Blomsterert – planting og stell

En velduftende sommerfavoritt som blomstrer lenge og gir et fargerikt innslag i hagen. Denne lettdyrkede planten har vært populær i mange generasjoner, og står fortsatt sterkt i dag på grunn av de vakre blomstene og den intense duften.

Blomsterert – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Lathyrus odoratus
Familie: erteblomstfamilien (Fabaceae)

Dyrking og stell av blomsterert

Denne ettårige planten kan bli opptil tre meter høy. Den har parbladede, eggrunde, grønne blader som toppes med store, vakre blomster som sitter i klaser, og gir hagen en helt magisk innramming med sin duft.

Den kan like gjerne plantes i bed som i en pallekarm, og man kan også dyrke blomsterert i potte eller balkongkasse, så lenge jorden er næringsrik og godt drenert.

 • Plassering og vanning
  For at blomsterert skal trives godt, er det viktig at den stå i full sol og vannes med jevne mellomrom. Se etter at jorden ikke blir tørr.
   
 • Temperatur
  Blomsterert trives ikke spesielt godt i kulde. Det kan føre til at knopper faller av, men så fort varmen kommer tilbake, setter blomstringen i gang igjen.
   
 • Gjødsel
  Gi blomsterert gjødsel i forbindelse med vanningen, gjerne i mindre doser omtrent annenhver uke.
   
 • Beskjæring
  Beskjæring, eller kanskje snarere kniping, av planten er bra, og stimulerer planten til å produsere flere blomster. Blomstene kan med fordel brukes som snittblomster. Fjern det som er dødt og vissent.

En norsk sommerklassiker

Vi nordmenn elsker at våre hager blomstrer i alle mulige farger og former hver vår og sommer. Etter et halvt år med grå og hvite nyanser er sommerens fargeprakt verdt alt strevet som kreves for å komme dit – og med blomsterert er det ikke en gang spesielt vanskelig å få det til.

Blomsterert er ikke bare en fryd for øyet, den appelerer også i aller høyeste grad til nesen. Den søte og herlige duften sprer seg i hagen og gir en ekstra dimensjon til det naturen har å by på.

Det er en populær plante i store deler av verden, noe som betyr at den også har vært gjenstand for en hel del foredlingsarbeid. Det gjør at de ulike sortene har ulike egenskaper, der noen har større blomster med en betydelig mer intens farge, mens andre i stedet har en sterk og utrolig herlig duft. De ulike sortene trives imidlertid sammen, så for å få en så imponerende fargeprakt som mulig i hagen, anbefales det at du plasserer flere sorter på samme sted.

På grunn av sin klatrende voksemåte er det viktig å gi planten en form for støtte den kan slynge seg rundt. Det gir ikke bare et enda vakrere inntrykk, men også bedre vekst.

Noen fakta:

 • Stammer fra Italia.
 • Dyrkes som ettårige prydplanter.
 • En ekte klassisk sommerblomst.
 • Vokser vilt rundt Middelhavet og har vært dyrket siden 1600-tallet.
 • Finnes i flere hundre sorter og i ulike størrelser.
 • Har en klatrende, slyngende voksemåte.
 • Blomsterertens frø er ikke spiselige.

Les mer

Vanning av uteplanter og blomster om sommeren >>

Du er her:


Blomsterert 'Royal Mix'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Blomsterert 'Royal Family'

3990
5 for 4
Les mer

Blomsterert 'Bijou mixed'

Flerfarget

3990
5 for 4
Les mer

Blomsterert 'Old Spice' mix

4990
5 for 4
Les mer

Blomsterert 'Cuthbertson Frank'

4990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen