Dyrk klimasmart – lag ditt eget gjødselvann
Gjødselvann kan være rene mirakelkuren for slitne grønnsaker og blomster, siden det gir et raskt påfyll av viktige næringsstoffer. I denne artikkelen forteller vi deg mer om noen av de vanligste variantene, og hvordan du enkelt kan lage gjødselvann selv.

Hver gang vi høster, tar vi næringsstoffer fra jorden. Det må gjenopprettes dersom vi ønsker å fortsette høstingen. Gjødsling med organisk materiale forbedrer jordsmonnet og øker næringsnivået på en skånsom måte.
Gjødselvann er et supplement til grunngjødsling. Det øker ikke moldinnholdet, men bidrar med en ekstra dose av stoffene som plantene raskt bruker opp, som nitrogen, fosfor og kalium. Det vanligste er å lage gjødselvann fra noe nitrogenrikt, som brennesle, valurt (comfrey), urin, bokashi-vann eller husdyrgjødsel.
Uansett hva du velger, bør du vanne moderat og i fuktig jord. Gjødselvann er spesielt bra om våren og for sliten jord i potter.
Gullvann
Gullvann er urin blandet med vann. Det anses av mange for å være det beste gjødselvannet, siden det inneholder en tilnærmet perfekt balanse av næringsstoffer.
En liter gullvann inneholder omkring fem gram nitrogen, et gram fosfor og to gram kalium. Undersøkelser viser at det er nesten like bra for plantene som andre næringsløsninger.
Slik lager du ditt eget gullvann
En del urin blandes med ni deler vann. Blandingen vannes ved siden av plantene. Er planten noe du skal spise, så bør du slutte å vanne et par uker før innhøsting.
Det anbefales ikke å lage gullvann hvis urinen kan inneholde spor av legemidler.
På slutten av sommeren bør du avslutte gjødselvanningen helt, slik at staudene får tid til å hvile før vinteren. Hvis du fortsetter, risikerer de å fryse når frosten kommer.
Gullvann fungerer også bra i komposten, da det øker nitrogeninnholdet og aktiviteten til mikrolivet.

Gjødselvann fra planter
Du kan også lage ditt eget gjødselvann ved hjelp av planter – enkelt og gratis.
Brenneslevann
Brenneslevann kan lages av både ferske og tørkede brennesler. Det gir godt med nitrogen, men er også rikt på fosfor og kalium, som plantene trenger mye av. Den inneholder også andre stoffer som jern, kalsium og auxin, en type hormon som fremmer plantens vekst.
Slik lager du brenneslevann
Samle omtrent en kilo brennesle og hell 10 liter vann over slik at det blir dekket. La det trekke i noen uker. Fra tid til annen er det lurt å røre for å få fart på oksygeneringen. Fargen på løsningen skal være te-farget. Hvis den ser mørkere ut, bør du fortynne løsningen med vann.
Valurtvann
Valurtvann som gjødselvann har vært litt omstridt. Det er rikt på kalium, som for eksempel tomater liker veldig godt, men inneholder også giftstoffer (såkalte pyrrolizidinalkaloider) som kan absorberes av plantene. Det er fortsatt ofte brukt i avlinger, spesielt i USA og England. Siden valurten har dype røtter, absorberer den effektivt næringsstoffer fra dypere jordlag. Planten inneholder kalium, kalsium, jern, selen, fosfor, sink, mangan, magnesium og selvfølgelig nitrogen.
Slik lager du valurtvann
Gjødselvannet er laget av omtrent en kilo planter og 15 liter vann etter samme prinsipp som brenneslevannet.
Gjødselvann av husdyrgjødsel
Hvis du vil lage gjødselvann av husdyrgjødsel, bør fargen også minne om svak te. Ved bruk av hønsegjødsel, brukes veldig små mengder. La blandingen stå i noen dager før bruk. Løsningen varer i to til tre uker hvis du rører av og til.
Ekstra tips fra eksperten
|
SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)
Se flere tips og råd
Gjødningsskole – slik velger du riktig gjødsel og næring til plantene >>
Den klimasmarte hagen >>