Ruccola – slik dyrker du din egen

Det er enkelt å dyrke ruccola, og du kan så frø allerede tidlig i sesongen. Ruccola har en pepperaktig skarp smak, og er ofte en viktig ingrediens i mange matretter. Les mer om hvordan du lykkes med ruccola utendørs og nyt egen avling gjennom hele sommeren.

Ruccola – slik dyrker du din egen

Ruccola, eller sennepskål som det også kalles, kan dyrkes både ute og inne. Men ruccola vokser fort, så mange ser på det som bortkastet tid å forkultivere disse inne før du planter dem ut. 

Når kan du så ruccola?

Hvis du dyrker utendørs, kan du begynne å så når det ikke lenger er risiko for nattefrost og jorda kan bearbeides. Frøene spirer på egenhånd når det er forholdsvis varmt, og de blir vanligvis ikke skadet av å ligge i kald jord en stund før de begynner å vokse. Det er mulig å dyrke ruccola fra det begynner å bli varmt om våren, under hele sommeren og til utpå høsten. Du kan så direkte i potter eller på friland, men sørg for at jorden er klar før du sår. Frøene begynner å spire allerede ved fem plussgrader, og det passer dermed fint å begynne å så i april.

  • Velg et solrikt sted eller et sted i halvskygge.
  • Løs opp den næringsrike jorden før såing.
  • Plant frøene grunt, med en planteavstand på 10–15 cm.
  • Dekk til med porøs jord og trykk forsiktig.
  • Vann frøene.

Husk å vanne plantene dine regelmessig. Ruccola får lett en litt bitter smak hvis den mangler vann, for eksempel i en tørkeperiode. Jo mer du vanner, jo mildere smak får bladene.

Høst ruccola kontinuerlig

Ruccola er en hurtigvoksende plante, og det er viktig å høste regelmessig. Smaken blir nemlig mer bitter når planten har begynt å blomstre. Knip bort blomsterstengler, ettersom dette gir flere blader på planten. Innhøsting av ruccola kan pågå helt ut i oktober.

Plukk bladene mens de er tynne

Du kan begynne innhøstingen når bladene er rundt 7 cm lange. Det er de tynne, nye bladene som har best smak. Disse kan brukes i alt fra salater til pizza- og pastaretter, så vel som pålegg på brødskiven. Planten er rik på vitamin C og kalium.

Ulike typer sennepskål

Ruccola finnes i flere ulike typer. Den klassiske ruccolaen heter Eruca vesicaria, og vokser vilt blant annet i Sør-Europa. Det er denne vi dyrker og spiser mest av i Norge. En annen type som har kommet hit er den nye foredlingen Wasabi Rucola. Denne har en sterk peppersmak som minner om wasabirot.

Les mer

Dyrk salat
Slik lykkes du med dine spiselige vekster

Du er her:


Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen