Bjørnebær – slik dyrker du dine egne

Bjørnebær er en hardfør og fin gammel plante som gjennoppdages av stadig flere. Når den trives, gir den mye tilbake – og det sorte bæret er både vakkert og godt. Så hvorfor ikke ta opp en gammel tradisjon og plante en bjørnebærbusk – den kan gi deg gode bær i opp mot tjue år.

Bjørnebær – slik dyrker du dine egne

Bjørnebær har vært en del av kostholdet vårt i lang tid. Det eldste beviset er kanskje sporene av bjørnebær i magesekken til en 2500 år gammel kvinnekropp som ble funnet i Haralsdskær i Danmark. Bjørnebær skal også ha blitt brukt i vin i England på 1600-tallet, og i tradisjonell medisin i Hellas. I dag brukes bjørnebær oftere i deilige desserter, syltetøy, gelé, krem og saft – og til forskjell fra bringebær, kan du også spise den hvite bærtappen i midten. 

Mange typer bjørnebær 

Det finnes omkring 400 sorter bjørnebær, både ville og for hagen. Hagebjørnebær har færre torner enn villbjørnebær, og de er som regel også søtere. Bjørnebær er en del av roseplantefamilien, og den kan vokse oppreist, buet eller liggende avhengig av sorten. Det finnes også hybrider, som for eksempel taybær – en kryssing av bjørnebær og bringebær. 

Felles for alle bjørnebær er at de egentlig ikke er bær, men steinfrukter. Hvert «bær» danner en klynge av cirka 50 steinfrukter. De fleste sortene tåler opptil herdighetssone 4, men det finnes sorter som trives i sone 5 også.

Bjørnebær – se vårt utvalg

Slik får du bjørnebærbusken til å trives 

Bjørnebær elsker god humusrik jord, og busken kan leve i nesten tjue år under de rette forholdene. Planten liker å vokse mot et gjerne eller espalier i sola, og den trives best i et mildt klima. Hvert år sender busken opp nye, bueformede skudd som gir bær året etter.

Etter innhøstingen bør de gamle skuddene som har gitt bær fjernes, da det er fjorårets skudd som bærer frukt. 

Bor du i et av de mer værutsatte områdene i Norge, bør du beskytte planten om vinteren, for eksempel ved å dytte greinene ned mot bakken og beskytte busken med grankvister.

Planting av bjørnebær 

Du kan plante bjørnebær fra vår til høst. Dypp gjerne hele rotklumpen i vann før du planter, og vann deretter regelmessig til planten har etablert seg. Når planten er etablert, trenger du kun å vanne om det blir langvarig tørke. Behovet for gjødsel er heller ikke stort, en neve om våren er nok. La plantene vokse ved siden av en støtte, for eksempel en vegg hvor de kan bindes opp på en vakker måte. 

Ta avleggere og stiklinger av bjørnebær 

Det er lett å få flere bjørnebærplanter ved å avleggere. Bøy en gren ned med bar jord, og legg en stein oppå, slik at den holder seg der. Når grenen har fått solide røtter, etter en måneds tid, kan du klippe den av og plante den på et nytt sted. Vips, så har du en ny buske! 

Du kan også formere bjørnebær ved å ta stiklinger. Dette bør du gjøre i juli til oktober. Velg en ny, ikke vedaktig, gren på cirka 20 til 30 cm, som ikke har båret blomster eller bær enda. Plukk av bladene lengst ned på grenen og den myke toppen. Sett grenen i en potte på et skyggefullt sted, helst med en plastpose over. Det er viktig at planten holdes jevnt fuktig, jorden på ikke tørke ut, men heller ikke bli for våt. Etter cirka en måned har stiklingen fått røtter. 

Bjørnebær er elsket av bier og sommerfugler 

Bjørnebærblomstene har maksimale verdier av både nektar og pollen, noe som gjør den til en favoritt blant pollinatorer som humler, bier og sommerfugler. For visse sommerfugler er busken også en fin vertsplante for nyklekkede larver. Bjørnebær bidrar dermed til en bærekraftig hage full av sommerfugler.

Kjøp bjørnebærbusker


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Urte- og grønnsaksjord

40 L

179,-
3 for 449,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen