Blomsterbed – slik lykkes du

Et vakkert bed har du glede av år etter år. Tenk blomster, gress og blader. Med litt planlegging kan du kose deg med uteblomstene dine gjennom hele sesongen - fra tidlig vår til sen høst. Her er veien til et frodig bed.

Blomsterbed – slik lykkes du

Slik lager du et fint blomsterbed

  1. Planlegging og plassering
    Start med bedets plassering. Er det et solrikt sted vendt mot sør? Skygge eller halvskygge? Tørt eller fuktig? Velg planter som passer forholdene. Ta også hensyn til plantenes blomstringstid for å få et bed som blomstrer gjennom hele sesongen.
     
  2. Grav og rydd
    Vend jorden og ta bort alt ugress. Ugresset sitter løst om våren, så dersom du gjør en god jobb i begynnelsen av sesongen blir det mindre arbeid underveis.
     
  3. Jordforbedring
    Du bør tilføre ny jord og kugjødsel hvert år eller når du planter nye planter for å forbedre jorden som allerede er i hagen.
     
  4. Velg planter og skap din egen oase
    Uansett underlag i bedet finner du planter som vil skape det uttrykket du ønsker. Det kan være alt fra stauder, steppesalvie og praktakeleie til hageroser og store planter. Stauder er et samlebegrep for planter som kommer tilbake år etter år. Tenk også på at bladverket ofte betyr mer enn selve blomsten. Bladene blir stående hele sesongen, og det er viktig at de holder seg friske og frodige slik at bedet ser fint ut også uten blomster.
     
  5. Plant i grupper og få et flott resultat
    Plasser ut plantene i grupper, gjerne 3-5 av samme sort. Grupper farger og sorter sammen, så får bedet et harmonisk inntrykk. Plasser høyere stauder bakerst i bedet, f. eks inn mot husveggen, slik at de ikke dekker for lavere stauder. Husk at jo tettere du planter, dess mindre plass får ugresset til å gro.
     
  6. Planting - arbeid med hendene
    Når jorden er gravd opp og forbedret, graver du hvert hull stort nok til at røttene til planten får akkurat plass. Ta ut planten fra potten ved å vende potten opp ned og trykk på bunnen. Hold i planten slik at den ikke ramler ut. Bruk hendene til å trykke til jorden rundt planten. Husk å vanne godt.
     
  7. Vann og gjødsle
    Tidlig på våren er det ofte tørt, så husk på at plantene trenger mye vann i denne perioden. Tidspunkt på døgnet for vanning er også viktig å tenke på. Den beste tiden på døgnet er enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen. Vannet fordamper mindre i disse tidsrommene enn midt på dagen da det ofte er varmt. Vann rett etter plantingen og deretter ved behov. 3-4 uker etter planting er det tid for å gjødsle.
     
  8. Innramming og luking
    Et tips er å ramme inn bedet med kantbånd eller f. eks. lavendel. Du vil da få en tydelig grense mellom bedet og gressplenen. Det blir også enklere å luke for ugress og holde bedet fint. For å få mer og lengre blomstring, er det viktig at du fjerner visne blomster.

Les mer

Plant roser i hagen >>
Slik lykkes du med planter i skyggen >>
Jordskolen – best mulig jord til plantene dine >>



Storstjerneskjerm

Ø11 cm, Rosa

9990
3 for 249,-
Les mer

Steppesalvie 'Caradonna'

Ø11 cm, Blå

9990
3 for 249,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen