Dyrke auberginer

Dyrke auberginer

Aubergine, eller eggplante som den også kalles, har lenge vært dyrket og brukt flittig i matlaging rundt Middelhavet og den sørlige delen av Asia. De siste årene har den også blitt en populær grønnsak i Norden.

Planten har også en stor kulturell verdi med sine store, grønne, dekorative blader og hvite eller fiolette blomster.

Plassering

Aubergine liker mye varme, og den trives ekstra godt i drivhus eller i et varmt og beskyttet hjørne. Plantes i humusrik og næringsrik grønnsaksjord. Beskytt planten mot frost.

Såing

Aubergine forkultiveres innendørs. Den bør sås i perioden januar til februar for å rekke å utvikles i tide. Med en plantelampe oppnås bedre resultater. Det enkleste er å så i forholdsvis store potter, ca. 10x10 cm, med blomsterjord i bunnen og såjord øverst. Plantene blir ganske fort store. Plant om i større potter og klipp planten når den er blitt 20-25 cm høy, så blir den mer buskete. Plantes ut i store potter, drivhus eller plantekasse når risikoen for frost er over. Beskytt med fiberduk i begynnelsen, så plantene venner seg til utendørsklimaet.

Ferdig plante

Det er også mulig å kjøpe ferdige planter med frukt på, som kan plantes ned på ønsket sted. Bruk grønnsaksjord og vann ved planting.

Stell

Vann plantene regelmessig og løsne jorden rundt dem. Bind opp eller støtt plantene etter hvert som de vokser. Gjødsle ekstra ved fruktsetting og videre fremover.

Høsting

Plukk fruktene regelmessig for å stimulere ny fruktsetting. Auberginene er modne når de har en svartfiolett, glinsende farge.

Bruksmåter

Aubergine kan spises som stekt eller grillet tilbehør, i gratenger eller brukes i den libanesiske småretten (meze) baba ganoush. Kraftige krydder som hvitløk, cayennepepper og spisskummen passer bra til aubergine.

Du kan lese mer om hvordan du dyrker grønnsaker, krydder og blomster på siden Dyrking >>