Dahlia (georginer) – planting og stell

Dahlia, også kjent som georginer, er elsket og beundret – og det er lett å forstå hvorfor. De finnes i mengder av praktfulle farger og former, dessuten kan du faktisk spise selve knollen. Her forteller vi mer om denne fantastiske blomsten og hvordan du lykkes med den.

Dahlia (georginer) – planting og stell

Vitenskapelig navn (Latin): Dahlia
Familie: Asteraceae

Dahliaen kommer opprinnelig fra fjellene i Mexico og Guatemala. Aztekerne oppdaget den allerede på 1500-tallet og dyrket den da for sine spiselige røtter. Et par hundre år senere tok blomsten seg videre til Europa med sjøveien, og nå finnes det omkring 50 000 vakre varianter. Knollene er absolutt gode, men i dag er det likevel få som foretrekker å spise dem fremfor å oppleve den storslåtte blomstringen.

Se vårt utvalg av georgineknoller

Slik dyrker du Dahlia

Du kan dyrke Dahlia både fra frø og knoll, med knoll som det raskeste og enkleste alternativet. For at blomstringene skal vare lenge, er det best å forkultivere georgineknollene innendørs på våren. De fleste sorter kan settes i gang allerede i perioden fra mars til mai (tidligere i de varmeste delene av landet, og senere i de kaldeste). Knollen må ha såkalte øyne for å gro, disse ser ut som små knuter eller knopper.  

Vil du dyrke fram Dahlia fra frø, bør du sette i gang med forkultiveringen innendørs på våren, i april eller mai.  

Hvordan plante Dahlia-knoller? 

 1. Ta fram dine nyinnkjøpte eller overvintrende knoller. Klipp av råtne eller skadde deler samt tynne og sammenflettede røtter.  
 2. La knollen ligge i vann i 15–30 minutter dersom den føles tørr og innskrumpet.  
 3. Plant knollene dine i mindre potter eller plastposer. Det skal være noen cm med jord rundt knollen, og skuddet på knollen skal stikke opp. Til å begynne med trenger knollen bare en veldig liten skvett vann. Dersom knollen får for mye vann i starten, kan den lett råtne, så vær forsiktig. Det er også mulig å avvente litt med vanningen, men etter et par uker, når det begynner å vokse grønt, må den få sin første slurk. Plasser potten eller den åpne plastposen lyst og svalt, men over 15 grader.
 4. Om du vil, kan du ta stiklinger fra planten når den har blitt cirka 20 cm høy. Klipp da av halvparten og sett stiklingen i fuktig jord. I tillegg til at du får en ekstra plante, får du en mer buskete og forgreinet morplante – men vær oppmerksom på at dette også kan forsinke blomstringen noe.
 5. Dersom du har god plass inne, kan du gjerne plante om til litt større potter når planene har blitt cirka 30 cm høye, men det går også fint å la de stå i samme potte til de skal plantes ut.

Når skal Dahlia plantes ut? 

Herd alltid planene før du planter dem ut – det vil si, venn dem sakte til å leve livet ute gjennom å flytte dem ut på dagtid og inn om natten i en uke eller to. Georginer er følsomme for kulde og tåler ikke frost, så vent til faren for nattefrost er over. Plant i sol og i le for vinden, og forbered en støtte for høye og tunge blomster.

Skulle finværet snu og værmeldingen varsle om temperaturer som kryper ned mot 0, kan du til en viss grad beskytte de utplantede georginene med en fiberduk gjennom natten. 

Les også
Herdig og utplanting av planter

Hvilken jord passer best til Dahlia? 

Georginer trenger mye jord, den bør være både dyp og luftig. Plantene har også godt av å få vann med næring cirka hver tredje uke, gjerne med gjødsel som har lavt nitrogeninnhold.

Vanning av Dahlia 

Etablerte georginer er tørste og vil ha rikelig med vann. Mens de er små, bør du imidlertid vanne mer forsiktig, slik at knollen ikke råtner.

Dahlia i potte eller krukke 

Hvis du skal ha Dahlia i potte, så er det viktig å velge en stor potte. Dahlia trenger mye jord for å trives, de lavere variantene må ha rundt 20 liter, mens de høye trenger 30 liter. Med dreneringshull i bunnen av potten, kan overflødig vann renne ut.  

Om du kun skal plante én Dahlia i potten, anbefaler vi å satse på en av de mer iøynefallende sortene, for eksempel den tallerkenstore ‘Otto´s Thrill’, som svever en meter over bakken som en blekrosa drøm. 

Se vårt utvalg av ferdigdyrkede georginer

Hvordan overvintre georginer? 

 • Om høsten, rett før frosten kommer, klipper du av blomsterstilken og tar georgineknollene opp av jorden.  
 • Skyll av jorden og la knollene får tørke i et døgns tid.  
 • Fjern råtne og skadede deler, samt lange rottråder.  
 • Oppbevar knollene kjølig, men frostfritt gjennom vinteren. Du kan pakke knollene inn i avispapir, grave dem ned i tørr sand eller legge dem i an boks med sagflis.
 • Ta en titt på dem nå og da, og sjekk at de ikke er i ferd med å mugne eller tørke. Ser de veldig tørre ut, kan du spraye dem med litt vann, men som regel klarer de seg fint selv fram til neste vår.  

TIPS! Dersom knollene har flere «øyne» (knuter/knupper), kan du dele dem på våren og få flere fantastiske blomster.  

Ulike sorter georginer 

Det finnes flere varianter av georginerblomsten, den ene vakrere enn den andre. Mange velger å ha et bed med flere sorter i forskjellige farger og former for å få frem blomsterprakten. Blomstene er vanligvis delt inn i grupper. Her er noen eksempler: 

 • Dekorative georginer
  Gir store blomster og byr på en rik blomstring gjennom hele sommeren. 
 • Pompomgeorginer
  Runde ballformede blomster i mange forskjellige farger. 
 • Ballgeorginer
  Også denne georgineren er rund i formen, men litt større enn pompomgeorginene.
 • Kaktusgeorginer
  En viltvoksende plante som ligner mer på en sjøplante enn en kaktus, med kronblad som kan minne om koraller.
 • Vannliljegeorginer
  Den aller største georginen ligner på vannliljer i formen, med en åpnere blomst enn de rundere sortene. 

Hvilken Dahlia fascinerer deg mer enn de andre? Utfold deg i hagen blant de mange forskjellige sortene, eller velg ut en eller flere som gir hagen din den fargeprakten du ønsker.

Plukk georginer gjennom sommeren 

Med de rette forutsetningene er faktisk georginer en ganske lettstelt plante som gir en rikelig blomstring gjennom hele sommeren. Jo flere blomster du plukker, jo flere vil planten produsere. Dette er en herlig egenskap ved Dahlia, så benytt anledningen til å lage mange nydelige buketter og nyt sommersesongen.

Se vårt utvalg av:


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen