Blankmispel

Noen planter passer bedre som hekkplante enn andre. Blankmispel er en av de plantene som gjør seg veldig godt som hekk, og er av den grunn også veldig populær over hele landet.

Latin: Cotoneaster lucidus
Familie: Rosefamilien (Rosaceae)

Dyrking og stell av blankmispel

Blankmispel er en veldig hardfør og sterk plante, men den stiller noen krav til omgivelsene for at den skal trives best mulig.
Den vil gjerne stå i halvskygge og foretrekker middels fuktig jord.

Planting av blankmispel

Det anbefales å plante tre små planter per løpemeter i vanlig plantejord. Det er viktig å se til at den har tilstrekkelig næring, så tilfør gjerne kugjødsel i forbindelse med planting.

Beskjæring av blankmispel

Beskjæringsperioden for blankmispel er i perioden juli til september, den såkalte JAS-perioden, men det kan også gjøres på vårvinteren. Planten tåler tøff beskjæring og får en frodigere og tettere vekst når den klippes. Sørg for å tynne ut så mange eldre greiner som mulig fra bunnen, så vil blankmispelen vokse seg kraftig og bli veldig vakker!

En populær og sterk venn

Blankmispel er en av de absolutt mest populære hekkplantene vi har. Det er mange grunner til det. Blankmispel er en herdig og sterk plante som trives i utsatte miljøer. Planten trives til og med i industrimiljøer, og dette er en av grunnene til at man ofte velger å plante blankmispel i offentlige uterom.

Hekken blir også veldig tett, og er dermed en perfekt innsynsbeskyttelse på flere måter. Blankmispel kan bli én til tre meter høy, og hvis den får vokse fritt, kan den også bli omtrent to meter bred. Hekken egner seg perfekt til formklipping, slik at du kan få akkurat den typen hekk du vil ha.

Blankmispel er også en plante som gir praktfulle farger i hagen, ettersom de grønne bladene går over i vakre, røde høstfarger før de faller av. I tillegg får den hvite, små blomster mellom mai og juni. Og som om ikke det var nok, får blankmispel også glinsende svarte bær. Planten er ikke bare et dekorativt innslag i hagen, det er også en av de sterkeste hekksortene som finnes – ikke rart at den er så populær i Norge!

Blankmispel er en løvfellende busk med opprett vekst og litt overhengende greiner. Den vokser tett, og passer derfor perfekt som hekk med tanke på den innsynsbeskyttelsen busken gir.

Korte fakta 

  • Får hvite blomster tidlig på sommeren, som sitter tre til tolv stykker sammen.
  • Får glinsende, grønne blader som er lodne på undersiden.
  • Bærene er glinsende svarte når de er modne, og er helt ufarlige og ikke giftige. 
  • Stammer fra sentrale deler av Asia.
  • Veldig herdig og kan stå i utsatte miljøer over hele landet.
  • Brukes ofte ved masseplanting i kommunale parker.

Les mer

Plant hekk - slik lykkes du >>
Hurtigvoksende hekk – fire gode alternativer >>

 

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc