Buksbom – slik lykkes du

Buksbom – slik lykkes du

Buksbom er en eviggrønn plante som har vært brukt i mange hundre år, og da først og fremst i typiske renessansehager og strengt utformede hageanlegg. I senere tid har den også blitt svært populær i Norden for sine anvendelige og lettstelte egenskaper.

Bruksområde

Buksbom kan benyttes som lav hekk, kantvekst og som frittvoksende busk i en samling med andre busker. Den kan også benyttes formklipt, kuleformet er mest vanlig, i bed og krukker.

Vokseplass

Buksbom er lett å plassere, og trives på en lett skygget til lys og solrik plass. På senvinteren/våren bør buskene dekkes med strie slik at ikke bladene tørker ut i den sterke solen.

Jordforhold

Bruk Simontorp blomsterjord, og grav rundt i plantegropen slik at ny og gammel jord blandes. Plantes i samme høyde som den har hatt i potten. Vannes i gropen og rett etter planting.

I potte

Buksbom kan også plantes i potter ute. Bruk Simontorp blomsterjord. Overvintres frostfritt eller nedgravd i jorden.

Stell

Buksbommens røtter er små, tette og grunne, så den foretrekker derfor en jevn og fuktig jord. Vannes i tørre perioder med lite nedbør. Det er også en fordel å dekke jorden med f.eks. klippet gress som både tilfører næring og holder overflaten fuktig.

Forbedre jorden med kugjødsel på våren, og komplettere med langtidsvirkende gjødsel ved vekststart. Unngå å gjødsle sent på sommeren og høsten.

Beskjæring

En buksbom som ikke beskjæres vil vokse opp til en tett og noe bred busk. Buksbommen kan beskjæres til ulike figurer så snart telen har gått ut av bakken. Klippes gjerne et par ganger gjennom sommeren. Unngå beskjæring på svært varme og solrike dager, og sent på sommeren.

Annet

Buksbom er lett giftig og har en (ifølge visse) ubehagelig duft. Duften er som mest intensiv under beskjæringen. Gnagere og rådyr unngår buksbommen. Bruk hansker ved beskjæring hvis du er allergiker.