Dyrk sukkererter

Sukkererter er en ekte klassiker i mange norske hager. Denne typen erter er lett å dyrke, men vil gjerne ha mye varme og leirholdig jord. Lær deg å dyrke sukkererter hjemme og spis belger med runde frø gjennom hele sommeren!

Dyrking av sukkererter utendørs

Det er ikke vanskelig å så sukkererter hjemme i hagen. Den enkleste måten å gjøre det på er direkte på friland når jorden er klar. April er en god måned å starte; spiring av klassiske sukker- og bryterter skjer allerede ved fem plussgrader.

Merk at noen sukkererttyper krever høyere temperatur for å vokse. Dette gjelder for eksempel variantene Delikett og Jessy Type Sugar bon.

Så sukkerertfrø inne

Så sukkerertfrø ute

Velg et lyst sted i hagen og fyll på med næringsrik, fuktighetsbevarende jord. PH-verdien bør helst være litt over 6,5. Det er mulig å forkultivere sukkererter, men det fungerer like bra å så frø direkte ute når det begynner å bli varmt.

  • Så direkte på friland når jorden kan brukes.
  • Legg frøene i jorda med en sådybde på 3–4 cm.
  • Hold en planteavstand på 5–10 cm og en radavstand på 35–50 cm.
  • Vann rikelig.

Pleie av sukkerertplanter

Hold jorden jevnt fuktig gjennom hele sesongen for å få best mulig avling. Ved tørke gulner bladene og ertene slutter å vokse. Husk også at fugler elsker sukkerertfrø. Dekk gjerne avlingen med fiberduk frem til veksten er ordentlig i gang.

Bruk espalier eller annen plantestøtte til høye varianter av sukkererter. Disse er for svake til å holde seg selv oppe under vekstfasen. Topp plantene når de er 30 cm høye for å få de til å buske seg med flere sideskudd.

Husk å fjerne ugress ofte i begynnelsen. Dekk deretter jorden mellom plantene med planterester for å holde ugresset unna.

Høst egne sukkererter

Erter må høstes kontinuerlig for at planten skal fortsette å danne nye blomster. Disse gir igjen flere erter, slik at jo mer du høster, jo mer får du.

Innhøstingen skjer når ertebelgen fremdeles er flat – før ertene inni har rukket å svelle. De kan spises ferske direkte fra planten, eller forvelles og fryses til senere bruk.

Les mer

Dyrking av grønnsaker – slik lykkes du >>
Gjødningsskole >>

Sukkerert 'Norli'
Ikke i sesong
Sukkerert 'De Grace'
Ikke i sesong
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. sort-alpha-desc