Blærespirea – planting og stell

Vakre og hardføre planter er noe vi setter stor pris på her oppe i nord. Selvsagt fordi de pynter opp og kan utgjøre en fin ramme rundt hagen, men også fordi de tåler å utsettes for det meste av det værgudene har å by på på våre breddegrader.

Blærespirea – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Physocarpus opulifolius
Familie: rosefamilien (Rosaceae)

Planting og stell av blærespirea

Hvis du velger å plante blærespirea, enten én alene eller flere sammen, har du en frodig fremtid i vente.

 • Planteavstand
  Det anbefales å sette blærespireaene med en avstand på rundt 1,25 meter, slik at plantene kan vokse seg fine og lubne.
   
 • Jord
  De trives absolutt best i moldrik og godt drenert jord, og de trenger ikke gjødsles hvis du ikke vil stimulere veksten litt ekstra.
   
 • Plassering
  Blærespirea trives dessuten både i direkte sollys og i skygge, men vokser seg aller tettest og får finest farge når den står på et solrikt sted.
   
 • Gjødsel
  Dette er en svært hardfør variant som egentlig ikke trenger gjødsel for å holde seg fin år etter år.
   
 • Beskjæring
  Blærespireaen kan beskjæres for å sikre best mulig vekst og finest blomstring. Det bør gjøres ved å tynne ut døde og gamle grener tidlig om våren. Eventuelt kan du skjære ned alt til ca. 50 cm, slik at blærespireaen kan starte på ny frisk. 

En litt bortglemt tøffing

Det er ikke så rart at enkelte planter kan bli litt bortglemt, særlig ikke hvis man også har mange andre planter som krever mye tid og omsorg. Slik er det ikke med blærespirea, som med fordel kan plantes sammen med forskjellige andre planter eller som en flott og robust hekk. Blærespirea er populær fordi den tåler såpass mye, og avhengig av hvilken sort du velger, kan den fint vokse i opptil herdighetssone 6.

Ulike sorter blærespirea

Det er store forskjeller fra sort til sort. Noen varianter av blærespirea får flotte grønne blader, mens andre har gule blader. Én av sortene som har blitt veldig populær, har dyprøde blader. Det er også fargen på bladene som har gitt den navnet «Diabolo». Felles for alle sortene er den rike blomstringen med hvite blomster og røde pollenbærere. De fås også med begerblader i en annen fargenyanse, som ser ut som rosa blomster på avstand. Enkelte blomster danner dessuten frøkapsler. Dette er populære planter i Skandinavia, blant annet fordi de trives i næringsfattig jord og tåler et barskt klima som kan være direkte skadelig for mange andre planter. At hekkfavoritten blærespirea heller ikke krever mye stell, er bare en bonus.

Blærespirea – noen fakta

 • Varianten med røde blader kalles også for Little Devil eller Diabolo.
 • Fås også i sorter med gule, grønne og røde blader i forskjellige nyanser.
 • Har en opprett voksemåte og blir 1–2 meter høy avhengig av sorten.
 • Kan vokse i sone 1–6 avhengig av sorten.
 • Stammer fra de østlige og sentrale delene av Nord-Amerika.
 • Blomstrer i juni–juli.

Les mer

Her har vi samlet en del informasjon om valg av riktig jord og gjødsel til plantene dine >>

Du er her:


Redskapssett
Nedsatt pris

Redskapssett

Lengde 38 cm

2990 5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen