Bønner og erter – slik dyrker du dine egne

Bønner og erter er fremtidens klimasmarte protein, og i tillegg vanvittig gode. Men hvordan dyrkes de? Og hva er egentlig forskjellen på dem? Her forteller vi deg mer om disse belgfruktene og hvordan du enkelt kan dyrke dem selv.

Bønner og erter – slik dyrker du dine egne

Bønner og erter blir stadig mer populære, men de er slett ikke et nytt tilskudd innen dyrking. Allerede for 8000 år siden dyrket den amerikanske urbefolkningen bønner, og bønnene be høyt verdsatt. Kakaobønner ble til og med brukt som betalingsmiddel. På 1500-tallet brakte oppdageren Columbus bønnene til Europa. Erter, på sin side, har opprinnelse fra det fjerne Østen og Sentral-Europa. Hvordan ertene kom helt opp hit i det kalde nord er ukjent, men arkeologiske funn tyder på at de fantes her allerede i steinalderen.

Forskjellen mellom bønner og erter

Bønner og erter er i slekt, men det er flere forskjeller mellom dem – både i selve formen og når det gjelder dyrking. Generelt tåler erter mer kulde enn bønner, men heldigvis er det fullt mulig å dyrke begge deler i Norge. Både bønner og erter er faktisk ganske enkle å dyrke. De trives best i sol og veldrenert jord, gjerne med litt høyere PH-verdi. Dyrker du dem sammen med andre planter, reduserer du dessuten risikoen for angrep fra skadedyr.

Bondebønner/hestebønner er bra for både mennesker og pollinerende insekter, som bier og humler. Foto: Liselotte Roll

Å dyrke bønner

Bønner liker varme og bør ikke sås før faren for frost er over og jorden har kommet opp i en temperatur på 12–16°C. Det finnes mange typer bønner, og det er vanlig å dele dem inn i grupper, som for eksempel voksbønner og snittebønner.

Bondebønner eller hestebønner er også en erteplante, men de er ikke i slekt med de andre. Uansett kan de dyrkes på samme måte, så fort jorden er klar. De tynne og ferske belgene kan spises som de er. De eldre, modne bønnene må sprites (tas ut av skallet) og kokes. Bondebønner/hestebønner er også vel verdt å dyrke av en annen grunn; De er til stor hjelp for de utrydningstruede biene.

Les også: 
Bondebønner (hestebønner) – planteguide

Hagebønner deles ikke bare inn i grupper, men også i stangbønner (høye bønner) og buskbønner/krypbønner (lave bønner). Stangbønner trenger støtte, mens buskbønner blir til kompakte busker.

Å dyrke erter

Erter trives i løs jord og er ofte ikke like følsomme for kulde som bønner. Du bør likevel vente med å så margerter (grønne erter) og brytsukkererter til jorda har kommet opp i en temperatur på rundt 10°C. For mange erter, som for eksempel de grønne, begynner sesongen i mars–april og du kan høste når høsten kommer. Ertesorter som klatrer kan gjerne sås tett, slik at de kan klatre på hverandre. Et annet tips er å legge en fiberduk over de nysådde frøene, slik at fuglene ikke lar seg friste til å spise dem opp.

Liselottes beste tips


Sprit- og bryt

Erter og bønner deles ofte inn i sprit- og brytvarianter. Å sprite bønner eller erter vil si at man tar bønnene ut av belgen/skallet før man koker og spiser dem. Dette gjøres på spritbønner og spriterter, siden skallet er seigt og ikke spesielt godt.

Brytbønner og bryterter kan derimot spises med skallet på, enten rå eller etter å ha blitt forvellet. Det går imidlertid også an å skrelle disse. Mange typer sukkererter er bryterter.

Margerter har flere likheter med spriterter, De sprites som regel, men de er søtere enn andre spriterter. Margerter er et godt valg om du er ute etter å dyrke egne, vanlige grønne erter.

Nitrogenfikserende belgvekster

Både erter og bønner er nitrogenfikserende. Det vil si at de samler eller fikserer nitrogen fra lufta. Når plantene visner, slipper de nitrogenet ut i jorden, noe som kommer andre planter til gode. På grunn av dette er det smart å dyrke erter og bønner på en plass der du har planer om å dyrke mer næringskrevende, nitrogenelskende planter, som hvitløk eller gresskar, senere. Lar du røttene stå igjen når du høster, vil nitrogenet føres tilbake til jorden på best mulig måte.

Kjenn din bønne og ert

Hold alltid styr på hvordan akkurat den bønnen eller erten du dyrker skal høstes og kokes. En del bønner, for eksempel kidneybønner, kan gi alvorlige mageproblemer om de spises rå.

Salat med sukkererter, fetaost og mynte  

4 personer 

  • 1 dl pinjekjerner – rist gyllenbrune i en tørr stekepanne
  • 300 g sukkererter (eller tidlighøstede, flate bondebønner)
  • 100 g fetaost (eller vegansk fetaliknende ost)
  • ½ dl mynte
  • Saft fra ½ sitron og revet sitronskall fra 1 sitron
  • Salt og pepper etter smak


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:


Sukkerert 'De Grace'

4990
5 for 4
Les mer

Sukkerert 'Norli'

4990
5 for 4
Les mer

Bønnevikke 'Threefold White'

Flerfarget

5990
5 for 4
Les mer

Margert 'Alderman'

Flerfarget

4990
5 for 4
Les mer

Edamame bønne 'Summer Shell'

6990
5 for 4
Les mer

Hestebønne 'Leidse Hangers'

Flerfarget

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen