Dyrk ruccola

Det er enkelt å dyrke ruccola, og du kan så frø allerede tidlig i sesongen. Ruccola har en pepperaktig skarp smak, og er ofte en viktig ingrediens i mange matretter. Les mer om hvordan du lykkes med ruccola utendørs og nyt egen avling gjennom hele sommeren.

Når er det på tide å så ruccola?

Ruccola, eller sennepskål som det også kalles, kan dyrkes både ute og inne. Hvis du dyrker utendørs, kan du begynne å så når det ikke lenger er risiko for nattefrost og jorda kan bearbeides. Frøene spirer på egenhånd når det er forholdsvis varmt og de blir vanligvis ikke skadet av å ligge i kald jord en stund før de begynner å vokse.

Så ruccola innendørs

Så ruccola utendørs

Det er mulig å dyrke ruccola fra det begynner å bli varmt om våren, under hele sommeren og til utpå høsten. Du kan så direkte i potter eller på friland, men sørg for at jorden er klar før du sår. Frøene begynner å spire allerede ved fem plussgrader, og det passer dermed fint å begynne å så i april.

  • Velg et solrikt sted eller et sted i halvskygge.
  • Løs opp den næringsrike jorden før såing.
  • Plant frøene grunt, med en planteavstand på 10–15 cm.
  • Dekk til med porøs jord og trykk forsiktig.
  • Vann frøene.

Husk å vanne plantene dine regelmessig. Ruccola får lett en litt bitter smak hvis den mangler vann, for eksempel i en tørkeperiode. Jo mer du vanner, jo mildere smak får bladene.

Høst ruccola kontinuerlig

Ruccola er en hurtigvoksende plante, og det er viktig å høste regelmessig. Smaken blir nemlig mer bitter når planten har begynt å blomstre. Knip bort blomsterstengler, ettersom dette gir flere blader på planten. Innhøsting av ruccola kan pågå helt ut i oktober.

Plukk bladene mens de er tynne

Du kan begynne innhøstingen når bladene er rundt 7 cm lange. Det er de tynne, nye bladene som har best smak. Disse kan brukes i alt fra salater til pizza- og pastaretter, så vel som pålegg på brødskiven. Planten er rik på vitamin C og kalium.

Ulike typer sennepskål

Ruccola finnes i flere ulike typer. Den klassiske ruccolaen heter Eruca vesicaria, og vokser vilt blant annet i Sør-Europa. Det er denne vi dyrker og spiser mest av i Norge. En annen type som har kommet hit er den nye foredlingen Wasabi Rucola. Denne har en sterk peppersmak som minner om wasabirot.

Les mer

Dyrk salat >>
Slik lykkes du med dine spiselige vekster >>

Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen