Bregne – planting og stell

Når det er snakk om bregner, tenker nok de aller fleste på de typiske grønne plantene vi er vante med å støte på i skog og mark her i Norge. Bregner er en hel divisjon av planter, med nærmere 9000 ulike arter, så den ene bregnen du ser på skogsturen, er ikke nødvendigvis samme art som den neste du får øye på.

Bregne – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Pteridophyta
Familier: Divisjonen pteridophyra inneholder en rekke ulike familier.

Ha bregner utendørs i hagen eller i hjemmet

Bregne er dessverre ofte sett på som et ugress, og ikke noe man vil ha i hagen eller stua – noe vi synes er synd, ettersom rett bregne på rett sted virkelig kan løfte estetikken i både hjem og hage opp ett hakk eller to. Det herlige bladverket kan gi en mystisk og nesten spirituell følelse, som noen også forbinder med en reise tilbake i tid – til det glade 70-tall. At den dessuten er utrolig hardfør er en bonus man får på kjøpet når man velger en bregne til hjemmet eller hagen. Begynn med å ta en titt på alle de ulike sortene som finnes, for å finne den bregnen som har stilen og uttrykket som passer best til din smak.

Planting utendørs

For utendørsplanting velger du lettest art etter plantingsplass, da ulike arter trives best på ulike steder i hagen. Strutsevingen og ormetelgen er to populære bregner for utendørsplanting. Ettersom det er en vanskelig oppgave å dyrke frem bregner fra frø, anbefaler vi heller at du kjøper en ferdig plante, som du deretter kan plante ut i hagen din.

Plassering og planting

  • Begynn med å finne en god plassering for bregnen din. Innendørs skal det gjerne være lyst og romtemperert, uten direkte sollys for at den skal trives. For utendørsplantinger er det et fuktig sted med halvskygge til skygge som er å foretrekke, og områdene rundt dammer og bed passer perfekt.
  • Utendørs vil bregnen gjerne stå i en næringsrik og muldrik og fuktig jord. Her duger plantingsjord aldeles utmerket for formålet.
  • Grav opp et område for planting, og tenk på å ikke sette plantene altfor nære hverandre, da de gjerne tar litt plass. La det gjerne være 50 cm mellom plantene.
  • Vanne rett etter plantingen, og hold deretter plantene jevnt fuktige – spesielt under den første vekstsesongen.

Stell

For dine utendørsbregner avhenger stell av planten natuligvis litt av hvilken art du har i hagen din, men det finnes også et par generelle tips som er kjekt å kjenne til for å kunne gi bregnene sine de beste forutsetningene.

  • Vanning
    Når du planter ned bregnene dine utendørs er det lurt at de får rikelig med vann samtidig. Deretter er det viktig, spesielt det første året, at bregnen holdes jevnt og konstant fuktig. For bregner innendørs kreves det en fuktig jord også her, men planten kan også ha godt av å få tørke ut mellom vanningene. Spray gjerne bladene med jevne mellomrom for at den skal trives ekstra godt.

  • Gjødsling
    Når det gjelder gjødsel er ikke det avgjørende for bregnen, men om du vil kan du tilføre litt velbalansert mulch (som for eksempel flis, halm eller sagflis) – noe bregnen vil sette stor pris på. 

  • Vinterbeskyttelse
    Ettersom bregnen kan bruke litt tid på å etablere seg ordentlig, anbefales det at du beskytter den under dens første overvintring. Dette gjør du lettest ved å dekke til plantene med sekkestrie, løv eller ris.

  • Beskjæring av bregne
    Det er ikke nødvendig å beskjære bregnen, men på vårparten kan du imidlertid tynne ut planten litt og ta bort det som har visnet.

Ikke én, men tusenvis av arter

Å forsøke å forstå omfanget av hvor mange familier og slekter av bregner som finnes er nok vanskelig, spesielt ettersom vi vokser opp med ideen om at en "bregne er en bregne". Vi støter vanligvis på den i skogen, og alle barn har trolig ved minst én anledning brukt en bregne som en luksuriøs vifte, noe som er helt logisk fra et barns perspektiv når man tenker på hvordan bregnene vi ofte finner i skogen, er utformet.

Her i Norge har vi rundt 40 ulike arter – der noen dyrkes som prydplanter, og andre forekommer i vill tilstand. Vi har for eksempel sisselrot, som er en av de få artene vi har i Norge som overvintrer med grønne blader, og så har vi den storvokste einstapen som i sin tur kan nå en høyde på 2,5 meter. Dernest regnes også ormetelg, kongsbregne og trådbregne som noen av de vanligste sortene her i landet, med sine ulike uttrykk og vekstmåter.

bregne blad

I Norge har vi, som nevnt tidligere, nesten 40 ulike arter, og vanligst er sisselrot, einstape og ormetelg, som alle tre har ulike egenskaper, størrelser, utseende og vekstmåte. Noen av artene dyrkes som prydplanter, og andre har en bakgrunn innen folkemedisin, der man mente de kunne hjelpe mot rundorm og bendelorm.

Fakta om bregner

  • Sies å ha oppstått for ca. 400 millioner år siden.
  • Det finnes 9000 ulike arter ormbunker, og vi har 40 av disse i Norge.
  • Ordet "orm" som brukes om bregnesorten ormetelg, stammer fra tiden da man brukte bregner som ormemiddel.
  • Forplanter seg ved hjelp av vann.
  • Bregnebladene er store, og oppdelte i både primære og sekundære fliker.
  • I tropiske deler av verden finnes også bregner i treform, og disse kan bli opptil 30 meter høye.

Mer om bregner

Les videre om strutseving >>
Lykkes med vanning av dine utendørsplantene for vår og sommer >> 

Du er her:

Temaer:

Bostonbregne

Høyde 45 cm, Grønn

329,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen