Buksbom – planting og stell

Buksbom, også kjent som Europabuksbom, kan benyttes som lav hekk, kantvekst og som frittvoksende busk i en samling med andre busker. Den kan også benyttes formklipt, kuleformet er mest vanlig, i bed og potter.

Buksbom – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Buxus
Familie: Buksbomfamilien (Buxaceae)

Hurtigguide for buksbom

 • Vokseplass
  Buksbom er lett å plassere, og trives på en lett skygget til lys og solrik plass. På senvinteren/våren bør buskene dekkes med strie slik at ikke bladene tørker ut i den sterke solen.
 • Jord
  Bruk blomsterjord, og grav rundt i plantegropen slik at ny og gammel jord blandes. Plantes i samme høyde som den har hatt i potten. Vannes i gropen og rett etter planting.
 • Vann
  Buksbommens røtter er små, tette og grunne, så den foretrekker derfor en jevn og fuktig jord. Vannes i tørre perioder med lite nedbør. Det er også en fordel å dekke jorden med f.eks. klippet gress som både tilfører næring og holder overflaten fuktig.
 • Gjødsel
  Forbedre jorden med kugjødsel på våren, og komplettere med langtidsvirkende gjødsel ved vekststart. Unngå å gjødsle sent på sommeren og høsten.
 • Beskjæring
  En buksbom som ikke beskjæres vil vokse opp til en tett og noe bred busk. Buksbommen kan beskjæres til ulike figurer så snart telen har gått ut av bakken. Klippes gjerne et par ganger gjennom sommeren. Unngå beskjæring på svært varme og solrike dager, og sent på sommeren. Buksbom er lett giftig og har en (ifølge visse) ubehagelig duft. Duften er som mest intensiv under beskjæringen. Bruk hansker ved beskjæring hvis du er allergiker. Gnagere og rådyr unngår buksbommen.

    
Buksbom er en verdsatt og lettdyrket vintergrønn busk som passer utmerket i hagen på flere måter, blant annet som hekk, som avdeler, som separat busk eller plantet i potte. Og den elsker å bli beskåret. Buksbom beholder formen bra og kan beskjæres akkurat som du vil ha den. Det er nettopp beskjæringen som sørger for at den kan vise seg frem fra sin vakreste side. De runde, tette buskballene man ser i mange hager er bare buksbom.

Planten har blitt veldig populær i mange norske hager. Den verdsettes på grunn av robustheten. Den trives i de fleste hager og jordtyper, og den vokser tett. Dette skaper en intensiv grønnfarge og myke former. Med buksbom er det kun fantasien som setter grenser.

Plante buksbomshekk eller alene

Selve plantingen av buksbom er enkel, og har du planer om hekk så planter du på samme måte som alle hekker plantes.

 • Sørg for at du har store nok groper, slik at røttene kan få spre seg, og plant dem på samme høyde som i potten.
 • Bland gjerne ny og næringsrik jord med eksisterende jord og fyll igjen hullet. Trykk lett til og vann rikelig.
 • Ved hekkplanting planter du plantene med en avstand på cirka 20 cm.

Slik lykkes du med å plante hekk

Planter du planten alene, og ønsker å la den vokse høyt, kan det være en god idé å ha en støtte for buksbomen.

Sørg også for at du gjødsler buksbomen. Dette gjøres én gang om våren, dersom jorda ikke allerede er fylt med langtidsvirkende næring.

Pleie og beskjæring av buksbom

De variantene som dyrkes i potte gir du et nytt jordlag helt øverst om våren. Om vinteren skal pottedyrkede buksbomer stå frostfritt og lyst. For å beskytte buskene under vokseperioden, og gi dem en langsom og god start før sommeren, anbefales det at man dekker buskene med en fiberduk om våren.

Når det gjelder øvrig pleie så krever ikke buksbomen spesielt mye. Beskjæring er ikke nødvendig om man ikke vil formklippe den. Beskjæringen kan du med fordel gjøre etter midtsommer, og ikke senere enn juli. Fjern delene du beskjærer slik at de ikke kan plukkes opp av dyr eller barn, siden de er giftige.

Slik lykkes du med beskjæringen

Formklipperens drøm

Buksbomen har en lang tradisjon bak seg for å være en busk som har som hovedmål å formklippes og brukes som hekk og separator. Dette har blitt gjort i tusenvis av år. Allerede i romertiden ble denne hekken formklipt. Buksbom hadde også en veldig fremtredende rolle i renessansen, da planten ble brukt til å klippe ut en rekke forskjellige former, som ulike geometriske figurer eller former av dyr. Buksboms langsomme voksemåte, tette bladverk med små blad og myke grener gjør planten spesielt egnet til denne type beskjæring. Med en buksbom i hagen har du også muligheten til å formklippe den til dine egne figurer.

Ulike bruksområder

Buksbom passer imidlertid ikke bare som formklipt busk, den har en rekke bruksområder som kan gjøre hagen din en stor tjeneste. Denne vintergrønne planten er en historisk klassisk vekst, og det er egentlig i løpet av de siste årene vi nordboere har sett verdien av buksbomen. Buksbom kan brukes som lav eller middels høy hekk, separator mellom ulike blomsterbed, som kantplante eller også som den frittvoksende busken den egentlig er, helt alene eller i kombinasjon med andre busker. Den er så robust at den kan plantes hvor som helst.

Blader

Bladene til buksbomen er den største grunnen til at vi dyrker den. De er mørkegrønne, veldig små og har en blank overflate. De sitter veldig tett på myke grener, og de beholder fargen hele året. Buksbomen blomstrer om våren, men det er med små, små hvite blomster som ikke merkes så godt. Buksbom finnes kun med hvite blomster, men det er som sagt ikke blomstene som er gevinsten med buksbom.

Buksbomblad

Korte fakta om buksbom

 • Buksbom vokser langsomt og kan bli svært gammel.
 • En populær plante, som ofte har blitt brukt som kantplante i store deler av Europa.
 • Stammer fra det sørlige Europa, vestre Asia og nordlige Afrika.
 • Planten verdsettes fordi den lett kan formklippes til forskjellige figurer.
 • Buksbom er giftig for mennesker og dyr, men har også blitt brukt som medisinplante.
 • Formklipping av buksbom har pågått siden Romerriket, der det var veldig vanlig.
 • Trives best i herdighetssone 1 til 4.

Flere tips og råd

Du er her:


Europabuksbom, kule

Høyde 30 cm, Grønn

369,-
Les mer

Europabuksbom, pyramide

Høyde 55 cm, Grønn

499,-
Les mer

Europabuksbom, oppstammet

Høyde 80 cm, Grønn

1299,-
Les mer

Europabuksbom, spiral

Høyde 70 cm, Grønn

999,-
Les mer

Europabuksbom, kule

Høyde 40 cm, Grønn

899,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen