Buksbom – planting og stell
Buksbom, også kjent som Europabuksbom, kan benyttes som lav hekk, kantvekst og som frittvoksende busk i en samling med andre busker. Den kan også benyttes formklipt, kuleformet er mest vanlig, i bed og potter.
Vitenskapelig navn (Latin): Buxus
Familie: Buksbomfamilien (Buxaceae)
Hurtigguide for buksbom
|
Buksbom er en verdsatt og lettdyrket vintergrønn busk som passer utmerket i hagen på flere måter, blant annet som hekk, som avdeler, som separat busk eller plantet i potte. Og den elsker å bli beskåret. Buksbom beholder formen bra og kan beskjæres akkurat som du vil ha den. Det er nettopp beskjæringen som sørger for at den kan vise seg frem fra sin vakreste side. De runde, tette buskballene man ser i mange hager er bare buksbom.
Planten har blitt veldig populær i mange norske hager. Den verdsettes på grunn av robustheten. Den trives i de fleste hager og jordtyper, og den vokser tett. Dette skaper en intensiv grønnfarge og myke former. Med buksbom er det kun fantasien som setter grenser.
Plante buksbomshekk eller alene
Selve plantingen av buksbom er enkel, og har du planer om hekk så planter du på samme måte som alle hekker plantes.
- Sørg for at du har store nok groper, slik at røttene kan få spre seg, og plant dem på samme høyde som i potten.
- Bland gjerne ny og næringsrik jord med eksisterende jord og fyll igjen hullet. Trykk lett til og vann rikelig.
- Ved hekkplanting planter du plantene med en avstand på cirka 20 cm.
Slik lykkes du med å plante hekk
Planter du planten alene, og ønsker å la den vokse høyt, kan det være en god idé å ha en støtte for buksbomen.
Sørg også for at du gjødsler buksbomen. Dette gjøres én gang om våren, dersom jorda ikke allerede er fylt med langtidsvirkende næring.
Pleie og beskjæring av buksbom
De variantene som dyrkes i potte gir du et nytt jordlag helt øverst om våren. Om vinteren skal pottedyrkede buksbomer stå frostfritt og lyst. For å beskytte buskene under vokseperioden, og gi dem en langsom og god start før sommeren, anbefales det at man dekker buskene med en fiberduk om våren.
Når det gjelder øvrig pleie så krever ikke buksbomen spesielt mye. Beskjæring er ikke nødvendig om man ikke vil formklippe den. Beskjæringen kan du med fordel gjøre etter midtsommer, og ikke senere enn juli. Fjern delene du beskjærer slik at de ikke kan plukkes opp av dyr eller barn, siden de er giftige.
Slik lykkes du med beskjæringen
Formklipperens drøm
Buksbomen har en lang tradisjon bak seg for å være en busk som har som hovedmål å formklippes og brukes som hekk og separator. Dette har blitt gjort i tusenvis av år. Allerede i romertiden ble denne hekken formklipt. Buksbom hadde også en veldig fremtredende rolle i renessansen, da planten ble brukt til å klippe ut en rekke forskjellige former, som ulike geometriske figurer eller former av dyr. Buksboms langsomme voksemåte, tette bladverk med små blad og myke grener gjør planten spesielt egnet til denne type beskjæring. Med en buksbom i hagen har du også muligheten til å formklippe den til dine egne figurer.
Ulike bruksområder
Buksbom passer imidlertid ikke bare som formklipt busk, den har en rekke bruksområder som kan gjøre hagen din en stor tjeneste. Denne vintergrønne planten er en historisk klassisk vekst, og det er egentlig i løpet av de siste årene vi nordboere har sett verdien av buksbomen. Buksbom kan brukes som lav eller middels høy hekk, separator mellom ulike blomsterbed, som kantplante eller også som den frittvoksende busken den egentlig er, helt alene eller i kombinasjon med andre busker. Den er så robust at den kan plantes hvor som helst.
Blader
Bladene til buksbomen er den største grunnen til at vi dyrker den. De er mørkegrønne, veldig små og har en blank overflate. De sitter veldig tett på myke grener, og de beholder fargen hele året. Buksbomen blomstrer om våren, men det er med små, små hvite blomster som ikke merkes så godt. Buksbom finnes kun med hvite blomster, men det er som sagt ikke blomstene som er gevinsten med buksbom.
Korte fakta om buksbom
- Buksbom vokser langsomt og kan bli svært gammel.
- En populær plante, som ofte har blitt brukt som kantplante i store deler av Europa.
- Stammer fra det sørlige Europa, vestre Asia og nordlige Afrika.
- Planten verdsettes fordi den lett kan formklippes til forskjellige figurer.
- Buksbom er giftig for mennesker og dyr, men har også blitt brukt som medisinplante.
- Formklipping av buksbom har pågått siden Romerriket, der det var veldig vanlig.
- Trives best i herdighetssone 1 til 4.