Blomsterbed – slik lykkes du

Blomsterbed – slik lykkes du

Et vakker blomsterbed har du gleden av år etter år fra tidlig vår til sen høst. Alt som kreves er litt planlegging, planter som trives sammen. Tenk blomster, gress og blad i ulike farger og høyder.

Skape noe fint i hagen

1. Planlegging og plassering

Start med bedets plassering. Er det et solrikt sted vendt mot sør? Skygge eller halvskygge? Tørt eller fuktig? Velg planter som passer forholdene. Ta også hensyn til plantenes blomstringstid for å få et bed som blomstrer fra tidlig vår til sen høst. 

2. Grav og rydd

Vend jorden og ta bort alt ugress.

3. Jordforbedring

Du bør tilføre ny jord og kugjødsel hvert år eller når du planter nye planter for å forbedre jorden som allerede er i hagen.

4. Velg planter og skap din egen oase

Uansett underlag i bedet finner du planter som vil skape det uttrykket du ønsker. Det kan være alt fra stauder, steppesalvie og praktakeleie til hageroser og store planter. Stauder er et samlebegrep for planter som kommer tilbake år etter år.

5. Plant i grupper og få et flott resultat

Plasser ut plantene i grupper, gjerne 3-5 av samme sort. Grupper farger og sorter sammen, så får bedet et harmonisk inntrykk. Plasser høyere stauder bakerst i bedet, f. eks inn mot husveggen, slik at de ikke dekker for lavere stauder. 

6. Planting - arbeid med hendene

Når jorden er gravd opp og forbedret, graver du hvert hull stort nok til at røttene til planten får akkurat plass. Ta ut planten fra potten ved å vende potten opp ned og trykk på bunnen. Hold i planten slik at den ikke ramler ut. Bruk hendene til å trykke til jorden rundt planten.

7. Vann og gjødsle

Tidlig på våren er det ofte tørt, så husk på at plantene trenger mye vann i denne perioden. Tidspunkt på døgnet for vanning er også viktig å tenke på. Den beste tiden på døgnet er enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Vannet fordamper mindre i disse tidsrommene enn midt på dagen da det ofte er varmt. Vann rett etter plantingen og deretter ved behov. 3-4 uker etter planting er det tid for å gjødsle.

8. Innramming og luking

Et tips er å ramme inn bedet med kantbånd eller f. eks. lavendel. Du vil da få en tydelig grense mellom bedet og gressplenen. Det blir også enklere å luke for ugress og holde bedet fint. For å få mer og lengre blomstring, er det viktig at du fjerner visne blomster.

Les mer

Plant roser i hagen >>
Jord skole >>

Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. Hemleverans Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc