Bøk – planting og stell

Bøken er et stort løvtre som kan vokse seg opptil 40 meter høyt. Det er dermed det høyeste løvtreet vi har i landet i dag. Bøketrærne hugges i dag stort sett når de er 100–120 år, men de kan ellers bli opptil 400 år gamle. I Norge finnes de i dag i større deler av landet, men utbredelsen er mindre jo lenger nordover en kommer.

Bøk – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latinsk): Fagus sylvatica
Familie: Bøkefamilien (Fagaceae)

Plante bøk i hagen

Hvis du ønsker å plante bøk, så finnes det mange gode tips og råd for å lykkes med plantingen av bøketreet. Disse avhenger selvfølgelig også av hvilke bøkearter som skal plantes, men det finnes en del generelle råd som kan være nyttige. Bøken er for eksempel et tre som trives i veldrenert og næringsrik jord med høyt kalkinnhold. Det er også en tresort som foretrekker et klima med høy luftfuktighet og mye nedbør, men det liker ikke for kalde vintre.

Slik gjør du:

  • Hvis du har et ungt bøketre, så er høsten eller sent på vinteren den beste tiden for planting, mens treet fortsatt er i hvile og ikke har blader. For pottedyrkede bøketrær er dette mindre viktig, og disse kan du plante året rundt.
  • Grav et hull til treet, som skal være dobbelt så bredt som rotklumpen.
  • Sett ned treet, mens du passer på at den øvre delen av rotklumpen er i linje med bakkenivået.
     
  • Bland den oppgravde jorden med løvkompost, og fyll igjen hullet med denne blandingen. Press til jorden for å sikre at treet står stødig og ikke risikerer å falle. Deretter vanner du godt rundt nyplantingen.
  • Dekk til voksestedet med dekkbark for å beskytte treet.

Plante bøkehekk

Det finnes også en dyrket variant av bøk som ofte brukes som hekk for å beskytte mot innsyn. Den heter Fagus sylvatica atropurpurea, men kalles for blodbøk på norsk. Den er nesten identisk med den vanlige bøken, og den største forskjellen ligger i fargen på bladene. Blodbøkens blader har en vakker og majestetisk purpurrød fargetone som det ikke er så vanlig å se i hagene våre ennå.

Denne er egnet for å plantes i hagen i en enkel eller dobbelt rad med planter, avhengig av hvor tett du ønsker å ha hekken. Hvis du ønsker en riktig tett hekk, bør du plante to rader.

Slikk gjør du med hekkeplanter:

  • Hvis du har pottedyrkede hekkeplanter, så kan disse settes i løpet av hele plantesesongen, de er ikke avhengige av en spesiell måned for å overleve plantingen.
  • Selv om denne hekken kan dyrkes på nesten alle typer jordsmonn, så foretrekker den sandjord. Den trives derimot ikke i det hele tatt i tung leirjord eller i våt jord.
  • Velg en plassering med sol og halvskygge for plantingen.

Avstand, vanning og beskjæring:

  • Sett ned plantene med ca. 20 cm mellomrom mellom dem.
  • Sørg for å vanne godt under plantingen. Deretter må du vanne regelmessig i flere måneder etter at du har satt ned plantene dine.
  • Beskjær ikke hekken i høyden før den har oppnådd ønsket høyde. 
  • Øvrig beskjæring gjøres under JAS-perioden (juli, august, september).
  • Hekken har deretter en årlig tilvekst på ca. 30–60 cm og en slutthøyde på ca. 300 cm.

Tips om stell av bøk

Bøken har svært tynn bark, noe som gjør at den risikerer å kunne skades av solen. Det kan derfor være en god ide å beskytte stammen mot direkte sol før treet har rukket å utvikle skyggende løv. Du kan bruke en skjerm, eller så kan du plante bøken i nærheten av et annet løvtre for å benytte deg av skyggen som det treet gir.

Bøkens spredning i Norge

Det var våre forfedre som tok med seg bøk over Skagerrak, dyrket den, og senere høstet den – som en kulturplante. Mest bøk finnes i Vestfold der den er et ganske vanlig syn. I tillegg finnes det en liten populasjon på Seim nord for Bergen, som attpåtil er verdens nordligste. Disse forekomstene er isolert fra bøken ellers i Skandinavia, både nå og historisk. Fra hovedutbredelsene i Vestfold og i Nord-Hordaland har bøk mange steder spredt seg videre og blir stadig vanligere i kyststrøkene. Datering av pollen har vist at bøken på Seim etablerte seg 500-1000 år e.Kr., mens bøken i Vestfold er datert til 650–800 e.Kr. Dette gjør bøk til vårt yngste treslag.

Nøtteskriken har størst betydning for naturlig spredning av bøk, men fuglespredning utover noen kilometer har ikke vært påvist. Bøkeskogen på Seim i Nord-Hordaland er et populært mål for helgeturister og naturinteresserte, og deler av området er vernet som naturreservat.

Fakta

  • Treet blir vanligvis opptil 30–40 meter høyt.
  • Barken glitrer i en sølvgrå, glatt nyanse.
  • Bøken ble første gang beskrevet av Linné, i år 1753.
  • Treet kan bli opptil 400 år gammelt.
  • Bøk har i lang tid vært nyttet som landskapstrær i parker.
  • De høyeste bøketrærne i Norge er målt opptil 36 meter høye. Den høyest målte bøken i Sverige finnes i Skåne. Den er 44 meter høy, har en omkrets på 5,6 meter og inneholder hele 75 kubikkmeter.
  • Bøken tilhører de såkalte edelløvtrærne.
  • I dyrket form finnes bøk også i variantene hengebøk og blodbøk.

Bøk som treslag og treverk

Når man snakker om bøken som treslag, så kalles den til og med for rødbøk, selv om fargen på treverket stort sett er ensfarget hvit med røde eller brune nyanser. Når treverket tørkes, så behandles det vanligvis med vanndamp, noe som gir en noe rødere farge.

Som treslag er bøken mellomtung og hard, den krymper og svulmer mye ved fuktvariasjoner, og den har heller ikke god bestandighet mot råte og innsekter. Den brukes derfor først og fremt til møbler og innredning. I en viss grad brukes den også til parkettgulv, leker, ispinner med mer. En del av det dårligere treverket blir også brukt til tremasse.

Vi gir deg bedre kunnskap

Slik lykkes du når du skal plante hekk >>
Trær og hekker finner du i vårt store utvalg av hageplanter >>
Forenkle hagearbeidet med riktige verktøy >>

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen