Blålin – planting og stell

Blålin inngår i linfamilien, og har i likhet med sine søsterplanter tynne stilker med en rekke små, smale blader. Bladene ligner litt på barnåler.

Blålin – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Linum perenne
Familie: Linfamilien (Linaceae)

Tips og råd for stell av blålin

Ved dyrking av blålin er det anbefalt at man sår frøene innendørs i februarog mars, eller at man sår dem ute i potter eller direkte på vokseplassen mellom mai og september.

Når det gjelder jord, anbefales det å bruke vanlig plantejord, men den kan med fordel være lett og porøs. Blålin trives på det fleste steder, men for å sikre optimale forhold, er det godt drenert og sandholdig jord på et solrikt sted som gir det absolutt beste resultatet. Det anbefales også å tilføre litt gjødsel, men det er ikke nødvendig.

Blålin passer i blandede bed, og det er ikke nødvendig å beskjære den. Formering skjer gjennom deling, men det er kanskje like enkelt å så nye frø. Spiretiden for blålin er 10–30 dager.

Blålin – hagens sommerblomst

Et hav av vakre, blå blomster eller kanskje en bølgende bevegelse av hvite blader i hagen – det er det du får når du planter blålin. Blålin minner sterkt om det blå havet, og de vakre blomstene står lenge under sommerens absolutte høytid mellom juni og august.

Det er en vakker, søt og delikat plante som til tross for størrelsen er veldig sterk og robust, i tillegg til at den krever lite stell. Den trives i steinete og lett jord, og kan stå både i sterk sol og i skygge. Blålin er i tillegg flerårig, dvs. at den overvintrer godt og får nytt liv når våren titter frem, og bare venter på å få lyse opp hagen på høysommeren.

Blålin er en staude som blir 40–60 cm høy. Blomstene på de tynne, vakre og grønne stilkene er ca. to cm i diameter. Takket være staudens naturlige herdighet og robusthet, kan man forvente rik blomstring nesten hele sommeren.

Arten er ikke kjent for å vokse vilt, og selv om opprinnelsen er litt usikker, kan man spore den tilbake til Vest-Europa, men fremfor alt Middelhavsregionen og Iran, Irak og Tyrkia. Blålin er en robust og vakker sommerblomst, og nettopp Linum perenne gir små, vakre himmelblå eller helhvite blomster.

Korte fakta

  • Tilhører en familie som dyrkes på grunn av oljen i frøene – linolje.
  • Familien dyrkes også for å fremstille linfiber og lingarn – slik at man kan lage linstoff.
  • Linfrø er en populær og nyttig del av maten vår.
  • Blomstene hos blålin har fem kronblader.
  • Carl von Linné ga lin sitt latinske navn, som betyr «det aller mest anvendelige».
  • Blålin er en prydplante mer enn en produksjonsplante, men tilhører linfamilien.
  • Robust plante, kan dyrkes opp til vekstsone 6.
  • Blålin finnes forvillet på Østlandet og Sørlandet.

Les mer 

Stauder – slik lykkes du >>
Blomsterbed – slik lykkes du >>

Du er her:

Temaer:

Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer

Hose Trolley Set CleverRoll Easy Gardena

Lengde 20 m, Grønn

1499,-
Les mer

Vannspreder multi sprayer classic Gardena

Oransje

349,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen