rundt snittflaten, som igjen fører til at treet leger langsomt etter beskjæringen. Bruker du i stedet en skarp sekatør med bevegelig mothold, kuttes grenen med et rent snitt og treet leger mye raskere.

Lag en beskjæringsplan

Beskjæring av trær kan fort gå galt om man er for forsiktig og ikke tør beskjære nok, eller om man beskjærer for mye. Er du usikker på hvordan du skal beskjære, kan du ta bilder av treet fra forskjellige vinkler, og «beskjære» det digitalt. Da kan du prøve deg frem litt før du går på med sekatør eller sag.

Huskeregler:

  1. Spar kun et toppskudd for en vakker trekrone.
  2. En gren skal ikke konkurrere med andre grener. Ta derfor bort nærliggende grener som vil vokse i samme retning som den grenen du vil ha som hovedgren.
  3. Grener skal ikke gnisse mot hverandre. Spar de grener du vil satse på, og ta bort de som sitter for nære hverandre.
  4. Grener som vokser rett ut fra stammen er ofte sterkest. Det vanligste er å ta bort grener som har en vinkel mot stammen som er mindre enn 45 grader, for å unngå knekk skader ved store avlinger eller om snøen blir for tung.
  5. Grenene skal vokse utover for å danne en luftig trekrone. Ta bort alle grener som vokser innover.
  6. Følg med på skadede og syke grener. Tørre og døde grener fjernes med en gang.

Hvor skal du beskjære

Alle grener skal kuttes nær stammen eller hovedgrenen slik at det kun står igjen en kort tapp, for å minske risikoen for rotsopp angrep. En eldre frittvoksende hekk forynger du best ved å tynne ut og fjerne eldre grener. Beskjær dem alltid nær bakken. Da vil det komme nye skudd nedenifra. Klipper du for høyt vil de nye skuddene utvikle seg til såkalte kvister, som gjør at hekken blir glissen nede og tett på toppen.

Beskjæring av store grener

Når du kutter større grener kan det hende at grenen knekker av og flaker opp barken langs stammen før du rekker og sage gjennom hele grenen. Derfor skal større grener kappes i tre steg.

  1. Sag av grenen et godt stykke fra stammen ed et snitt fra undersiden (ca. 1/3 gjennom stammen).
  2. Sag et snitt fra oversiden i grenen, litt lenger ut enn snittet fra undersiden.
  3. Gjør den siste delen av beskjæringen et lite stykke fra stammen, ved den såkalte grenkragen. Du ser grenkragen som en mer eller mindre tydelig fortykning nærmest stammen. Kragen hjelper stammen med å lege såret etter beskjæring raskere. 

Les mer

JAS – en utmerket tid for beskjæring >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc