Dyrk herlige kålvekster

Dyrk herlige kålvekster

Kål er en av de grønnsakene som inneholder mest antioksidanter og som vi kan dyrke med godt resultat i vårt nordiske klima. Kål er dessuten dekorativt, og fremfor alt grønnkål holder seg vakre og anvendelige langt ut på vinteren.

Lettdyrkede favoritter, fulle av vitaminer og mineraler

Sorter av grønnkål, savoykål og kinakål er de enkleste kålsortene å dyrke. De trives også i litt lettere jord og krever ikke fullt så mye næring som mange andre kålsorter.

Grønnkål kan både såes direkte på vokseplassen på forsommeren, eller for å få en tidligere avling sår du den innendørs i små krukker på våren for så å plante ut plantene når varmen kommer.

Kinakålen er bedre å så fra juli måned når dagene blir litt kortere for å unngå at den går i blomst.

Savoykål er litt lite kjent, men har gode forutsetninger til å bli en favoritt. Den danner løse hoder med krusete blader og har foruten at den kan spises også stor dekorasjonsverdi. Vil du hoppe over hele såingen, kan du kjøpe ferdige småplanter og plante ut. Disse sortene trives i sol til halvskygge og i de fleste jordtyper, men foretrekker en næringsrik, veldrenert jord, og en jevn næringstilførsel gir best resultat. Vann regelmessig, så holder kålen seg i god form. Blir bladene gule, vil den ha mer næring og vann. Dekk gjerne med fiberduk for å holde kålsommerfuglene unna. Jordlopper kan du holde på avstand ved å plante ringblomst, tagetes eller løk sammen med grønnkålen.

Innhøsting og bruk

Grønnkål kan stå lenge på dyrkeplassen, visse sorter tåler ned til 10 minusgrader. Den fortsetter å vokse utover høsten også, og når kulden kommer, utvikles smaken enda mer. Etter noen frostnetter er den på sitt beste. Den er fantastisk å frese med litt salt og pepper som tilbehør i salaten eller bare som den er. Grønnkålsuppe er også en stor favoritt.

Kinakål er relativt hurtigvoksende og høstes når hodene knyter seg ca 7-8 uker etter planting.

Savoykålen høstes når den har dannet tydelige hoder. Smaken er mild og utmerket både i varme og kalde retter som kålruletter og coleslaw. Kan lagres i et par måneder om høsten.

For den sta eller erfarne

Hodekål, rødkål, blomkål og brokkoli krever litt mer av dyrkeren sin. De krever en velgjødslet leirjord og mye nitrogen for å trives. Det kan tilsettes ved gjødsling med hønsegjødsel eller gressklipp. Det er mange skadedyr som elsker kål.

Les mer >>