Tenk om du kunne hatt en plante hjemme hos deg som luktet som appelsin eller sjokolade. Det er faktisk ingen umulighet! Du som allerede kjenner til duftpelargonia, har sikkert kjent mange forskjellige dufter fra denne planten, som frigir kraftige og distinkte duftstoffer når du rører ved bladene dens.

Duftpelargonia

Tips og råd for stell av duftpelargonia

Ettersom duftpelargoniaen ikke tåler for fuktig jord, vil den veldig gjerne ha jord med god dreneringsevne. I dag finnes det spesialjord for pelargonia, og det er den du bør bruke for at duftpelargoniaen skal trives best mulig. Tilsvarende finnes det også spesialgjødsel som du blander i vannet i pelargoniaens vekstfase. Sørg dessuten for at potten er tilstrekkelig stor, og pott om planten når røttene ikke får plass lenger.

Utplanting og vinterlagring av duftpelargonia

Duftpelargonia kan plantes ut om sommeren, men ta den opp igjen og oppbevar den innendørs i et lyst og svalt klima og vinteren. Pass også på at duftpelargoniaen ikke utsettes for sterk sol, den trives best på et sted med lett skygge.

En fryd for både øye og nese!

Det er noe helt spesielt med denne gruppen pelargoniaer. Fra et botanisk synspunkt tilhører den ikke noen bestemt gruppe av planter siden duftpelargoniaen ofte er en krysning mellom flere sorter. Det finnes for eksempel andre pelargoniaer som dufter på samme måte, men som ikke klassifiseres som duftpelargoniaer. Det er imidlertid ikke så viktig når man oppdager duftpelargoniaens dekorative utseende og – ikke minst – unike duft.

Blomstene

Duftpelargoniaens blomster er ganske små og enkle med fem kronblader som som oftest er rosa eller røde, men av og til også hvite. Blomstene blir rundt to centimeter i diameter og blomstrer fra tidlig vår, gjennom hele sommeren og fram til høsten. Duftpelargoniaens blomster sitter som oftest i grupper.

Bladene

Bladene er forskjellige avhengig av hvilken sort det er. Både størrelse, lengde og form kan variere, noen er flikete og takkete, andre har en avrundet fasong. Bladenes farge varierer mellom forskjellige nyanser av grønt, noen av dem med innslag av grått eller sølvgrått. De fleste duftpelargoniaer har myke, hårete blader, men det finnes også sorter som er helt glatte eller til og med ru.

Duften spres i hele huset og kan skape et fantastisk miljø. Duftpelargoniaen kan dessuten skilte med mer enn god duft: Den har også et flott bladverk og topper det hele med vakre blomster.

Ting du kanskje ikke visste om duftpelargonia:

  • Avgir forskjellige dufter når du berører bladene.
  • Brukes i parfymeindustrien.
  • Kan også brukes som smakstilsetning i matlaging og baking.
  • Kom til Europa på 1600-tallet.
  • Blomstrer tidlig om våren og i en kortere periode sent på høsten.
  • Kan med fordel plantes ut om sommeren.

Mer pelargonia

Pelargonia – slik lykkes du >>
Engelsk pelargonia – slik lykkes du >>

Du er her:


Redskapssett

Lengde 38 cm

5990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen