Blåklokke – planting og stell

Blåklokken er på sitt aller vakreste under høysommeren, og dette gjør blåklokken til et velkomment og vakkert innslag under den varmeste tiden på året.

Blåklokke – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Campanula
Familie: Klokkefamilien (Campanulaceae)

Dyrke blåklokke

I de aller fleste tilfeller når det gjelder blåklokken, så trenger den ingen spesiell pleie eller stell, spesielt ikke de som vokser vilt. Likevel er det viktig å tenke på at planten liker å stå på varme plasser som har rikelig med sol, og det kan godt være tørt – men ikke for tørt.

Pleie av blåklokker

Når det gjelder blåklokkene som du planter i blomsterbedet eller dyrker i plantekasse, potte eller balkongkasse, så er det viktig å ha kontroll og kontrollere statusen. Disse blomstene vil stå lyst, men for sterk sol for lenge er ikke å anbefale, siden de ikke liker å tørke helt ut. Vann blåklokkene med jevne mellomrom slik at fuktighetsnivået er jevnt hele tiden, men unngå at den blir for våt.

Jorden kan være av vanlig type for planting, og skal aller helst være næringsrik og ha en drenerende effekt.

Når det gjelder den store blåklokken, som oftest brukes til denne dyrkingen, er det også bra å gjødsle på med hagegjødsel for god vekst. Disse blomstrer i juni eller juli, og man klipper dem ned til rundt 10–15 centimeter rett etter blomstring, så er det en stor sjanse for at de blomstrer en gang til før høsten smyger seg på.

Populære sorter

Selv om det finnes mange sorter, så finnes det bare rundt ti ulykke sorter som enten vokser vilt eller dyrkes på forskjellige vis i Norge. Alle sortene er unike på sin måte, og å prate om blåklokker i generelle termer gjør at man samler sorter som engklokke, liten blåklokke og stor blåklokke i samme gruppe, til tross for at de har ulike egenskaper og vekstmåter. Av den grunn skal vi gå litt nærmere inn på den respektive sorten til de mest populære variantene:

  • Liten blåklokke
    Den lille blåklokken er liten av vekst, akkurat som navnet antyder. Den er flerårig og vanligvis den vi ser vokse vilt, og det er lett å forveksle den med engklokken. Den lille blåklokken har en sped form, og vokser sparsomt i tuer. Stilkene som vokser opp er tynne og rette, og hele planten blir bare et par desimeter høy. Bladene på en liten blålokke er lett avrundede, mens de øvre bladene er litt spisse. Blomstringstiden for en liten blåklokke er lang, den starter i juli og blomstrer frem til september. Selve blomsten, klokken, har en hengende form og er stort sett blå, men det finnes også hvite varianter. Liten blåklokke har også flere underarter, og sprer seg lett. Denne blåklokken er vanlig i hele landet og vokser vilt, så den som vil krydre hagen med små, vakre blomster gjør helt rett i å plante eller så en liten blåklokke på ulike steder i hagen.
  • Engklokke
    Enklokke likner veldig på en liten blåklokke, men den store forskjellen er at engklokken i stedet har en mer rødlilla og dypt inndelt krone på blomsten. Engklokken er toårig og kan bli opptil 50 centimeter høy. Bladene på engklokken er smale og blir mindre og mindre dess høyere på stilken de sitter. Den klokkeformede blomsten kan bli opptil 2,5 centimeter, og blomstrer normalt mellom juni og august.

  • Stor blåklokke
    Stor blåklokke er en veldig vakker variant som kan vokse seg veldig stor og omfattende. Den blir rundt 50 til 80 centimeter lang med ugreinet stilk og med blad med lansettform. Blomstene, med sin karakteristiske klokkeform, sitter enten alene eller i mindre grupper lengst oppe på toppen av stilken, og kan bli fire centimeter lange. Blomstringen skjer mellom juni og juli, og denne vakre varianten av blåklokken er en flott plante å dyrke i blomsterbed, plantekasse, potte eller balkongkasser.

Blåklokkeblomsten

Vill og vakker og verdsatt av mange

Blåklokke er veldig vanlig i hele Norden, og vokser rikelig i varme og tørre områder. Blåklokken er på sitt aller vakreste under høysommeren, og dette gjør blåklokken til et velkomment og vakkert innslag under den varmeste tiden på året. Blåklokken gjør sitt for å bidra til det flotte som hender i naturen, og med sin skjønnhet blir naturen veldig mye finere å se på!

Blåklokken er generelt sett en vilt voksende plante, men den kan også sås eller plantes i egen hage for å gi den en villere følelse men også en vakker innramming med en farge som ikke er spesielt vanlig i verdens blomsterrike.

Fakta om blåklokke:

  • Det vitenskapelige navnet kommer fra latinens campana, som betyr liten klokke
  • Blåklokkefamilien har omtrent 300 arter
  • Kan dyrkes på flere måter, alt i fra blomsterbed til potter og balkongkasser
  • Vokser i nordlige, tempererte områder, og er vanlig i Europa og litt i Asia
  • De fleste sortene er flerårige, men det finnes også de som dyrkes om ettårige

Flere tips og mer inspirasjon for planter og dyrking

Vi hjelper deg med å lage ditt drømmeblomsterbed med fem trinn >>
Guide til beste jord og gjødsel til plantene dine >>
Bli inspirert, få tips og råd for planter til balkong og uteplass >>

Du er her:


Fagerklokke

Ø11 cm, Blå

9990
3 for 249,-
Les mer

Fagerklokke

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen