Beskytt plantene mot varmen

Vi mennesker nyter gjerne varmen når den kommer, men det samme er ikke alltid tilfelle for plantene. Det finnes planter som foretrekker varme, for eksempel takløk, mens andre planter lider når det er varmt. Til og med roser, som sies å elske sol, mistrives når det blir for varmt. Dette betyr selvsagt ikke at du ikke kan ha planter på varme somre, det handler bare om å gjøre noe for å forebygge. Med disse tipsene holder plantene seg vakre og friske hele våren og sommeren.

Gi plenen riktig stell i varmen

Før vi forteller hvordan du skal stelle plenen, kan det være greit å vite hva som er den ideelle veksttemperaturen for gresset. Gresset vokser og trives best ved temperaturer opp til 26 grader Celsius. Hvis temperaturen derimot stiger til over 30 grader Celsius, vil gresset egentlig ikke vokse i det hele tatt. Det er heller ikke gunstig hvis gresset er for kort, fordi dette øker risikoen for at det blir brent. Samtidig fører det til at jorden tørker ut. Det mest optimale er derfor at gresset har en høyde på ca. fem cm.

En annen måte du kan beskytte plenen på, er ved å la litt klipt gress bli liggende. Klipp gresset om kvelden, og la det avklipte gresset ligge, så beskytter det mot den varme solen samtidig som det holder på fuktigheten. Hvis du blander i litt treflis, kan du være sikker på at gressklippet er luftig nok.

Når du vanner plenen, har også betydning. Det bør gjøres mellom klokken fire og åtte om morgenen. Hvis du vanner om kvelden, øker risikoen for soppangrep som følge av fuktigheten. Også brunsneglene trives i fuktigheten som oppstår hvis du vanner om kvelden. Hvis du vil vite om plenen har nok vann, kan du sjekke at de øverste fire centimeterne av jorden er gjennomtrukket av vann. Det er som regel snakk om 10 til 15 liter vann per kvadratmeter. Det er ikke bra å vanne gresset for mye, fordi det kan føre til muggvekst. Du kan benytte vanningsutstyr for å få best mulig vanning av plenen.

Vann plantene riktig

Hvis du ønsker at plantene dine skal overleve selv de varmeste dagene, må du vanne dem riktig. Det er ikke så komplisert som det høres ut, det handler mest om å vanne på riktig tid på døgnet og med riktig vannmengde. Du behøver for eksempel ikke å vanne hagen hver dag, det holder i massevis med annenhver eller hver tredje dag. Det viktigste er at plantene får nok fuktighet.

Vi anbefaler at du legger vannslangen ved plantene og vanner til jorden føles fuktig nok. Et av våre beste tips er at du jobber opp jorden rundt plantene med jevne mellomrom, da renner vannet lettere ned. Det finnes flere måter å vanne på. Du kan bruke vannslange, men også vannspreder. Pass på at hele planten får vann og at du ikke bare vanner på den ene siden, fordi dette gjør at røttene vokser ujevnt.

Akkurat som når du vanner plenen, er det noen tidspunkt som er bedre enn andre når du skal vanne plantene. Også for planter gjelder det at morgenen er aller best. Da er ikke jorden så varm, noe som gjør at vannet ikke fordamper og går til spille. Du bør aldri vanne i de varmeste timene midt på dagen. Det er også en fordel hvis vannet ikke havner på blomstene og bladene, fordi det kan føre til at bladene blir brent. Vanndråpene forsterker nemlig solstrålene. Hvis du har roser, er det ekstra viktig at vannet ikke havner på dem, fordi det kan føre til svartflekksyke eller meldugg. Det finnes praktiske vanningssystemer som vanner plantene nedenfra, for å unngå at det kommer vann på bladene.

Ulike typer varmebeskyttelse

Det finnes en del produkter som kan hjelpe deg med å beskytte plantene mot varmen. Du kan for eksempel bruke en fiberduk til de mest ømfintlige plantene. Solen fører ikke bare til at plantene trenger mer vann, en del planter må dekkes til for at solstrålene ikke skal skade dem. Du bør også tenke over hvilke planter du har. Hvis du vet at solen står mye på i noen deler av hagen, bør du velge varmetålige blomster der. Lavendel, ryllik og smørbukk er eksempler på planter som tåler uttørking og som overlever lettere i varmen.

Kompost og gjødsel

Å bruke kompost eller kugjødsel kan også være en god idé når du vil beskytte hagen mot varmen. Kugjødsel holder jorden fuktig lenger og hindrer dermed tørke. Kompost kan brukes om vinteren for å beskytte plantene mot kulde, men fungerer like godt som beskyttelse mot varmen om sommeren. Dessuten hindrer komposten at jorden tørker ut, noe som betyr at du ikke behøver å vanne like mye. Du sprer bare ut et lag på tre til fem cm finfordelt materiale, som bark eller halm, enten over alle plantene i hagen eller over enkelte planter.

Du kan også bruke rester av klippet gress til blomsterbedene, forutsatt at det ikke inneholder ugress- eller gressfrø. Du behøver altså ikke å kjøpe noe for å beskytte plantene mot varme, du kan bruke ting du allerede har. Gressklippet holder jorden fuktig og beskytter mot den varme solen.

Beskytt kjøkkenhagen

Det er ingenting som slår friske grønnsaker, spesielt ikke når du har dem i din egen hage. Hvis det blir veldig varmt akkurat når du har plantet grønnsakene, må du være enda nøyere med vanningen. Nyplantede planter er nemlig mye mer følsomme enn de som har stått en stund, og de må ikke tørke ut.

Du kan ha en vanningssirkel rundt hver plante for å hindre tørke. Denne fyller du på hver dag. En populær og velprøvd metode for tomatplanter er å sette en plast- eller keramikkpotte i jorden ved siden av planten og fylle den med vann to ganger om dagen. Potten bør ha en diameter på mellom 13 og 15 cm. Ømtålige planter trenger også ekstra beskyttelse når det blåser og er varmt. Da er det lurt å beskytte dem med en fiberduk.

Velg riktig jord

Varme betyr tørke, og noen typer jord er bedre i varmen enn andre. Dårlig jord er for tett og kompakt, akkurat som betong, og da kommer ikke fuktigheten skikkelig ned. Dessuten er det vanskeligere å luke bort ugress i jord som blir steinhard når den tørker. God jord kan i stedet sammenlignes med isolasjon. Den er lett og luftig og tåler godt både varme og kulde. Det gir en svalere jord der vannet ikke fordamper like raskt, noe som gir plantene riktig fuktighet.

Du kan også forbedre jorden for at den skal tåle varmen bedre. Også her kan du bruke kugjødsel og kompost. Ved å blande det inn i jorden, får jorden bedre struktur og et innhold av muld som tåler høye temperaturer bedre. Dette er en utmerket måte å sørge for at blomsterbedene klarer seg i varmen på. Vær derfor nøye med hva slags jord du velger når du skal plante sommerblomster eller anlegge grønnsakshage.

Gressklipper Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1699,-
Les mer

Veggslangeboks Gardena Rollup M/L

Lengde 25 m, Svart

2349,-
Les mer

Sylinderklipper Gardena 400

Grønn

1849,-
Les mer

Slangevognsett Gardena

Lengde 20 m, Grønn

849,-
Les mer

Trimmer Gardena SmallCut Li-23R

Svart

1349,-
Les mer

Firkantspreder aquazoom l 28-350kvm Gardena

Svart

749,-
Les mer

Gresstrimmer Gardena AccuCut Li

Grønn

849,-
Les mer

Gress- og Hekksaks Gardena ComfortCut Li

Grønn

1249,-
Les mer

Firkantspreder Aqua S Gardena

Svart

329,-
Les mer

Gressklipper Gardena PowerMax 1100/32

Svart

1699,-
Les mer

Veggslangeboks Gardena Rollup M/L

Lengde 25 m, Svart

2349,-
Les mer

Sylinderklipper Gardena 400

Grønn

1849,-
Les mer

Slangevognsett Gardena

Lengde 20 m, Grønn

849,-
Les mer

Trimmer Gardena SmallCut Li-23R

Svart

1349,-
Les mer

Firkantspreder aquazoom l 28-350kvm Gardena

Svart

749,-
Les mer

Gresstrimmer Gardena AccuCut Li

Grønn

849,-
Les mer

Gress- og Hekksaks Gardena ComfortCut Li

Grønn

1249,-
Les mer

Firkantspreder Aqua S Gardena

Svart

329,-
Les mer

Tips når du planter i krukker

Hvis du har planter i krukker, er det også en del å tenke på for at plantene skal ha det bra i varmen. Det er ikke bare jordkvaliteten som spiller inn, men også størrelsen på krukken. Jo større krukke, desto større jordvolum, noe som gjør det enklere å ta vare på planten. Jorden lagrer nemlig næringen og væsken planten trenger. I små krukker tørker dessuten vannet mye raskere opp, som igjen øker risikoen for uttørking.

Fordelen med å plante i krukker er at de kan flyttes hvis det blir for mye sol. Det gjelder selvsagt så lenge krukkene ikke er for tunge. Du kan også plante i pallekarmer – de er store og har dermed også større jordvolum.

Ta vare på regnvannet

Når det er tørt og varmt, glimrer regnet med sitt fravær, noe som gjør det viktig å spare på vannet. Et av våre råd er derfor at du har en eller annen form for tønne som du samler regnvann i. Begynn med å samle regnvann allerede tidlig i sesongen. Du kan også sette mindre bøtter eller kar under alle nedfallsrør for å ta vare på mest mulig av regnvannet.

Hvis du har en stor hage, kan det være en god idé å anlegge en dam der regnvannet samles. En dam er dessuten en fin dekorasjon i hagen. Vi bør ta vare på vannet så godt vi kan. Hvis det er virkelig varmt og tørt, kan du til og med vanne blomstene med avkjølt pastavann. Hell vannet i en bøtte og la det bli avkjølt før du bruker det til plantene.

Gi plantene skygge

Før du anlegger blomsterbed i hagen, bør du sjekke hvor solen bruker å stå på. Det kan være lurt å velge steder som har skygge noen timer om dagen. Det er også lurt å velge et sted med god, naturlig vannforsyning. Hvis du allerede har blomsterbed som ligger på solrike steder, kan det være nødvendig å gi dem ekstra skygge på de aller varmeste sommerdagene. Det kan gjøres med en helt vanlig parasoll eller med et skyggenett, noe som senker temperaturen og får plantene til å trives bedre.

Hvis du noen gang har vært inne i et drivhus på en solfylt dag, vet du hvor varmt det kan bli der inne. Drivhus fungerer nemlig som solfangere, og innvendig kan temperaturen komme opp i 40–50 grader Celsius. Det er derfor lurt å male drivhuset med skyggepasta. Skyggepastaen senker temperaturen, slik at plantene trives bedre. En tommelfingerregel er at hvis du synes drivhuset er for varmt, så synes plantene det også.

Planter som liker varme

Noen planter tåler varme bedre enn andre, og hvis du har mye soltid i hagen, er det disse du bør satse på. Planter med dyptgående røtter, planter med tykke blad og krypvekster tåler varmen bedre enn andre planter. Dette er lurt å tenke på før du velger planter til et bed som får mange timer med sol. Du behøver heller ikke å gi opp hvis plantene ser ut til å henge litt i varmen, som regel klarer de seg godt hvis de får nok væske.

Noen blomster som tåler varme og sol, selv uten daglig vanning, er pelargonia, hibiscus og sjokoladekosmos. Det finnes også en del krydderplanter som bokstavelig talt elsker varme. Laurbærblad, timian, rosmarin og oregano står gjerne på varme plasser. Også en del grønnsaker liker varme og til en viss grad sol, for eksempel agurk, tomat og artisjokk. Men det er selvsagt moderat varme som gjelder, det er få planter som trives i temperaturer over 35 grader Celsius. Det er i utgangspunktet bare sukkulenter og kaktuser som tåler slik varme.

For å få litt middelhavsfølelse i hagen, kan du plante en type sitrustre i en krukke. Hvis du følger de andre tipsene våre om størrelse på krukken og vanning, vil de trives også i varme og sol. Et sitrustre skal aldri tørke ut, det er viktig at det holdes fuktig. Det skal vannes med kalkfritt vann og gjerne dusjes innimellom. Men det skal aldri dusjes når solen står på. De trives godt på varme steder og med mye sol.

Produkter som beskytter plantene dine mot varme

På Plantasjen har vi et stort utvalg av produkter som beskytter plantene dine mot varme. Du finner dem i kategorien Tildekking og beskyttelse. Der finner du blant annet fiberduk i ulike størrelser, som kan beskytte plantene mot vind og varme. Fiberduker finnes i både lette og kraftigere materialer, avhengig av behovet, og vi er gjerne behjelpelige hvis du er usikker på hvilke produkter du trenger.

Alt du trenger til god vanning

Plantasjen leverer også alt du trenger for å kunne gi plantene og plenen riktig mengde vann. Det finnes smarte, automatiske systemer som registrerer hvor mye vann plantene trenger. Disse egner seg for deg som ikke alltid har tid til å tenke på vanningen. Vi tilbyr selvsagt også vanlige vannslanger og tradisjonelle vannkanner.

Du finner også kompost, jord og gjødsel i vårt brede sortiment. Vi har ganske enkelt alt du trenger for å stelle godt med plantene dine på de varmeste og tørreste sommerdagene.

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen