Dyrk din egen te – 6 planter til tekoppen

Å dyrke sin egen urtete er både morsomt og enkelt – og dessuten sunt og godt. Her tipser vi om seks dyrkbare planter som passer spesielt godt i tekoppen.

Dyrk din egen te – 6 planter til tekoppen

Det sies at den første koppen med te ble skapt ved en tilfeldighet for cirka fem tusen år siden. Den kinesiske keiseren Shen Nung skal ha sittet under et tre og drukket varmt vann, da et blad sakte gled ned i koppen hans. Bladet var et teblad, og han skal ha blitt så glad i smaken at en ny tradisjon så dagens lys. Hvorvidt dette er sant eller ikke er uklart, men at teen opprinnelig kom fra Kina er høyst sannsynlig. Og med tiden har te blitt en viktig del av kulturen i mange land. Hva skulle for eksempel Japan vært uten sine vakre te-seremonier eller England uten sin «afternoon tea»?

Hvilke typer te kan du dyrke i Norge?

Ekte teblader kan det være vanskelig å dyrke her på våre breddegrader, men heldigvis finnes det mange urter som kan brukes i stedet. Alle har sin egen spesielle smak, og mange av dem sies å også ha helsefremmende egenskaper.

1. Temynte

Til tross for navnet, er det rødblomstrende temynten ikke en mynte, men både blomster og blader kan brukes til te. Aller best blir det om den blandes med en annen smaksrik teplante, som for eksempel peppermynte eller solbærblader.

Temynten, som kommer fra den amerikanske prærien, trives best i solen, men vil ikke tørke ut. I tillegg til å være en god teplante, er temynten også populær blant sommerfuglene, som blir tiltrukket av de vakre røde blomstene.

En annen god slektning er sitrontemynte, en ettårig lilla plante med hint av sitronsmak.
     

2. Sitronmelisse

Sitronmelisse sies å ha en beroligende effekt, og passer derfor perfekt i kveldens tekopp. Urten antas også å hjelpe mot urolig mage og menssmerter. Å lage te med sitronmelisse er veldig enkelt, du lar rett og slett bladene trekke i varmt vann i noen minutter. Duften er deilig sitronaktig, og teen passer perfekt til scones.

Sitronmelisse kan du dyrke både inne og ute.
   

3. Sitronverbena

Både de sitronduftende bladene og grenene kan brukes i te, mat og potpurri. I Frankrike er sitronverbena spesielt vanlig i te, og det sies at den kan hjelpe mot kvalme.

Denne planten er egentlig en buske, men siden den er følsom for frost, passer den som regel bedre som potteplante her i nord – da kan den enkelt tas med inn for overvintring i et svalt, men frostfritt rom.
    

4. Timian

Timian gir en mild te som sies å hjelpe mot hoste. Planten inneholder tymol, som har antiseptiske egenskaper.

Timian er flerårig og står gjerne i solen, i tørr jord som er rik på kalk. Du kan dyrke den både inne og ute, og når den er godt etablert kan du høste fra den igjen og igjen. Klipp gjerne planten ned på våren for å forynge den.
    

5. Solbærblader

Blader fra en solbærbusk har en fin aroma og smak, spesielt om du plukker bladene tidlig på sesongen. Bland gjerne solbærblader med andre typer teplanter, som for eksempel mynte.

Solbær er en lite kravstor buske, som trives i de fleste typer jord, så lenge de ikke er altfor mye leire eller sand i den. Solbærbusken vil gjerne ha det varmt, og har godt av beskjæring hver annet år.
   

6. Lavendel

En vakrere te enn lilla lavendel-te skal du lete lenge etter, og den blomstrete smaken er veldig delikat. Lavendel regnes som beroligene, og det sies at den kan lindre ved migrene. Det beste er å høste blomstene når de nesten har blomstret ferdig, siden det er da de inneholder mest eterisk olje.

Lavendel trives best på en solrik plass, i mager, lett sandholdig jord. Det er ikke nødvendig å klippe den ned på våren, men for å unngå at den blir glissen i bunnen, kan du likevel gjerne gjøre det.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd

Du er her:

Temaer:

Potte leire

Ø15 cm, Terrakotta

2990
Les mer

Drivhus Eleonore til plantekasse

Lengde 80 cm, Svart

799,-
Les mer

Plantehylle Edgard

Høyde 118 cm, Svart

899,-
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen