Dyrk på fjell og steingrunn

Et frodig og blomstrende berg høres nesten ut som et eventyr, men det er faktisk mulig å få til, til tross for at fjellmiljøet ofte innebærer tynne lag med jord og fare for tørke. Her forteller vi deg hvordan.

Dyrk på fjell og steingrunn

Å dyrke på fjell og stein kan være vanskelig siden jordlaget ofte er tynt. Jorden tørker lett i solen og det går ikke an å grave særlig dypt. Men det finnes triks og tips. Fremfor alt er det viktig å jobbe mest mulig med plantene som trives naturlig, i stedet for å prøve på det uoppnåelige. Planter som tåler noe tørke og i tillegg har grunt rotsystem har de beste forutsetningene for å håndtere miljøet på et fjell. De er dermed ypperlige å bruke som underlag. Ønsker du i tillegg å dyrke planter som krever mer jord, som for eksempel grønnsaker, blir det lettere om du lager terrasser med bed. 

Ved å bruke dekkdyrking, altså anlegge en «lasagne» med organisk kompostmateriale, skaper du en sunn jord som holder på vann, oksygen og næringsstoffer på en effektiv måte. Det er spesielt viktig i det værutsatte miljøet. Er bedet rundt 40 cm dypt kan du dyrke det meste, bortsett fra trær, klatreplanter og busker. Skal du dyrke dette trenger du ofte ytterligere et par desimeter jord. 

Terrasser gir bedre dyrkningsmuligheter 

Ved å bygge terrasser får du ikke bare dypere jord, du hindrer også at jorden blir revet med av kraftig regn. De finnes mange måter å bygge terrasser på, og de kan fint tilpasses omgivelsene. Kantene kan for eksempel bygges av stein, tre, tømmer eller stål. Dersom det ikke er flatt platå som skal fjernes, må dette også bygges. Legger man dryppvanning i avlingene, blir vanningen betraktelig lettere. 

Planter som er egnet for fjell og steingrunn 

Det enkleste er å velge seige, tørkebestandige planter som trives i fjellmiljø. Disse ser også mest naturlige ut, og de nøyer seg ofte med å vokse i sprekker på fjellet. Steinbedsplanter er eksempler på planter som trives godt, men husk at de ønsker at det skal være ganske tørt, så pass på at overflødig vann kan renne bort eller legg lecakuler eller steiner i bunnen av sprekkene som drenering. En stor fordel med å velge tørkebestandige planter er at de ofte klarer seg selv om du skal bort, så de er perfekte på hytter. Mange av disse plantene liker også mager jord og trenger dermed ikke mye gjødsel.

Men ser de ikke litt kjedelige og triste ut? Nei, mange tørkebestandige fjellplanter er både fargerike og prangende, og de kan kombineres med for eksempel fargerike rhododendron. Det er også mange fjellplanter som går i sobert blått og sølv. Finner du planter som trives på fjellet ditt, ikke nøl med å bruke dem flere steder. Det gir ofte et fint helhetsinntrykk! 

Tips til planter som trives på fjellgrunn

  • Rhododendron  
  • Alpeakeleie  
  • Bergblom
  • Kryptimian
  • Alpeklematis
  • Vårfloks
  • Buskmure
  • Japanspirea
  • Takløk
  • Bitterbergknapp
  • Sommerfuglbusk
  • Timian
  • Kattefot
  • Nellik
  • Storkenebb/Geranium

Utnytt utløpere 

Mange planter har greiner som strekker seg langt fra plantestedet. Disse er spesielt praktiske på fjell da de kan dekke områder hvor det er fullstendig mangel på jord. Eføy er et eksempel. De kan dekke et stort område med grønt, men har også et grunt rotsystem som gjør at de kan stå i små sprekker. Murtorskemunn og krypfredløs pleier også å fungere bra.

Å dyrke på høy høyde 

Jo høyere fjell, jo mer tørke. Det er verdt å tenke på – ikke bare når du velger planter, men også når du planter. Frø må følges nøye med på, for å hindre uttørking mens de vokser, og det kan derfor være en god idé å forkultivere plantene dine innendørs eller i drivhus. Da blir det lettere å ta seg av vanningen, samt at plantene får en god start. 

Er fjellet veldig høyt, kan temperatur og luftfuktighet avvike fra tilsvarende under fjellet. Da blir plantesesongen ofte kortere, og det blir ekstra viktig å velge planter som er hardføre for sonen. 

Å dyrke på fjell kan være en utfordring, men det er mulig. Og når blomstene dukker opp fra det grå fjellet, er det virkelig en opplevelse. Kontrastene blir dramatiske.


SKREVET AV
Liselotte Roll, svensk hageinspirator, journalist og forfatter av bøker om natur, dyrking og dyr, som «Jord», «Odla för insekter» og «Höns som hobby».
(Foto: Sandra Birgersdotter Ek)

 

Flere tips og råd



Floks miks

Ø12 cm, Flere farger

5990
3 for 139,-
Les mer

Hagetimjan

Flerfarget

3990
5 for 4
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen