Sukkererter – slik dyrker du dine egne
Sukkererter er en ekte klassiker i mange norske hager. Denne typen erter er lett å dyrke, men vil gjerne ha mye varme og leirholdig jord. Lær deg å dyrke sukkererter hjemme og spis belger med runde frø gjennom hele sommeren!

Dyrking av sukkererter utendørs
Det er ikke vanskelig å så sukkererter hjemme i hagen. Den enkleste måten å gjøre det på er direkte på friland når jorden er klar. April er en god måned å starte; spiring av klassiske sukker- og bryterter skjer allerede ved fem plussgrader.
Merk at noen sukkererttyper krever høyere temperatur for å vokse. Dette gjelder for eksempel variantene Delikett og Jessy Type Sugar bon.
Så sukkerertfrø inne
Så sukkerertfrø ute
Velg et lyst sted i hagen og fyll på med næringsrik, fuktighetsbevarende jord. PH-verdien bør helst være litt over 6,5. Det er mulig å forkultivere sukkererter, men det fungerer like bra å så frø direkte ute når det begynner å bli varmt.
- Så direkte på friland når jorden kan brukes.
- Legg frøene i jorda med en sådybde på 3–4 cm.
- Hold en planteavstand på 5–10 cm og en radavstand på 35–50 cm.
- Vann rikelig.
Pleie av sukkerertplanter
Hold jorden jevnt fuktig gjennom hele sesongen for å få best mulig avling. Ved tørke gulner bladene og ertene slutter å vokse. Husk også at fugler elsker sukkerertfrø. Dekk gjerne avlingen med fiberduk frem til veksten er ordentlig i gang.
Bruk espalier eller annen plantestøtte til høye varianter av sukkererter. Disse er for svake til å holde seg selv oppe under vekstfasen. Topp plantene når de er 30 cm høye for å få de til å buske seg med flere sideskudd.
Husk å fjerne ugress ofte i begynnelsen. Dekk deretter jorden mellom plantene med planterester for å holde ugresset unna.
Høst egne sukkererter
Erter må høstes kontinuerlig for at planten skal fortsette å danne nye blomster. Disse gir igjen flere erter, slik at jo mer du høster, jo mer får du.
Innhøstingen skjer når ertebelgen fremdeles er flat – før ertene inni har rukket å svelle. De kan spises ferske direkte fra planten, eller forvelles og fryses til senere bruk.