Caladium – fakta og råd om stell

Den tropiske planten Caladium er et virkelig blikkfang, med sine delikate, papirtynne blader, fantastiske mønstre og smellvakre fargekombinasjoner. At den er en knollplante som går i vinterdvale, gjør planten ekstra spennende for oss som elsker planter.

Caladium – fakta og råd om stell

Vitenskapelig navn (Latin): Caladium
Familie: Myrkonglefamilien (Araceae)

Det er ikke uten grunn at Caladium er blant de mest trendy plantene vi har for tiden. De hjerteformede tynne bladene har spreke farger og mønstre, i grønt, hvitt, rosa og rødt, og skaper en skikkelig kontrast mot de typiske grønne plantene.

En ting er det imidlertid verdt å merke seg; Caladium har irriterende plantesaft (helsenorge.no), så det er best å holde den utenfor rekkevidde for nysgjerrige små barn og dyr.

Stelletips for Caladium

Caladium byr på spektakulære blader fra vår til høst, og trenger etter dette å hvile i noen måneder. At den krever litt annerledes stell avhengig av sesong, er noe av det som gjør planten ekstra populær blant planteinteresserte. Lar du den få sin vinterdvale, vil den nemlig våkne til liv igjen på imponerende vis når våren kommer.

Hvor trives Caladium best?

Våren og sommeren er Caladiumens tid til å skinne, og det gjør den best i et lyst, fuktig og varmt miljø. Siden det er en tropisk plante, gjelder det å etterlikne det tropiske klimaet så langt det går.   

 • Lys
  Trives godt i lett skygge, men mye indirekte lys må til for å få fram og bevare de sterke fargene. I direkte sollys kan de tynne bladene bli svidd. Å plassere den litt inn i rommet, eller i et vindu mot nord eller øst, fungerer som regel bra.  
 • Temperatur
  Caladium trives i vanlig romtemperatur på rundt 20–24 grader. Litt ekstra varme kan være bra når spiringen skal i gang igjen etter vinterdvalen 
 • Luftfuktighet
  Et fuktig klima er aller best. Caladium tåler tørr luft dårlig, så hold den unna peisovner, varmepumper og radiatorer. Spray gjerne lunkent vann på bladene flere ganger i uken. Du kan også sette ut et glass eller en skål med vann ved planten, eller skaffe en luftfukter. 

Hvordan vanne Caladium? 

Planten trives best i jevn fuktighet, og skal ikke tørke ut i vekstperioden. På våren og sommeren kan du gjerne vanne med lunkent vann 2 til 3 ganger i uken. Tropiske planter er ikke glad i kaldt vann.

Vann helst nedenfra. Dersom du har planten i en potte med hull i bunnen og skål under, vanner du på skålen. Har du en tett potte, kan du vanne ned i den ytterste potten. Sjekk om alt vannet har blitt sugd opp etter en liten stund, og hell eventuelt ut det som er til overs. 

Jord og gjødsel for Caladium

Caladium trives i godt drenert jord. Vi anbefaler vanlig blomsterjord. For å få denne ekstra veldrenert og luftig, kan du gjerne tilsette cirka 25 prosent Perlite i jorden.

Når planten har begynt å vokse seg fint til, kan du gi litt næring for å hjelpe til i fortsettelsen. Litt flytende plantenæring cirka hver 3. uke på senvåren og sommeren er nok.  

Hvordan overvintre Caladium 

Caladium visner som regel ned når dagene blir kortere utpå høsten. Dette er helt naturlig, siden den er en knollplante. Den kvitter seg med bladene og bevarer all energien sin i knollene, for så å gjenoppstå når vårlyset titter frem.

Hvis du vil prøve å forlenge vekstsesongen noe, kan du bruke plantebelysning for å få de vakre bladene til å stå litt lenger ut på høsten.

Når planten visner, er det tid for la planten hvile. Dette kan den gjøre uten eller med jord: 

Oppbevare Caladium-knoller uten jord 

Slutt å vanne når planten begynner å visne, og klipp av bladene etter hvert som de visner ned. Etter en måneds tid, kan du ta knollene ut av den tørre jorda og klippe av røtter og stilkrester. Tørk knollene i romtemperatur i noen uker før du pakker dem inn i en papirpose sammen med litt Perlite. Legg knollene på et tørt, mørkt og svalt sted, men pass på at det ikke blir under 15 grader i rommet.  

Overvintre Caladium i jord 

Du kan også la knollene være i jorda over vinteren. Plasser da potten på en sval og forholdsvis mørk plass, og vær restriktiv med vanningen. Kjenn gjerne på potten. Om den er tung, lar du være å vanne. Om den er lett, kan du gi en liten skvett vann, men bare sånn at det blir litt fukt i jorden.

Plant om Caladium når våren kommer 

Når våren kommer, henter du fram knollene og planter dem ut i en potte med veldrenert jord, cirka 2–4 cm dypt. Dersom du har latt knollene stå i jord over vinteren, er det likevel lurt å plante dem om i ny næringsrik jord. Bland gjerne inn Perlite i jorden, for å gjøre den ekstra porøs og luftig. For å få knollene til å våkne til liv og spire, trengs det mye varme – aller helst 20 grader eller mer i selve jorda, så sett den på et varmt rom, eller ta varmekabler eller en varmematte til hjelp. 

Dele Caladium for å få flere planter 

Planten forøker seg ved at det dannes flere knoller i løpet av vekstsesongen. Hvis du separerer knollene fra hverandre på høsten, kan du plante dem ut i hver sin potte når våren kommer. Og vipps, så har du plutselig flere Caladium-planter. 

Vanlige planteproblemer 

Hvis bladene begynner å henge i vekstsesongen, kan det være at planten har fått for lite vann. I motsetning til mange andre grønne planter, tåler ikke Caladium å tørke opp mellom vanningene. I verste fall tar den det som et tegn på at vinteren er på vei, slik at den går i dvale for tidlig.

Caladium er ikke spesielt utsatt for skadedyr, men som de fleste planter kan også denne bli angrepet av bladlus og spinnmidd/edderkoppmidd. Som regel kan disse angrepene løses ved hjelp av miljøvennlige løsninger, som å spraye såpeblanding på bladene. 

Les også:  
Skadedyr på inneplanter – slik blir du kvitt dem

Fakta om Caladium 

 • Opprinnelig kommer Caladium fra de tropiske skogene i Sør-Amerika. 
 • Caladium-knoller blir gradert etter størrelse. Jo større knoll, jo bedre kvalitet. En stor knoll får flere og mer imponerende blader enn en liten.   
 • Caladium er nært beslektet med en annen trendy plante; Alocasia.  
 • Det finnes over 1000 navngitte kultivarer av Caladium, med ulike fargekombinasjoner, bladtegninger og mønstre. 

Finn din favoritt blant våre Caladium-planter


TIPS FRA GARTNEREN
Miriam Gysling, gartner og kundeservicemedarbeider på Plantasjen, med ekstra interesse for potteplanter generelt og kaktus og Philodendron spesielt.
 

Flere tips og råd

Spør våre gartnere

Lurer du på noe om plantene du har hjemme, om dyrking eller hage? Våre gartnere og planteeksperter svarer deg gjerne. Still oss et spørsmål i vårt forum Spør Plantasjen.

Du er her:


Plantebelysning med brett Asti

Høyde 51 cm, Hvit

379,-
Les mer

Perlite

6 L

9990
Les mer

Plantenæring universal

3 L

269,-
Les mer

Caladium

Høyde 60 cm, Grønn

499,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen