Bjørkebladspirea – planting og stell

Diskré skjønnhet – en beskrivelse som stemmer perfekt med det inntrykket bjørkebladspireaen gir i hagen. Skjønnhet er imidlertid ikke alt denne flerårige hekkplanten har å by på, for den er også svært robust og takler store mengder snø.

Bjørkebladspirea – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Spiraea betulifolia
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Planting av bjørkebladspirea

Bjørkebladspireaen er en lettstelt og robust plante som trives på de fleste steder. Den har det like godt i direkte sol som i halvskygge, selv om direkte sol gir mer intense farger. Den kan godt plantes i skråninger, som hekk eller i gruppe, og krever bare vanlig plantejord. Bjørkebladspireaen liker også veldig godt å stå i næringsrik jord som er moldrik og godt drenert.

Stell av bjørkebladspirea

 • Vann
  Bjørkebladspireaen krever ikke spesielt mye vann, men det er viktig å se etter den med jevne mellomrom. Fuktig jord er det beste alternativet, men den må ikke være for våt, ettersom det da foreligger risiko for soppdannelse.
   
 • Klipping
  Selve beskjæringen eller klippingen av bjørkebladspireaen bør skje på vårvinteren, men også i JAS-perioden, dvs. mellom juni og september.

Skjønnhet i all sin enkelhet

Iblant kan det enkle være blant det vakreste du har. En busk eller hekk med bjørkebladspirea kan være nettopp en slik detalj, som store deler av året er en nøysom og flott plante med grønne blader som minner om bjørk.

De hvite blomstene som sitter i klaser, ønsker sommeren velkommen på en fantastisk måte i mai og juni, før bjørkebladspireaen blir til en frodig hekk som både gir et dekorativt, grønt innslag i hagen og et løfte om noe mer. For når høsten melder sin ankomst, endrer denne løvfellende planten vekstfase, og bladene går over i en fantastisk fargeeksplosjon i røde, gule og oransje nyanser som virkelig markerer tiden vi befinner oss i. Om vinteren sjarmerer bjørkebladspireaen oss fortsatt med sitt vakre, brune greinverk.

Bjørkebladspirea er en svært hardfør plante som tåler det meste. Den trives i de fleste typer jord, og klarer seg også veldig godt om vinteren når snøen legger seg på greinene. Bjørkebladspireaen er altså en svært lettstelt plante, og de som føler at hage og planter ikke er helt deres greie, kan med fordel plante bjørkebladspirea, ettersom planten stort sett klarer seg selv og i tillegg gir et vakkert inntrykk.

De sommervakre, bjørkelignende bladene er ikke det eneste som tiltrekker oppmerksomhet, de vakre, hvite klasene med blomster lokker også. Den røde stammen er en elegant detalj, og når høsten gjør sitt inntog over landet, byr bjørkebladspireaen på en siste forestilling før vinterhvilen med fantastiske, gulrøde høstfarger!

Korte fakta

 • Populær prydbusk til hekk eller i gruppe.
 • Hvite, holdbare blomster som sitter i klaser.
 • Finnes i vill og dyrket tilstand over store deler av den nordlige halvkulen.
 • Er en av 70 ulike arter av spireaer.
 • Får vakre høstfarger.
 • Er en E-plante, dvs. at den er spesielt tilpasset det nordiske klimaet.
 • Vokser i sone 1–7.

Les mer

Tips for å lykkes med hekkplanting >>
Les mer om beskjæring i JAS-perioden >>

Du er her:


Plantejord Kvalitet

40 L

8990
5 for 399,-
Les mer
Hagehanske stoff
Salg 50%

Hagehanske stoff

M, Flerfarget

3995 7990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen