Det er både enkelt og fornøyelig å dyrke salat. Det finnes mange sorter å velge blant, til og med ferdig blandede frøposer. Salat kan dyrkes både i hagen, i plantekasse, såkasse og potte.

Salat – dyrk din egen

Hva er salat?

Begrepet salat omfatter mange ulike sorter, for eksempel plukksalat, romanosalat, hodesalat og ruccola. Det finnes også asiatiske blandinger som med fordel kan dyrkes senere i sesongen. Når vi blander ulike salatblader med tomater, agurk osv., får vi en salatrett.

Trendy mat

En stor trend akkurat nå er det som kalles "micro greens". Det vil si ulike typer salat, som plukksalat, ruccola, rødbet, basilikum og spinat osv. som høstes når bladene er nye og små og som blandes til en salat. På denne måten reduseres tiden fra såing til høsting, og også arbeidsinnsatsen. "Micro greens" kan dyrkes både i plantekasse, potter og i vinduskarmen, avhengig av hvilke forutsetninger du har. I løpet av de mørkeste månedene i året må vi dyrke inne og erstatte dagslyset med en plantelampe. Bredså, det vil si strø frøene jevnt og forholdsvis tett på overflaten i ønsket kar, dekk med et tynt lag jord, og trykk lett med hånden. Vann forsiktig med spraydyse og sørg for å holde jorden lett fuktig.

Tradisjonell dyrking av salat

Det er kanskje en begrensning for hvor mye salat som spises i familien hver uke?! Salatfrø kan settes hele sesongen, og de gror allerede ved -5 grader. Det er derfor hendig å så direkte i dyrkingskasse eller i hagen om våren. Høsten er også en god tid for salatdyrking hvis været er bra. Da er luften fuktigere og frøene har lett for å gro. Så ved ulike tidspunkter for å få en jevn avling hele sesongen. Det er også en god ide hvis du har begrenset med plass.

  • Hvis du vil dyrke på tradisjonelt vis og få litt større blader å høste, bør du så litt mer spredt slik at bladene får plass til å vokse.
  • Dekk gjerne frøene med en fiberduk til de begynner å gro. Mikromiljøet under duken blir varmt og fuktig, og frøene gror raskt.
  • Vann regelmessig, ved tørke er det risiko for at salaten blir besk. 

Dyrking av salat i potter

Det går utmerket å dyrke salat i potter. Legg et lag med lecakuler i bunnen på en potte med hull i. Fyll på med økologisk grønnsaksjord og deretter ønsket type dekke med et tynt lag såjord. Trykk lett med hånden før du vanner forsiktig. Hold jorden fuktig.

Kulturplante

Visste du at salat er en gammel kulturplante som er blitt dyrket i Norden i flere tusen år?! Den blir fremdeles like høyt verdsatt av mange.

Les mer

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>
Dyrk salat >>

Du er her:


Isbergsalat 'Great Lakes 118'

3990
Les mer

Eikebladsalat 'Green salad bowl'

4990
Les mer

Salat mix

3990
Les mer
Din handlekurv:
Varer
Totalt å betale:
Gå til kassen
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Spør Plantasjen